Bierprijs onnodig hoog? ‘Heb het gevoel dat er soms misbruik wordt gemaakt van de situatie’
Bierbrouwers zijn klauwen met geld kwijt om hun product op de markt te brengen. Vooral de prijs voor grondstoffen rijst de pan uit. Deze inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, maar is het eigenlijk wel terecht dat de prijzen zo hoog liggen?
De familie Meens uit het Limburgse Schinnen brouwt al sinds 1870 bier. Martijn Meens is een millennial en zou het bedrijf in de nabije toekomst graag overnemen, maar ook hij ziet de prijzen hard stijgen. Bijvoorbeeld voor mout, wat nodig is om bier te brouwen. “De prijs is al een jaar gestaag aan het stijgen, maar sinds de inval in Oekraïne is die extreem geëxplodeerd”, zegt Meens bij Stand van Nederland: Generatie Next. “We hebben het over een kleine verdubbeling.”
Misbruik
“Het zijn spannende tijden voor een familiebrouwer en wij zitten met onze handen in het haar”, zegt bierbrouwer Harry Meens, die van mening is dat de leveringsprijs van grondstoffen helemaal niet zo hoog hoeft te liggen. “De oogst van gerst is in Europa op dit moment niet verkeerd, dus waarom moet dan die prijs verdubbelen.”
Harry Meens heeft zo zijn bedenkingen bij de prijs die leveranciers voor hun producten vragen. “Ik heb het gevoel dat er soms misbruik wordt gemaakt van de situatie.” En wat die situatie precies is? “Blij zijn dat je überhaupt wat krijgt, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor.”
Bierflesjes
Niet alleen de grondstoffen om bier mee te brouwen zijn duurder geworden, ook de flesjes zijn flink in prijs gestegen. “Zo’n 30 tot 35 procent”, vertelt Martijn Meens. En de etiketten “ook zo’n 20 procent”. En als klap op de vuurpijl de flessenkurk: “Dat is ongeveer met 60 procent gestegen.”
De kosten nemen voor de familie Meens dus enorm toe, maar tot op heden hebben zij dit nog niet doorberekend aan de klant. “Maar vanaf 15 oktober moeten wij een prijsverhoging doorvoeren. Het kan niet anders.” Voor slechts een euro, terwijl – als zij de kostenstijging correct doorberekenen het vijf euro zou worden. Maar “dat kun je de klant niet aandoen”, volgens Harry Meens. “Bier moet een product blijven dat iedereen zich kan permitteren.”
Prijsstijgingen, daar kan de jonge bierbrouwer nog wel mee omgaan en “moet je slikken”, zo zegt Martijn Meens. “Het meest beangstigende is als je het product helemaal niet meer kan krijgen.” Vroeger ging dat anders. “Toen was het: ik bestel iets en kijk waar ik het ’t goedkoopst kan krijgen. Nu is het: ik bestel iets en krijg ik het wel?” Dat maakt de millennial soms wel bang. “Want je wil wel kunnen blijven leveren aan je klanten.”
Marktwerking
De prijs voor een biertje is sinds corona en de oorlog in Oekraïne flink duurder geworden. Voor corona lag de gemiddelde prijs ruim onder de 3 euro, maar deze is inmiddels gestegen tot 3,20. Dat zegt econoom bij ABN Amro Stef Driessen.
Net zoals de familie Meens hebben ook andere brouwerijen te maken met forse prijsstijgingen. Dat zit ‘m niet alleen in de grondstofprijzen, maar ook in extra vervoers- en installatiekosten. En dan zijn er ook nog de belastingen en accijnzen. “Dat is een behoorlijke hap”, besluit Driessen. “De winstmarge van de brouwer is ongeveer de helft van wat er aan belastingen wordt afgedragen.” En onderaan de streep is het de consument die dan de hoofdprijs moet betalen.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
De terrassen zitten vol, het bier vloeit rijkelijk. De bierprijs is intussen behoorlijk gestegen. Inflatie, gestegen grondstofprijzen, het bekende verhaal. Maar tegelijkertijd maken de grote brouwerijen enorme winsten. Hoe zit dat en hoe komt die prijs tot stand? Lisette Wellens zocht het uit in Stand van Nederland: Generatie Next. Deze aflevering is donderdag om 21.05 uur te zien op NPO 2. Gemist? Kijk dan deze en eerdere uitzendingen hier terug. g
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer