main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2021 — 12:52

Geen enkel risico bij inauguratie Biden: ‘Wereld houdt zijn adem in’

De inauguratie van Joe Biden als 46e president van de Verenigde Staten vindt vandaag in een zwaarbewaakte vesting plaats. Na de bestorming van het Capitool twee weken geleden willen de veiligheidsdiensten geen enkel risico nemen.

Dat de inauguratie anders loopt dan anders is duidelijk. Zo werd er zelfs gesuggereerd dat er mogelijk een aanslag zou worden gepleegd op Biden. In Goedemorgen Nederland zegt Amerikadeskundige Willem Post, verbonden aan instituut Clingendael, dat de signalen ernstig zijn.

Oathkeepers

Hij wijst naar de extreemrechtse organisatie ‘Oathkeepers’. “Daarvan zijn een aantal mensen opgepakt in Virginia. Die hebben leiding gegeven aan de stormloop op het Capitool. Die zouden volgens berichten ook mogelijk banden kunnen hebben met mensen in de Nationale Garde.” Gisteren werd bekend dat er twaalf mensen van de Nationale Garde zijn ontheven van hun taken tijdens de inauguratie, omdat ze mogelijk een gevaar vormen.

“Oathkeepers rekruteren vooral oud politieagenten en militairen, om de Verenigde Staten en de grondwet te beschermen tegen ‘linkse figuren’. Een spannend moment, de hele wereld houdt zijn adem in”, zegt Post.

Persoonlijk moment

Raymond Mens, tevens Amerikakenner, spreekt van een bijzonder moment voor Biden. “Dit is een man die al vijftig jaar lang op het presidentschap aast. Het is echt een carrièrepoliticus, niet uit Washington weg te slaan. We zagen hem gisteren nog met tranen in zijn ogen toen hij vertrok uit zijn thuisstaat Delaware toen hij het had over zijn zoon Beau, die dit niet meer meemaakt.”

De zoon van Biden overleed aan een hersentumor. Op zijn sterfbed liet hij zijn vader hem beloven om niet achter de geraniums te gaan zitten, maar dat hij zich moest blijven inzetten voor ‘de goede zaak’. “Dat hij nu toch tegen alle verwachtingen in tot het presidentschap heeft geschopt, is een kroon op zijn carrière, maar ook een mooi persoonlijk moment.”

‘Vertrouwen herstellen’

Ook internationaal gezien gaat er een nieuwe wind waaien. Zo wacht Biden veel werk om de relatie met Europa te herstellen, voorspelt Han ten Broeke, directeur politieke zaken van HCSS. “Biden wacht een hele andere wereld dan die hij achterliet als vicepresident onder Obama in 2016.” Volgens Ten Broeke is Europa zelfbewuster geworden van zijn eigen geopolitieke positie sinds het tijdperk Trump.

“Hij zal enorm zijn best moeten doen om het vertrouwen van Europa in de Verenigde Staten weer te herstellen. Maar we weten ook dat Biden geen duimbreed toegeeft als dat niet nodig is voor Amerikaanse belangen.”

Andere toon

Het adagium ‘America first’ wanneer het aankomt op het buitenlandbeleid blijft van kracht, zegt Mens. “Dat Trump de NAVO onder druk zet en zegt dat andere landen een eerlijk deel moeten betalen, dat roept Biden ook al jaren. Alleen zegt Biden het netjes en binnenskamers.”

Mens vervolgt: “De toon zal anders zijn, maar de trend van een Verenigde Staten dat naar de wereld kijkt vanuit een soort rendementsdenken dat het henzelf ook wat moet opleveren, blijft onder Biden zo.”

‘Europa onder druk gezet’

Ook Willem Post spreekt van een ‘vriendelijkere wind’ die over de wereld gaat waaien onder Biden. “Vanuit Washington zal worden benadrukt dat de EU hartstikke belangrijk is.” Een prettig gevoel voor Europa, maar niet meer dan dat. “De kans is groot dat Europa ook onder druk wordt gezet om China aan te pakken en ook richting Rusland wordt de toon harder. Zo is de regering-Biden helemaal niet blij met de Nord Stream 2-pijpleiding (exporteert Russisch aardgas naar Duitsland, red.). Het zal een hardere buitenlandse politiek zijn dan menigeen nu denkt.”

LEES OOK: Donald Trump overweegt nieuwe partij op te richten: ‘Kan ultiem dreigement zijn’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer