main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 maart 2023 — 14:04

Ambassadeur in Estland: Russische dreiging wordt nog altijd gevoeld, Nederland kan helpen met energietransitie

In Estland leeft nog altijd de vrees dat Rusland binnenvalt, zegt ambassadeur in Tallinn namens Nederland Özlem Canel. “Maar gelukkig is de opmars van de Russen in Oekraïne niet zo hard en succesvol geweest als waar wij allemaal voor vreesden.” Ondertussen kan Nederland helpen bij de energietransitie die als gevolg van de oorlog in Estland versneld moet worden, zegt de ambassadeur.

Ruim een jaar geleden, op 24 februari, viel Rusland Oekraïne binnen. Die dag is Onafhankelijkheidsdag in Estland. “De dag dat Rusland Oekraïne binnenviel, stonden wij op een heuvel bij zonsopgang te wachten tot de vlag van Estland werd gehesen. Er heerste een zeer bedompte sfeer, iedereen was in shock. Twee dagen later stonden er 30.000 mensen op het Vrijheidsplein in Tallinn om te protesteren tegen de oorlog”, vertelt Canel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Canel wordt de oorlog in Oekraïne heel aandachtig gevolgd in de Baltische Staten. Estland, Letland en Litouwen, in het verleden net als Oekraïne onderdeel van de Sovjet-Unie, zijn bang dat Rusland ook die staten wil binnenvallen. Eerder zei Canel dat “wat vandaag het probleem is van Oekraïne, straks ons probleem is”.

‘Oekraïne en veiligheid enige thema’s’

De parlementsverkiezingen in Estland, lid van zowel de Europese Unie als de NAVO en grenzend aan Rusland, werden begin deze maand volledig overschaduwd door de Russische dreiging, zegt Canel. De centrumrechtse Hervormingspartij van de pro-Oekraïense premier Kaja Kallas won met een ruime marge.

“Oekraïne en de veiligheid in Estland waren eigenlijk de enige verkiezingsthema’s tijdens de campagne. Alle andere onderwerpen kwamen in de campagne nauwelijks ter sprake”, zegt Canel. “In Estland zegt men: de oorlog is pas voorbij als Oekraïne heeft gewonnen en Rusland totaal is verslagen. Pas dan zucht men in Tallinn misschien een beetje van opluchting.”

Estland trekt zich het leed van Oekraïners zeer aan, zegt Canel. “Tot nu toe hebben 40.000 Oekraïners een verblijfstatus gekregen. Op een bevolking van 1,3 miljoen is dat een behoorlijke grote groep. Er wordt alles aan gedaan om die Oekraïners zo goed mogelijk te integreren in Estland. En overal hangen Oekraïense vlaggen, de steun is  enorm. Niet alleen vanuit de overheid, maar ook vanuit de particuliere samenleving.”

Energie en hulp Nederland

Estland wil zo onafhankelijk mogelijk zijn van Rusland en stapte daarom snel na de Russische invasie in Oekraïne volledig af van Russisch gas. Het land wil daarom de energietransitie versnellen en daarbij kan Nederland helpen, zegt Canel. “Estland heeft een moderne samenleving, er is energie nodig. Op dit moment gebruikt Estland veel fossiele brandstoffen, in de vorm van olieschalie. Dat is heel erg vervuilend. Een andere belangrijke energiebron in biomassa. Men wil naar schone energie en ziet Nederland als voorbeeld.”

Daarom probeert de ambassadeur Nederlandse “kennis, kunde en bedrijvigheid” naar Estland te halen, met name op het gebied van windenergie. “Een andere optie is zonne-energie. In de zomer zijn er heel veel zonuren op een dag, de zon gaat dan bijna niet onder. Ook is er belangstelling voor waterstof. Ook daar zetten we op in.”

Lees ook: 

CDA-Europarlementariër: aandacht voor Oekraïne mag niet verslappen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer