main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 november 2022 — 12:10

Steeds meer jongeren investeren in goud: ‘Een veilig stukje in hun beleggingsportefeuille’

In financieel onzekere tijden grijpen mensen vaak terug op wat betrouwbaar voelt: goud. Het is wellicht wat ouderwets, maar beleggen in goud is juist een goede verzekering tegen inflatie. Dat vertelt goudhandelaar Marleen Everts bij Stand van Nederland: Generatie Next. Hoe zit dat eigenlijk met millennials? Durven zij ook hun geld in goud te investeren?

“Tot een jaar of drie geleden was onze dominante doelgroep altijd 55 plus, man en wonend in de randstad”, zegt Everts. Dat is de laatste jaren flink veranderd. Er zijn namelijk heel veel jonge klanten bij gekomen. “De grap is dat het niet eens millennials zijn, maar de generatie Z. Nog jonger.”

‘Veilige stukje in beleggingsportefeuille’

Dat heeft er volgens Everts mee te maken dat eerdere generaties “met onbeperkte leencapaciteiten” en “weinig onrust” zijn opgegroeid. “En toen ik afstudeerde kon ik zeven keer mijn jaarsalaris als hypotheek aanvragen. De jongere generatie heeft dat allemaal niet.”

Daar komt de huidige stand van zaken bovenop: de torenhoge inflatie. Daardoor ziet Everts dat de jongeren “heel erg bewust zijn van hun financiën” en dat zij dus beleggen in goud. “Dat zien zij als het veilige stukje in hun beleggingsportefeuille.”

Risicovol

Everts raadt mensen aan om – als zij interesse hebben in beleggen in goud – hier op jonge leeftijd mee te beginnen. Ook het bewustzijn van dat je later “wel wat moet hebben” speelt een belangrijke rol. “Doe het consistent en gespreid en laat jezelf niet afleiden door al het geruis dat er in de markt is”, klinkt het advies van de goudhandelaar.

Je ziet deze aflevering rond 21.00 op NPO2 op donderdagavond 10 november. Eerdere afleveringen kijk je hier terug op NPOStart.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer