main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 september 2023 — 10:16

Wie redt de middeninkomens van financiële malaise? ‘Wij moeten het hogerop zoeken’

De portemonnee van middeninkomens raakt leger en leger. Een haastige oplossing is geboden om deze groep te redden van financiële malaise, maar uit welk potje moet dit komen? Het grote bedrijfsleven heeft nog wat centjes over, denkt Reinier Castelein, voorzitter vakbond De Unie. 

De vakbond van Castelein vertegenwoordigt een groep die anderhalf tot twee keer modaal verdient. “Ook voor deze groep stijgen de kosten enorm en zij zien allerlei overheidsbeleid op zich afkomen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij doelt onder meer op de kosten van dakisolatie of zonnepanelen, waar zij zelf de beurs voor moeten trekken. “Op verschillende niveaus in de politiek wordt gedacht dat deze mensen het wel kunnen betalen. Op een gegeven moment is die groep uitgeknepen.”

Rekening bij bedrijfsleven?

Castelein is het ermee eens dat minderverdienende mensen financiële ondersteuning krijgen. De crux zit hem in waar het geld vandaan komt, vindt hij. De bestuursman stelt voor om het “hogerop” te zoeken, bijvoorbeeld in het grote bedrijfsleven. “Alle bedrijven maakten afgelopen jaren bakken met winst. Er is meer winst gemaakt dan ooit. Toch zie je dat middeninkomens de rekening betalen.”

SP-leider Lilian Marijnissen, ook te gast in de studio, sluit zich aan bij de woorden van haar tafelgenoot. “Grote bedrijven hebben meer dan 300.000 miljard euro winst gemaakt. Die wordt verdeeld onder aandeelhouders, ook buitenlandse aandeelhouders. Laten wij dat geld inzetten voor (werkende) mensen in Nederland, om ervoor te zorgen dat de lonen omhoog gaan en de prijzen omlaag.”

Vestigingsklimaat

Het voorstel om het vizier op het bedrijfsleven te richten gaat altijd gepaard met de vraag: maar het vestigingsklimaat dan? Daarover zegt Castelein: “Je moet het midden zien te vinden.”

Meer belasting voor grote bedrijven zal ze niet snel de grens overjagen, denkt de voorzitter van De Unie. “Wij hebben in Nederland zeer hooggeschoolde en hardwerkende medewerkers. Dat maakt het verschil. Ons vestigingsklimaat is positief, omdat wij geen grote demonstraties, vakbondstakingen of grote maatschappelijke onrust hebben. Bedrijven kunnen hier consequent produceren. Juist dat stabiele maatschappelijke klimaat, zou in belastingmaatregelen meer betaald kunnen worden.”

Marijnissen vindt dat topbestuurders een groter deel van de rekening op zich moeten nemen. “Logisch”, noemt Castelein de gedachtegang van de SP-voorvrouw. “Het kan niet zo zijn dat iemand die bij een bedrijf begint binnen drie jaar financieel onafhankelijk is en erna nooit meer zelf hoeft te werken. Dat zijn hele rare excessen, het is buitenproportioneel.”

BTW op levensmiddelen

Om de middeninkomens verder tegemoet te komen wil SP de BTW op levensmiddelen zien veranderen. Want “dan worden boodschappen goedkoper”. Dat voorstel stuit vaak op kritiek, ook vanuit linkse hoek. Het zou namelijk te ongericht zijn. Marijnissen pareert deze kritiek: “Mensen die niet heel arm zijn profiteren daar ook van, maar dan denk ik: dat is hartstikke goed. Want steeds meer mensen aan de kassa vinden het moeilijk om rond te komen of om de boodschappen te betalen.”

Lees ook:

Nederlandse inflatie verder afgenomen tot 3 procent

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer