Prins Constantijn van Oranje in WNL Op Zondag op NPO 1.
WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederlandse startups sterven vaak een stille dood: 'We zijn niet ondernemend genoeg'

Rick Hartkamp

Bij de stap van startup naar scaleup gaat het voor Nederlandse bedrijven vaak mis, ziet Prins Constantijn van Oranje. Hij pleit in WNL Op Zondag op NPO 1 voor een geïntegreerd industriebeleid, "waarbij technologie en ondernemerschap een inherent onderdeel is".

"In andere landen hebben ze heel goed begrepen dat wanneer je niet groeit, je doodgaat", zegt Constantijn van Oranje. "We hebben in Europa een paar steken laten vallen. We zijn te voorzichtig, we zijn niet ondernemend genoeg en we investeren te weinig in ontwikkelingen."

Daarom pleit hij voor een industrieel beleid in Nederland dat is gericht op de toekomst. Daarvoor is wel geld en personeel nodig. "Het is soms frustrerend, als je kijkt hoe bijvoorbeeld landen als Estland zich ontwikkelen vergeleken met Nederland. Een startup is niet een dingetje, maar een vehicle om een bedrijf snel te laten groeien." Die groei is hard nodig, benadrukt hij. "Zeker als je ziet hoe snel de technologie zich ontwikkelt."

Prins Constantijn van Oranje
Startup-ambassadeur van Techleap

“We hebben in Europa steken laten vallen qua technologische ontwikkelingen. We zijn te voorzichtig, niet ondernemend genoeg en we investeren te weinig.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Begrijpt kabinet de urgentie?

Voor die snelle groei is ondernemerschap, geld en personeel van essentieel belang. "Wanneer je als land concurrerend wilt blijven, moet je de capaciteit hebben om technologie snel om te zetten in bedrijvigheid."

Hij is ervan overtuigd dat het kabinet de urgentie van het probleem begrijpt. "Het vestigingsklimaat is heel belangrijk, evenals ondernemerschap. Maar je hebt meer dan mkb'ers en het grote bedrijfsleven. Als je disruptieve technologie wilt hebben en je de economie dynamisch wilt houden, zal je meer moeten doen aan snelgroeiende bedrijven. Daar is nog een slag te slaan."

CES 2025

Eerder deze week was Prins Constantijn aanwezig op CES in Las Vegas, de grootste jaarlijkse techbeurs ter wereld. "AI is nog steeds de trend", ziet hij. Hij is verbaasd over de razendsnelle ontwikkeling, die inmiddels zo snel gaat dat de prognose is dat AI in 2025 menselijke intelligentie kan bereiken.

Toch kwam het grootste nieuws van chipmaker Nvidia. "Van het ondersteunen van ChatGPT, ontwikkelen zij zich ook in hardware. Bijvoorbeeld robots die in staat zijn om veel sneller te leren hoe ze menselijke handelingen kunnen verrichten. In de komende twee jaar gaat robotica een enorme vlucht nemen."

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag hier terug als podcast:

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Supercomputer

Daarnaast heeft de chipgigant een supercomputer ontwikkeld. "Vroeger had je daar een kamer vol voor nodig, maar dat past nu in een klein doosje. Het is ongelooflijk. Het zijn niet hele spectaculaire dingen die rondkruipen of rondvliegen, maar fundamenteel is dit een enorme technologische sprong voorwaarts."

De technologische ontwikkelingen gaan veel harder dan mening Nederlander zich realiseert, onderstreept hij. "Zeker als je ziet hoeveel tijd het kostte om zo'n chip te ontwikkelen en de snelheid waarmee Nvidia dat nu ontwikkelt."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?
1:03

Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'
1:32

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'
1:07

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'
1:15

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'
1:32

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau