main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
Stand van Nederland - 14 juli 2023 — 10:01

Kritiek op energiebedrijven over onduidelijke terugleververgoeding

Energiebedrijven gaan de fout in met de vergoeding die mensen krijgen voor stroom uit zonnepanelen. DGB, Energiedirect en Essent stellen volgens de Consumentenbond in hun contracten dat deze ‘terugleververgoeding’ ook bij een vast contract aangepast kan worden, maar volgens de belangenvereniging is dit onrechtmatig.

“Dat deze leveranciers in hun algemene voorwaarden zetten dat terugleververgoedingen bij een vast contract kunnen wijzigen, is onrechtmatig”, licht Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar toe. “Als na drie maanden ineens de terugleververgoeding omlaag gaat, dan voelen consumenten zich bekocht.” De Consumentenbond vond nog geen bewijs dat de leveranciers ook daadwerkelijk de vergoeding omlaag gooiden.

Ook bij DELTA Energie en Eneco zag de Consumentenbond fouten in contracten over de terugleververgoeding. Deze leveranciers hebben na een brief van de bond laten weten dat ze de vergoeding bij vaste contracten niet wijzigen. DGB Energie, Essent en Energiedirect hebben hun vermeende fouten nog niet rechtgezet.

Misstanden gemeld bij de Autoriteit Consument & Markt

De consumentenorganisatie zegt de misstand te hebben gemeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Vorig jaar kwam de Consumentenbond al in opstand tegen een verlaging van de terugleververgoeding door Eneco, dat daarop afzag van de verlaging.

Alleen voor klanten die meer stroom terugleveren dan zij verbruiken geldt de terugleververgoeding. De ACM zei vorig jaar dat dit in de praktijk alleen huishoudens met een gemiddeld verbruik zijn die zo’n tien zonnepanelen of meer hebben.

Essent geeft, ook namens het eveneens bij het Duitse E.ON horende Energiedirect, toe dat er inderdaad een mogelijkheid is dat de terugleververgoeding wordt aangepast. “Maar dit is al 2,5 jaar niet gebeurd bij vaste contracten. Het is ook niet aannemelijk dat dit binnenkort wijzigt. In het licht van alle mogelijke veranderende wet- en regelgeving rondom zonnepanelen, zullen we het bericht van de Consumentenbond nader bestuderen”, luidt de reactie.

Lees ook:

Aantal foute energielabels voor woningen en gebouwen daalt

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer