Unieke strafzaak van start, advocaat Weski voor het gerecht: 'Als dat zo is, vind ik het heel tragisch voor haar'
De rechtbank in Rotterdam houdt dinsdag een eerste openbare zitting in de strafzaak tegen Inez Weski, voormalig strafadvocaat. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van deelname aan de criminele organisatie van haar toenmalige cliënt Ridouan Taghi, die zich toelegt op internationale drugshandel en witwassen.
Peter Schouten, als strafrechtadvocaat ook betrokken bij het Marengo-proces, duidt de zaak bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "De feitelijke beschuldiging is witwassen en drugshandel. Dat is natuurlijk een vreemd beeld. Alsof zij zelf met cocaïne in aanraking komt. Maar het zou gaan om een aantal berichtjes waarin sprake zou kunnen zijn geweest van faciliteren."
Weski (69) zou berichten tussen Taghi en leden van zijn organisatie - zijn oudste zoon en nog een familielid - hebben doorgegeven. Dat zou ze echter - volgens gekraakte cryptoberichten - niet helemaal naar wens van de familie hebben gedaan. Daarom werd een neef en tevens advocaat van Taghi ingevlogen. Hij zou in 2021 maandenlang berichten van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben doorgespeeld naar de organisatie, en is daarvoor begin 2023 veroordeeld tot 5,5 jaar cel.
'Hele belangrijke dag'
"Die berichtjes zijn nog heel erg onbekend in de buitenwereld", weet Schouten. "We kunnen nog niet echt zien wat voor bewijs het Openbaar Ministerie nu heeft dat sterk genoeg is om tot een veroordeling door de rechter te komen. Dit is toch wel een hele belangrijke dag in de latere geschiedenis van het strafrecht. Omdat er een advocaat zelf voor het bankje staat in een hele grote zaak."
"Er moet wel iets zijn waardoor het Openbaar Ministerie het risico heeft genomen om deze vervolging in te stellen", zegt Schouten. "Het is in die zin bijzonder omdat je in zo'n grote zaak met zo'n advocaat, die zo'n leidende rol heeft gespeeld, toch wel heel erg voorzichtig moet zijn. 45 jaar advocaat, misschien wel meer dan 4000 zaken gedaan."
Boek
Weski zat 41 dagen in voorarrest. Na een jaar volledige radiostilte publiceerde zij het boek Het geluid van de stilte, over haar ervaringen als verdachte. Over de inhoud van de verdenkingen heeft zij tot dusver gezwegen, ook in het boek. "Een van de redenen dat Inez Weski haar boek heeft geschreven is ook om duidelijk te maken aan de buitenwacht dat zij niet met politie en justitie praat. Dat is voor een advocaat een doodzonde. Dan kan je ook krijgen dat mensen daar heel erg ongerust over raken."
Mogelijk zou Weski onder druk zijn gezet vanuit de organisatie van Taghi. "Je moet altijd overal rekening mee houden", reageert Schouten. "Iedereen heeft daar natuurlijk over gespeculeerd. Het is moeilijk te zeggen, iedereen neemt dat natuurlijk meteen aan. Je kan ook zeggen: als jij hoofdverdachte bent zoals Taghi, wat voor baat zou je er dan bij hebben om zoveel druk op je advocaat te leggen? En hoe weet je zeker dat dat dan niet naar buitenkomt? Als het zo is, vind ik het heel tragisch voor meester Weski."
Geheimhoudingsplicht
Weski acht zich volledig gebonden aan haar geheimhoudingsplicht en doet geen enkele mededeling over contacten met haar clientèle. Dit zal naar verwachting ook een centraal thema in haar verdediging zijn.