Strijd om de Turkse kiezer: ‘Erdoğan heeft een alternatieve realiteit gecreëerd’
Blijft de zittende Turkse president Erdoğan aan de macht? Vandaag gaan de Turken naar de stembus voor zowel het parlement als de president. Zihni Özdil en Fidan Ekiz houden hun hart vast over de uitkomsten. Özdil: “Hij schuwt geen middel om zijn tegenstander zwart te maken.”
Volgens journalist Fidan Ekiz, zelf oorspronkelijk van Turkse komaf, heeft Erdogan een grote achterban waar hij op kan leunen in de strijd om de macht te behouden. Ze zegt bij WNL Op Zondag op NPO 1 dat de zittend president maximaal geprofiteerd heeft van zijn voorgangers. “Hij kwam aan de macht in een periode dat Turkije bezweek onder financiële economische crisis. Jaren van corruptie en politieke instabiliteit.” Erdoğan heeft volgens Ekiz slim ingespeeld op de achtergestelde conservatieve kiezer buiten de grote steden. “Daar heeft hij echt van geprofiteerd door tegen de achtergestelde conservatieve kiezer te zeggen: jullie zijn jarenlang onderdrukt door de seculiere elite, ik zal er zijn voor iedereen in het land.”
Erdoğan heeft ook veel van zijn toenmalige beloftes waargemaakt volgens Ekiz. Zo kreeg hij Turkije terug aan de onderhandelingstafel bij de EU. Ook Elseviercolumnist Özdil merkt op dat er economische prestaties zijn bereikt onder het bewind van Erdoğan en de leefbaarheid sterk is verbeterd. “De armoede is gehalveerd, de kindersterfte is gehalveerd, de gemiddelde levensverwachting is gestegen van 70 naar 78 jaar. Als je meet naar koopkrachtpariteit, van 280 miljard dollar voor Erdoğan , naar 2,7 biljoen nu. Puur materieel heeft de gemiddelde Turk het beter dan vroeger.”
Beluister hier de hele aflevering als podcast:
Ekiz denkt dat de achterban van Erdoğan bang zijn om hun maatschappelijke positie die ze hebben verworven kwijt zullen raken. “In zekere zin voelen die groepen buiten de grote steden van de samenleving zich geëmancipeerd onder Erdoğan “, zegt de journalist. “Je moet je voorstellen dat om die reden ook heel veel op het spel staat. Turkije gaat nu kiezen: houden we die autoritaire koers van Erdoğan of gaan we de democratie heropbouwen. Het is eigenlijk een referendum voor de toekomst van Turkije. En die mensen die onder hem die status hebben gekregen willen dat niet zomaar kwijt.”
Kemal Kilicdaroglu
De belangrijkste uitdager van Erdoğan om het presidentschap is Kemal Kılıçdaroğlu. Hij staat volgens recente peilingen op een nipte voorsprong. Toch waarschuwt Özdil dat we niet te hard van de daken moeten schreeuwen, want de strijd is nog niet gestreden. Ook Ekiz sluit zich daarbij aan, zeker als er een tweede stemronde nodig blijkt: “Mensen zijn geneigd om op een winnaar te stemmen. Dus als de AK-partij (van Erdoğan) wint bij de parlementsverkiezingen, dan zou men toch nog wel eens op Erdoğan kunnen stemmen, omdat ze die stabiliteit ze onder hem niet kwijt willen.
Daarnaast doet Erdoğan er alles aan om zijn tegenstanders in een kwaad daglicht te zetten. Özdil: “Met name Erdoğan is bezig met wat wij in Nederland demoniseren noemen. Ik heb de afgelopen dagen zijn speeches bekeken op de Turkse televisie en hij schuwt geen middel om zijn tegenstander zwart te maken. Associëren met terrorisme, noem maar op.” Ook heeft Erdoğan het merendeel van de staatsmedia onder controle en dat baart Ekiz zorgen wat betreft een eerlijk verloop: “Hij een alternatieve realiteit heeft gecreëerd.”
Özdil noemt de huidige president een slimme pragmaticus. “Erdoğan is iemand die voor politiek binnenlands gewin de NAVO schoffeert, de clash met het westen opzoekt. Laten zien dat hij de grote baas is. En net op het moment dat het uit de hand kan lopen, dan bindt hij weer in.”
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Sinan Can heeft liever niet dat Turkse diaspora stemt: ‘Je woont er niet, maar je bepaalt wel mee’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer