main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Koningin Maxima stapt uit na een training voor het blussen van bosbranden van het Defensie Helikopter Commando.
30 maart 2023 — 15:53

Koningin Máxima mee met blusoefening van Defensie: ‘Fantastisch en heel bijzonder’

“Fantastisch, heel bijzonder om mee te maken”, reageerde koningin Máxima donderdag bij terugkomst op vliegbasis Gilze-Rijen. De koningin was even daarvoor een klein uur meegevlogen met een blusoefening van het Defensie Helikopter Commando.

Koningin Máxima is donderdagmiddag in een Chinook-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht opgestegen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. De koningin neemt deel aan een oefening van de Fire Bucket Operation voor het blussen van branden door het Defensie Helikopter Commando (DHC). Naar verwachting blijft Máxima zo’n drie kwartier in de lucht.

Na aankomst werd de koningin, die voor de gelegenheid gekleed was in een door Defensie verstrekte groene overall van de luchtmacht, welkom geheten door de commandant Luchtstrijdkrachten, de commandant Defensie Helikopter Commando en de Commandant 298 Squadron. Zij vertelden hun koninklijke gast over onder meer het werk van DHC en over de helikopters. Máxima stelde vragen over het effect van wind op het werk en over de inzet van de eenheid in het buitenland. Fire Bucket Operation is een civiel-militaire samenwerking tussen de Koninklijke Luchtmacht en Brandweer Nederland.

Bambi Bucket

De koningin en de crew vertrokken na een veiligheidsbriefing vervolgens in de Chinook in de richting van de Oirschotse heide, op zo’n 30 kilometer van de vliegbasis. De Chinook is de grootste van de twee helikoptermodellen waarmee de DHC branden blust. Het andere model is de Cougar, waarvan er ook een aantal te vinden zijn op Gilze-Rijen.

Tijdens een vlucht vult de helikopter de zogeheten Bambi Bucket, de grote verstevigde waterzak die onder de helikopter hangt, met water uit een kanaal, plas of een meer in de buurt van de brand. Vervolgens wordt dat gefaseerd of in een keer gelost boven de brandhaard. De maximale capaciteit van de Bambi Bucket onder de Chinook is 7600 liter.

Veel respect

Vlak na de landing vertelde de koningin aan de aanwezige pers dat zij erg veel respect heeft gekregen voor het werk van de helikopterpiloten die worden ingezet bij het blussen van moeilijk bereikbare branden, zoals bosbranden. Ze roemde onder meer de technische vaardigheid van vliegpersoneel die daarbij komt kijken. “Heel knap hoe zij zo’n volle bucket met water zo nauwkeurig weten te plaatsen”, zei Máxima onder meer.

Vlak voor de landing zorgde de Chinook van de koningin nog voor spektakel. De volle bucket werd vlak voor de hangars van de vliegbasis gefaseerd leeggegooid, wat leidde tot een groot watergordijn.

De Fire Bucket Operation van het Defensie Helikopter Commando is een civiel-militaire samenwerking tussen de Koninklijke Luchtmacht en Brandweer Nederland.

Lees ook:

Aantal ziekenhuisbehandelingen naar niveau van voor corona

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer