main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 september 2024 — 11:16

Enorme domper voor huurders: hoogste stijging in 30 jaar kost hen ‘tientallen euro’s extra per maand’

De woninghuren zijn in juli het sterkst gestegen in meer dan dertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huurprijzen lagen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Zo’n toename kwam voor het laatst voor in 1993, toen stegen de huren met hetzelfde percentage.

“De inflatie die wij de afgelopen jaren hadden, werkt nog even door”, verklaart econoom Nic Vrieselaar de stijging van de huurprijzen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

In tijden van de inflatie- en energiecrisis, werd de huurprijsstijging door het kabinet gemaximeerd. Nu staat de afspraak dat de huurprijs net zo hard mag meestijgen met de stijging van de cao-lonen. “En die stijgen hard, om de inflatie goed te maken”, vertelt Vrieselaar. “Het betekent uiteindelijk dat heel veel huurders tientallen euro’s per maand meer kwijt zijn.”

Oproep aan kabinet

De Woonbond roept het kabinet op in actie te komen, met het verzoek om het cao-loon los te koppelen van de huurprijs. Vrieselaar snapt de oproep, maar vertelt er ook bij dat het kabinet daar al een hoop aan doet. “Het kabinet heeft de huren al een beetje beteugeld.”

In eerste instantie door de huren niet te laten meestijgen met de inflatie, die een tijd geleden nog tussen de 10 en 15 procent lag. Als het kabinet dat wel had toegestaan, waren huurders honderden euro’s per maand meer kwijt geweest.

Vrieselaar belicht ook de kant van de verhuurder, die ook te maken heeft met hogere kostenposten. “Het is altijd een beetje schipperen tussen hoe hard de prijzen mogen stijgen dat je het betaalbaar houdt en voorkomt dat huurders in de financiële problemen komen. En hoe je ervoor zorgt dat de huurprijsstijging rechtdoet aan de gestegen kosten van onderhoud voor de verhuurder. Dat is heel erg lastig.”

Vrieselaar vindt de huurprijsstijging van nu “wel heel erg hard”, maar denkt dat dit in de toekomst kan veranderen. “De inflatie is nu wat te hoog en als dat wat minder wordt, zullen de huurprijsstijgingen volgend jaar automatisch wat meer meevallen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Hardste stijging bij sociale huurwoning

De huurprijs van sociale huurwoningen zijn volgens het CBS het hardst gestegen. Woningcorporaties lieten de huren 5,6 procent stijgen. Andere verhuurders vroegen voor dezelfde soort woningen 5,7 procent meer. Dat is bijna gelijk aan de maximale verhoging die de overheid heeft bepaald: vanaf 1 juli geldt een maximale stijging van 5,8 procent. De huurprijzen in de vrijesector stegen met 5 procent. Vanaf 1 januari mag in die sector de huurprijs met maximaal 5,5 procent stijgen.

Van heel Nederland krijgen Rotterdammers met de hoogste stijging te maken: 5,9 procent. Dat is een stuk minder in vergelijking met Amsterdam, waar huurders met een stijging van 5,2 procent te maken kregen. Gekeken naar provincies, is de huurstijging het hoogst in Drenthe, met 5,8 procent.

Lees ook:

Inflatie Nederland koelt licht af tot 3,6 procent in augustus

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer