Forse kritiek op minister Helder na dragen OneLove-speldje: ‘Bangig’
Er klinkt forse kritiek op sportminister Conny Helder nadat zij dinsdag tijdens de WK-wedstrijd van Nederland tegen Qatar (2-0) geen OneLove-band droeg maar een OneLove-speldje. “Dit heeft veel weg van een diplomatieke slapstick.”
De bewindsvrouw wilde naar eigen zeggen voor iets “subtieler” gaan om “duurzame verandering te bewerkstellingen”, vertelde ze na afloop van het duel in het Al Bayt-stadion in Al Khor. “Het speldje vond ik het meest geëigende voor vanavond. Het speldje draag ik vaker. Voor deze wedstrijd vond ik dat het meest logische om te doen.”
Ministers van Duitsland en België droegen de OneLove-band, die staat voor inclusie en diversiteit, vorige week tijdens de duels van hun nationale ploeg wel, toen ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras zaten. Dat deden ze uit protest, omdat de FIFA kort voor de start van het WK aanvoerders van zeven Europese landen verbood de band te dragen.
“Ik heb Infantino laten weten, en dat wist hij al, dat ik teleurgesteld ben dat de spelers op het veld de band niet hebben kunnen dragen, zoals wel gepland was”, zei Helder. De minister zei niet direct bang te zijn dat de handelsrelatie met Qatar in gevaar was gekomen als ze de OneLove-band wel had gedragen. “Maar de kwestie ligt zeker gevoelig, dat heb ik vandaag ook kunnen merken.”
Never mind
Vlak voor de wedstrijd deed de Qatarese minister een Palestijnse armband om, waarbij het OneLove-speldje verbleekte. Bovendien droeg Helder een sjaal over haar speldje met de tekst ‘never mind’ (‘laat maar zitten’). Het komt de minister daags na de wedstrijd op forse kritiek te staan.
“Een speldje dragen maar een sjaal erbij zodat je het met de Nederlandse camera’s kunt tonen en wanneer je de emir tegenkomt kunt verbergen. #Dutchcourage”, reageert hoofdredactrice van het Nieuw Israëlietisch Weekblad Esther Voet op Twitter.
Tekst gaat verder onder tweet
Een speldje dragen maar een sjaal erbij zodat je het met de Nederlandse camera’s erop kunt tonen en wanneer je de emir cs tegen komt, kunt verbergen. #Dutchcourage #Helder#Onelove#NEDQAT
— Esther Voet (@Esther_Voet) November 29, 2022
Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer is Helder “diplomatiek door de benen gespeeld” door haar ambtsgenoot uit Qatar, zegt hij in De Telegraaf. “Dit heeft veel weg van een diplomatieke slapstick. Het beeld is allesbepalend. Helder die bewust geen armband draagt, terwijl de Qatarezen dat wel doen en zo een lange neus naar haar trekken. Dat is ongelukkig.”
Van de Roer vond het dragen van het OneLove-speldje in plaats van de band “bangig”, zegt hij tegen de krant. “Ik denk dat de Qatarezen blij zullen zijn. Dit soort regimes wil niet publiekelijk de les worden gelezen. Door daar als Nederland rekening mee te houden, speel je ze in de kaart.”
De OneLove-campagne, die staat voor inclusie en diversiteit, is een idee van voetbalbond KNVB. Het was de bedoeling dat verdediger Virgil van Dijk en aanvoerders van zes andere Europese landen de OneLove-band op het WK zouden dragen. De FIFA dreigde echter met straffen, waardoor de landen er vanaf zagen.
‘Over de rug van voetballers’
Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp heeft niet zozeer moeite met de manier waarop Helder een statement probeerde te maken, maar vindt dat Nederland veel eerder iets had moeten doen. “Om het nu eenmalig over de rug van voetballers te doen, vind ik een beetje raar”, reageerde hij dinsdagavond in Op1.
“We weten al jaren dat Qatar dit toernooi zou organiseren. Waar zijn diplomatieke missies geweest tot nu toe? Met eenmalig een speldje dragen bereik je niks”, aldus Middendorp, die het speldje geen goed middel vond. “Je wil enerzijds met Qatar samenwerken, we hebben ze nodig op veel vlakken, maar onder vrienden moet je elkaar ook kunnen aanspreken. Daar moet je de juiste balans in vinden. Je hoeft ze niet publiekelijk te vernederen.”
Gesprek
Helder ging in Qatar ook het gesprek aan. Voor de wedstrijd had ze een gesprek met minister Mariam Al-Misnad van Sociale Zaken van Qatar. “We hebben het o.a. gehad over het belang van inclusiviteit en gelijke rechten”, twitterde de bewindsvrouw.
CDA-Kamerlid Harry van der Molen vindt dat belangrijker dat het statement op de tribune, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Er speelt heel veel rond Qatar naast die wedstrijden, zoals de mensengerechten. Als de minister daar goede, stevige gesprekken over heeft gevoerd, is de boodschap van Nederland wel helder.”
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer