main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 november 2023 — 12:04

Voorman woningcorporaties: ‘Dertig procent van de huizen moet sociale huurwoning zijn’

Aedes-voorzitter Martin van Rijn vindt dat drie op de tien huizen een sociale huurwoning moet zijn. De voorzitter van de landelijke branchevereniging van woningcorporaties denkt dat dit een realistisch doel is. “Laten we er in ieder geval voor zorgen dat mensen die aangewezen zijn op een goedkopere woning ook daadwerkelijk daarvoor in aanmerking komen.”

Van Rijn ziet dat door de stijgende rente, toenemende inflatie en de stijgende kosten voor bouwmaterialen de Nederlandse woningbouwmarkt muurvast zit. Hij pleit ervoor na de verkiezingen meer oog te hebben voor de sociale woningbouw. “Veel mensen moeten elke maand een dubbeltje omdraaien om te kijken of ze de woonlasten nog kunnen betalen. Dus we moeten echt veel betaalbare woningen hebben”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Van Rijn pleit ervoor dat woningcorporaties weer een grotere rol moeten krijgen in het woningbouwproces. “Corporaties moeten weer een brede taak hebben voor de volkshuisvesting. Ze moeten betaalbare huurwoningen regelen, ook voor mensen die iets meer verdienen.”

‘Onvoldoende urgentie’

De Aedes-voorzitter maakt zich zorgen over de uitvoering. “De plannen zijn heel goed, maar we stralen de urgentie nog onvoldoende uit. Het is echt een groot probleem voor heel veel mensen. Ook als je iets meer verdient, kom je vaak niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Dan ben je aangewezen op de koopwoningmarkt, maar veel mensen kunnen ook daar geen woning krijgen. Het is crisis.”

Het aanwijzen van locaties waar gebouwd kan worden is volgens Van Rijn ook ingewikkeld. “Je moet rekening houden met stikstof, klimaat en ook met de grondwaterstanden. We hebben met zijn allen gewoon ingewikkelde procedures gemaakt. Inmiddels praten we ongeveer acht jaar waar gebouwd moet worden en die huizen staan er bij wijze van spreken in twee maanden.”

Ontvang je onze nieuwsbrief al? Meld je hier gratis aan en mis niets!

Bouwen op landbouwgrond

Meer dan 40 procent van de kiezers ziet het zitten om te bouwen op landbouwgrond. “Dat is een heel heikel punt. Als je ziet wat er met de landbouw en de woningbouw aan de hand is, moeten we echt met elkaar praten”, stelt Van Rijn. “We moeten niet tegenover elkaar gaan staan, maar juist de mogelijkheden verkennen. Er zijn veel gebieden waar wel degelijk veel mogelijk is. Ik denk dat de belangen veel meer parallel lopen dan we nu zien.”

BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas, ook te gast in het programma, zegt dat eerst andere mogelijkheden benut moeten worden. “Woningbouw heeft ook te maken met allemaal extra duurzaamheidsregels. Stap daar vanaf, want het wordt op gegeven moment voor bouwers ook niet meer rendabel om een woning te bouwen.” Daar is Van Rijn het mee eens. “Maar tegelijkertijd zijn het wel eisen die we met elkaar stellen”.

Van der Plas is het eens met Van Rijn dat een percentage van de nieuwe woningen sociale huur moet zijn. “Maar de bouw moet wel rendabel blijven, anders trekken die bouwers en vastgoedbeleggers zich terug. Dan zit je in een impasse.”

Van Rijn zegt dat per gemeente is uitgerekend hoeveel woningen bijgebouwd moeten worden en wat de kwaliteit en prijs van deze woningen moet zijn. “We moeten nu knopen doorhakken.”

Lees ook:

Hugo de Jonge over wooncrisis: ‘Hebben een geweldige fout gemaakt’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer