main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 17 september 2023 — 13:30

Discussie tussen Sjuul Paradijs en XR-lid Anne Kervers: bezetten A12 een vreedzaam klimaatprotest of strafbare actie?

Is het een vreedzaam klimaatprotest, of een strafbare actie? En moeten actievoerders ook worden vervolgd? Dat is de kwestie die Anne Kervers van Extinction Rebellion en mediaondernemer Sjuul Paradijs voorgeschoteld krijgen. “Ik noem het een vorm van ecoterreur”, vertelt Paradijs in WNL op Zondag op NPO 1.

Demonstratierecht is een recht dat we allemaal hebben, vertelt Kervers. “Dat wordt nu wel geschonden.” Ze stelt dat het Europese Hof van de Mens meermaals heeft aangegeven dat snelwegblokkades legitiem en toegestaan zijn.

“Het demonstratierecht is iets anders dan een sabotagerecht en dat doen jullie”, reageert oud-hoofredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. Volgens hem heeft Extinction Rebellion bepaalde doelen, maar voert het uit op manieren die tegen de wet zijn. “Er zijn allerlei wetsartikelen uit het Wetboek van Strafrecht die overtreden worden.”

Toch is dat volgens Kervers niet helemaal correct. “We leven in een democratische rechtsstaat. De rechter heeft al geoordeeld dat gezien het vreedzame proces en het maatschappelijk vraagstuk, het met geweld verwijderen al een voldoende straf is”, vertelt ze. Ze is het ermee eens dat je niet zomaar op een snelweg mag staan, “maar hier geldt het demonstratierecht en daarom zijn die artikelen niet van toepassing”.

‘Ecoterreur’

Paradijs noemt de protesten ‘een vorm van ecoterreur’. Hij stelt dat mensen geschaad worden door de acties van Extinction Rebellion. Kervers sluit zich daar niet bij aan: “De rechter heeft geoordeeld dat dit wel is toegestaan”, zegt ze standvastig.

Het aantal mensen dat op de snelweg staat is steeds minder, maar dat is volgens Wevers makkelijk te verklaren. “We hebben allemaal banen, dus dat er doordeweeks minder zullen zijn is geen verassing.” Het is volgens haar niet nodig om überhaupt elke keer met 25.000 man op de weg te staan.

Tekst gaat verder onder tweet.

Andere zaken blijven liggen

Nog een punt van aandacht is de politie die heeft aangegeven het druk te hebben met de protesten, waardoor er andere zaken blijven liggen. Dat is volgens Sjuul Paradijs niet acceptabel. “De maatschappelijke kosten zijn enorm en daar loopt deze groep voor weg”, vertelt hij.

XR-lid Kervers vindt dat het argument van Paradijs aantoont dat hij onvoldoende doordrongen is van de noodzaak, zo vertelt ze. “De bewoonbaarheid van de planeet staat op het spel.” Daarop reageert Paradijs dat hij de groep ziet als een sekste, waar hij geen onderdeel van is. “Wij zijn geen sekte, wij zijn een sociale beweging”, zegt Kervers.

Luister hieronder de hele uitzending van WNL op Zondag terug. 

Onduidelijkheid 

Paradijs maakt zich zorgen over het feit dat Extinction Rebellion geld ontvangt, maar het niet helemaal duidelijk is waar dat vandaan komt. Daarnaast is het volgens hem niet duidelijk wie de leiding heeft binnen de groep. “Het is denk ik heel goed dat de inlichtingendienst onderzoekt hoe jullie processen lopen”, zegt hij.

Kervers reageert dat het afschaffen van fossiele subsidies al jaren wordt ontkend en gebagatelliseerd. “Ik denk dus dat u zich zorgen maakt over geldstromen, dat u zich daarop moet richten en hoe het kan dat dat zo lang onder de radar is gebleven.” Ze omschrijft het als ‘wreed en irrationeel’. “De overheid beschermt ons niet en ze heeft een grondwettelijke plicht om dat te doen.”

Als het aan Sjuul Paradijs ligt hoeft er niet lang over gediscussieerd te worden. Volgens hem mogen de demonstranten worden opgepakt “en dan de gevangenis in”.

Lees meer:

Bestuurder politiebonden aan politiek: stel bemiddellaar in voor Extinction Rebellion


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer