main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Goedemorgen Nederland - 27 juli 2023 — 09:44

In Noord-Italië gestrande Nederlandse vakantiegangers zaterdag met bussen naar huis

Naar schatting meer dan tweehonderd Nederlandse vakantiegangers in Noord-Italië die zich met schade na het noodweer hadden gemeld bij een alarmcentrale worden zaterdag opgehaald met bussen. Dat laat SOS International weten, de alarmcentrale die het busvervoer coördineert. Naar verwachting rijden er zes à zeven bussen van Nederland naar Italië, met plek voor ongeveer veertig mensen per bus.

“Bijna alle plekken zijn al gereserveerd”, zegt een woordvoerder van SOS International. “Dus er komen nog meer busritten aan.” Het busvervoer wordt gezamenlijk geregeld door de Nederlandse alarmcentrales. Behalve SOS International zijn dat de ANWB, Eurocross, VHD en Allianz. Medewerkers van SOS International gaan mee om de juiste mensen in de juiste bus te krijgen, zegt de woordvoerder.

Noodweer

De Nederlanders die worden opgehaald, zijn op verschillende plekken rond het Gardameer op vakantie. In de nacht van maandag op dinsdag leidde noodweer met forse hagelbuien en onweer daar tot veel schade aan bijvoorbeeld auto’s, caravans en campers. Bij SOS International, de ANWB en Eurocross waren woensdagmiddag bijna 1400 schademeldingen van Nederlandse vakantiegangers binnengekomen. Sommige voertuigen zijn door het noodweer zodanig beschadigd dat ze niet meer de weg op kunnen.

Een woordvoerder van SOS International zegt dat de centrales woensdag met een deel van de schademelders hebben gebeld om te vragen of ze interesse hebben in het busvervoer. “Sommige mensen zijn daar dolblij mee, maar er zijn ook mensen die vragen om een vervangende auto of een vlucht. Dat snappen we, maar we kunnen helaas niet voor iedereen een auto ter beschikking stellen.”

Voertuigen repatriëren

De organisatie roept vakantiegangers op om geduld en begrip te tonen. “Het lastigste werk is om iedereen naar tevredenheid naar huis te brengen. We moeten ook nog de beschadigde auto’s en caravans repatriëren. Dat gaat nog dagen duren.”

Een woordvoerder van Eurocross laat weten dat van die alarmcentrale al bergers onderweg zijn naar Noord-Italië om kapotte auto’s en andere voertuigen terug te halen. “Maar het is een grote klus om de voertuigen van de camping te krijgen”, zegt ze, “want veel campings zijn niet geschikt voor grote transportwagens.”

De organisatie werkt daarom met kleinere bergingswagens waarop drie auto’s per keer kunnen. “Het is een enorme logistieke operatie waar we nog lang niet klaar mee zijn.”

Lees ook:

Bijna 1400 schademeldingen van vakantiegangers na noodweer in Italië

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer