main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
18 april 2023 — 15:31

Deskundigen hameren opnieuw op noodzaak fietshelm

Artsen en organisaties op het gebied van veiligheid hameren wederom op de noodzaak van een fietshelm. Die kan de kans op (hersen)letsel fors verlagen, stellen ze, zeker bij kinderen en e-bikers.

De oproep komt nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers had gepresenteerd over een toename van het aantal fietsdoden, en in de aanloop naar de tweede Landelijke Dag van de Fietshelm, deze woensdag.

De organisatoren, onder wie de Hersenstichting en VeiligheidNL, zeggen dat Nederland het enige land ter wereld is waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto. Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen tien jaar sterk gestegen, terwijl “onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt. De kans op hoofdletsel wordt 62 procent lager”, aldus Martijntje Bakker, directeur/bestuurder bij VeiligheidNL.

Senioren fietslustiger

Op dit moment wordt gevreesd dat het aantal verkeersslachtoffers bij eenzijdige ongevallen met de fiets tot 2040 enorm zal toenemen, mede door de groeiende groep senioren. Die wordt niet alleen groter, maar ook mobieler en ‘fietslustiger’, ook als de leeftijd van 80 is gepasseerd. De snelle en ook vaak zware e-bike is onder ouderen erg populair.

Volgens Marcel Ariës, neuroloog-intensivist aan Maastricht UMC+, is de fietshelm urgenter dan ooit: “We hebben bijna dagelijks te maken met patiënten met hersenletsel door fietsongelukken en zien de gevolgen van het niet dragen van een fietshelm terug op de scans van het hoofd: breuken, bloedingen en ernstige kneuzingen.”

Draagvlak

Een breed draagvlak voor een helmplicht lijkt er evenwel niet te zijn, blijkt uit onderzoek van Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Interpolis. Nog niet de helft zou voor een helmplicht op de e-bike zijn, minder nog dan twee jaar geleden. Het is volgens hem belangrijk “om goed te kijken naar de motieven en barrières voor helmgebruik bij verschillende doelgroepen”.

Neuroloog Myrthe Boss, werkzaam in Ziekenhuis Gelderse Vallei, verloor haar moeder als gevolg van hersenletsel door een ongeluk met de e-bike. “In Denemarken draagt een op de twee volwassen fietsers vrijwillig een helm. Dat willen we in Nederland ook bereiken. ”

Verkeerseducatie

Naast het dragen van een helm, wil VeiligheidNL het aantal fietsongevallen ook terugdringen met verkeerseducatie. Ook wil het kenniscentrum in kaart brengen waar de fietsongevallen gebeuren, om daar de infrastructuur te verbeteren, en onderzoekt ze programma’s voor valpreventie op maat voor ouderen.

Het aantal mensen dat in het verkeer is omgekomen, steeg volgens het CBS vorig jaar met ruim een kwart. Vooral fietsende 75-plussers zijn vaker slachtoffer.

Lees ook: 

ANWB over grote toename verkeersdoden: innovatiever handhaven en fietsveiligheid verbeteren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer