Stevig debat over humanitaire hulp Gaza: 'De VN heeft een politieke agenda'
Israël moet de blokkade voor humanitaire hulp in Gaza direct opheffen, zegt D66-buitenlandwoordvoerder Jan Paternotte in WNL Op Zondag op NPO 1. "De situatie is ongelooflijk ellendig. 290.000 kinderen in Gaza zitten op de rand van de hongerdood, terwijl 3000 vrachtwagens bij de rand van Gaza klaarstaan met hulpgoederen, medicijnen en schoon water."
CIDI-directeur Naomi Mestrum voegt toe dat het doorlaten van humanitaire hulp op een andere manier moet plaatsvinden, zodat Hamas daar geen rol meer in kan spelen. "Ze houden de boel in de tang", zegt ze in discussie met Paternotte. De D66'er reageert dat voedselhulp "geen politiek instrument van de Israëlische regering" moet worden.
'Laat het neutraal gebeuren'
Volgens Mestrum maakt Hamas misbruik van het voedsel dat bestemd is voor de Gazanen, door "het weer te verkopen". Hamas moet "niet meer in de gelegenheid komen om die hulpmiddelen te stelen en geen rol meer spelen in de Gazastrook". Ze pleit ervoor dat internationale organisaties daaraan bijdragen. "De Amerikanen hebben ook aangekondigd dat ze daarin willen helpen."
"Organisaties als de Verenigde Naties, UNICEF, Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis hebben de expertise, zijn neutraal en doen dit bij conflicten over de hele wereld", reageert Paternotte. "Geef hen de gelegenheid om dat voedsel uit te delen. Toen er tijdens het staakt-het-vuren wel wat voedsel binnen mocht komen, bepaalde Israël dat hulporganisaties niet de Gazastrook in mochten om te helpen. Laat het neutraal gebeuren."
Kritische brief van Veldkamp
Door de precaire humanitaire situatie luidde minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp eerder deze week felle kritiek op de handelswijze van Israël. In een brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas stelde hij dat Israël met het tegenhouden van humanitaire hulp aan de Gazastrook het internationaal humanitair recht schendt.
Veldkamp wil dat de EU een officieel onderzoek start naar mogelijke mensenrechtenschendingen door Israël. Zolang dat onderzoek niet is afgerond, blokkeert Nederland de verlenging van een samenwerkingsprogramma tussen de EU en Israël.
Deze discussie gemist? Luister deze uitzending van WNL Op Zondag hier terug als podcast:
De brief kwam Veldkamp op veel kritiek te staan van andere Nederlandse bewindslieden, waaronder Fleur Agema, die zei "verrast" te zijn. PVV-minister Reinette Klever gaf aan "graag betrokken te willen zijn bij de besluitvorming".
Etnische zuivering is 'harde realiteit'
Volgens Mestrum zijn de maatregelen tegen Israël te groot. "Israël zit nog altijd in een gebied waar het wordt aangevallen door de Houthi's. Iran is ook nog steeds een grote dreiging is en Hezbollah is nog altijd actief. Wij hebben geen idee waar Israël mee te maken heeft."
"We kijken met onze naïeve westerse blik naar een gebied waar we maar heel weinig van begrijpen en hebben een enorm moreel oordeel over alles wat daar gebeurt. Israël heeft echt hulp nodig om te strijden tegen alle vijanden", zegt ze. Volgens Paternotte "mag dat nooit een reden zijn om macht zo in te zetten", want etnische zuivering in de Gazastrook is een "harde realiteit".
"Als je mensen met tanks verdrijft uit hun huizen, ze voedsel ontzegt en ook zegt dat ze niet meer terug kunnen naar hun huis, dan heeft dat een naam", zet hij zijn standpunt kracht bij. "Meerdere Israëlische ministers zeggen dat Gazanen nooit meer mogen terugkomen en uit zijn op de totale vernietiging van Gaza. Dan moet je het benoemen voor wat het is."
VN heeft 'politieke agenda'
Desalniettemin ontkent Paternotte niet dat de stap van het kabinet een grotere stap is dan "ooit eerder is gedaan", omdat "het kabinet zich tot nu toe altijd beperkte tot oproepen". De oproep van Veldkamp is "in Israël niet eens in het nieuws geweest". Kortom, "als je echt impact wilt maken en concreet druk wilt zetten, moet je iets anders doen".
De Verenigde Naties (VN) en mensenrechtenorganisaties hebben de situatie in Gaza eerder etnische zuivering genoemd, maar volgens Mestrum doet de retoriek van Paternotte en de VN "niet recht aan de waarheid".
De VN is "niet een neutraal orgaan, alleen al als we kijken naar de stemmingen die plaatsvinden. Daar zit een hele grote politieke agenda achter. Ik wil niet alles wat geroepen wordt meteen als waarheid accepteren. Israël wordt binnen de VN wel degelijk oneerlijk behandeld."