main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Stand van Nederland - 26 juli 2023 — 10:15

Prijsdaling supermarkt blijft uit: consumenten betalen 12 procent meer voor boodschappen

Nederlanders moeten voor een goed gevuld boodschappenkarretje nog altijd flink in de buidel tasten. De verwachte prijsdaling heeft zich niet doorgezet, waardoor de boodschappen in de supermarkt nog altijd duur blijven. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK, waar het AD over schrijft. 

GfK constateert dat de Nederlander in vergelijking met een jaar geleden gemiddeld 12 procent duurder uit is als die boodschappen doet. Het onderzoeksbureau komt tot dat cijfer, omdat maandenlang de boodschappenkar met dezelfde 55 producten werd gevuld. Het gaat om alledaagse producten zoals appels, melk, gehakt en tandpasta. GfK deed in negen verschillende supermarkten de boodschappen en kwam dus uiteindelijk tot de conclusie van een gemiddelde prijsstijging van 12 procent.

Het onderzoeksbureau volgt de prijsontwikkeling nog altijd. De piek werd begin dit jaar bereikt, na enorme prijsverhoging. Toen kostten de 55 producten 132 euro. Van de prijsdaling die later werd verwacht is eigenlijk geen sprake, want diezelfde 55 producten kosten tegenwoordig 133 euro.

Hogere prijzen

Vergelijkingssite Supermarktscanner legde een aantal producten naast elkaar en vergeleek de prijs van nu met die van vorig jaar. Zo kostte een pak spaghetti bij de Jumbo in 2022 nog 80 cent, waar men hedendaags 1 euro voor neertelt. Bij Albert Heijn stegen de kosten ook aanzienlijk voor een aantal producten. Zo betaal je tegenwoordig 1,55 euro voor een blok margarine (500 gram), terwijl klanten daar een jaar eerder slechts 1 euro voor kwijt waren. Toiletpapier (negen rollen extra zacht en sterk) is ook flink in prijs gestegen, van 3,75 naar 4,95 euro.

Econoom bij ABN Amro Nadia Menkveld vertelt tegen AD dat zij verwacht dat de prijzen na de zomer iets zullen dalen. De consument moet echter niet te hoopvol zijn, want de kans dat de prijzen zakken naar het niveau van twee jaar geleden is klein. Dat heeft volgens Menkveld te maken met de hoge arbeidskosten. “Voor veel voedselverwerkers zijn die omhooggegaan en ze maken ongeveer een vijfde uit van de totale kostprijs.” Misoogsten door het warme en droge weer en de afgeketste graandeal tussen Oekraïne en Rusland drijven de prijzen ook verder omhoog.

Menkveld concludeert: “De snelle stijging is er nu wel uit, maar de prijzen stabiliseren eerder dan dat ze dalen.”

Lees ook:

CBS bevestigt afname inflatie tot 5,7 procent in juni


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer