main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2023 — 10:39

Ziekteverzuim door het dak, zorgen om jongvolwassenen: ‘Dit is bizar’

De toenemende druk in de maatschappij heeft “echt onze aandacht nodig”. Daarvoor waarschuwt loopbaandeskundige Kirsten de Roo, in een reactie op een rapport van verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Daaruit blijkt vandaag dat ziekteverzuim de Nederlandse economie in 2022 27 miljard euro kostte, 9 miljard euro dan een jaar eerder.

Volgens het rapport van de verzekeraar liep de uitval van krachten bij bedrijven namelijk flink op, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten. Volgens De Roo gaat dat hand in hand met toenemende druk in de maatschappij.

De meeste mensen die vorig jaar ziek thuis zaten, hadden griepklachten. Ze werden op de voet gevolgd door mensen met psychische klachten en burn-outklachten. “De druk voor mensen wordt steeds groter, ook de financiële druk. Je moet bijna wel met z’n tweeën werken om de eindjes aan elkaar te knopen”, zegt De Roo in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Mensen moeten ondertussen ook een gezin draaiende houden, maar hebben bijvoorbeeld ook meer zorgtaken omdat er meer ouderen zijn.”

Ook digitale prikkels zorgen voor toenemende druk, vooral voor jongeren, denkt De Roo. Ze ziet dat jongvolwassenen vaker ziek thuiszitten. “Sociale media brengt prestatiedruk met zich mee. Mensen denken te moeten voldoen aan verwachtingen van anderen. Ook de werk- en privébalans zijn uit balans. Het is dus een combinatie van factoren, maar de druk is echt hoger.”

Jongvolwassen

Eerder kwam al uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar voren dat het ziekteverzuim in Nederland vorig jaar met 5,6 procent het hoogste was sinds de eerste metingen in 1996. Het verzuim lag vorig jaar dus ook hoger dan tijdens de coronapandemie. Voor deze cijfers is het aantal verzuimdagen gedeeld door het totaal aan dagen in een jaar.

Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij NN, weet dat overal hard wordt gewerkt aan oplossingen om de druk op werkend Nederland te verlagen. “We zien dit voorzichtig terug in het eerste kwartaal van 2023, waarin het aantal ziekmeldingen daalt. Tegelijkertijd zien we óók dat het aandeel werknemers tot 35 jaar, dat meer dan 42 weken ziek is, stijgt.”

Nationale-Nederlanden verwacht dit jaar en volgend jaar 30 procent meer jongvolwassen (tot 35 jaar) met een uitkering uit de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). “Dat is heel veel, bizar. Dit heeft echt onze aandacht nodig”, zegt De Roo.

Ze benadruk dat we niet alleen moeten kijken naar de werkgever. “Mensen zeggen: de werkgever moet goed voor mij zorgen, want ik heb een burn-out door werk. Maar het is een wederzijdse verantwoordelijkheid. We zijn in de samenleving geneigd om te kijken naar allerlei externe factoren, maar je moet ook kijken naar hoe je je eigen leven inricht en hoe je goed kan functioneren.”

‘Hond op kantoor niet de oplossing’

Verzuimexpert Bente Copinga van NN becijferde een jaar terug dat een zieke werknemer een werkgever gemiddeld 250 euro per dag kostte. Met 7,8 miljoen werknemers, een ziekmeldingsfrequentie van 1,2 en een gemiddelde verzuimduur van 8 dagen kostte het verzuim de bv Nederland in 2021 daarom ruim 18 miljard euro. Inmiddels is dat bedrag dus flink verder opgelopen.

De gemiddelde verzuimduur bedroeg vorig jaar wel negen dagen. En werknemers melden zich vaker ziek, gemiddeld 1,5 keer.

Steeds meer werkgevers proberen in de strijd tegen het ziekteverzuim de werkplek ‘huiselijker’ te maken, bijvoorbeeld door huisdieren op de werkvloer toe te staan. De Roo adviseert werkgevers om werknemers de ruimte te geven om flexibel met werktijden om te springen. “Een hond op het kantoor is niet de oplossing, het gaat erom dat je kijkt naar wat mensen nodig hebben om goed te functioneren. Je moet mensen zoveel mogelijk hun talent laten benutten. Dat is belangrijker dan allerlei randvoorwaarden.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Huisarts over hoge werkdruk: minister Ernst Kuipers heeft het laten afweten

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Vrees voor verdere opkomst radicaal-rechts in Europa, waarschuwt Eurolijsttrekker GL-PvdA

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, richt GroenLinks-PvdA de pijlen op radicaal-rechts in Europa. De partij vreest dat centrumpartijen worden weggevaagd door radicaal-rechts, zoals…

Lees meer

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UVA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer