main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. VVD-Kamerlid Ingrid Michon.
Het Misdaadbureau - 26 mei 2023 — 16:19

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

De VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL voor een aantal aanpassingen van het wetsvoorstel waarin straatintimidatie wordt verboden. Binnenkort spreekt de Tweede Kamer daarover. 

Zo wil Michon dat de politie camerabeelden van derden mag opvragen om bewijs rond te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan beelden van beveiligingscamera’s die in winkelcentra hangen of telefoonfilmpjes van particulieren. “We willen hiermee de pakkans vergroten”, zegt Michon. “Ik wil voorstellen dat de politie camerabeelden kan vorderen. Dat kan nu alleen bij zware misdrijven, maar ik verken hoe we dit toch ook mogelijk kunnen maken om daders van straatintimidatie op te sporen. Juist omdat straatintimidatie mogelijk lastig te bewijzen is.”

IP-adressen achterhalen

Om ook online seksuele intimidatie  tegen te gaan, wil het VVD-Kamerlid dat de politie de mogelijkheid krijgt om IP-adressen makkelijker op te vragen om zo daders te achterhalen. “Het delict zou dan niet als zodanig een zwaarder misdrijf worden, maar we plakken wel de bevoegdheden van zwaardere misdrijven hierop. Ik verken nu hoe we dat wettelijk gezien het beste kunnen regelen.”

Voorkomen dat zaken stranden bij de rechter

Ook pleit de VVD voor een aanpassing van de wettekst. Nu staat in het wetsvoorstel dat een slachtoffer ‘indringend seksueel benaderd’ moet zijn. VVD-Kamerlid Ingrid Michon wil het woord ‘indringend’ veranderen in ‘intimiderend’. Zij vreest dat anders alsnog veel zaken kunnen stranden bij de rechter.

“Door het woord ‘indringend’ leggen we de lat nog hoger dan noodzakelijk is voor straatintimidatie. Als we daar ‘intimiderend’ van maken, dan beslaan we een bredere range. Dit is ook een wens van de grote steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.”

Vanavond staat Het Misdaadbureau vanaf 19u op NPO Radio 1 in het teken van straatintimidatie.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Lees ook: 

Veruit meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer