Op 15 maart mogen we allemaal weer naar de stembus. Maar als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer kan je een probleem hebben. Er is namelijk een ov-staking aangekondigd. En voor mensen met een beperking is dit een extra uitdaging.
Iedereen met stemrecht zou op 15 maart zijn stem moeten kunnen uitbrengen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Alleen is er een ov-staking gepland op de dag van de verkiezingen. Mensen met een beperking zijn vaak afhankelijk van het openbaar vervoer. Gevreesd wordt dat zij nu minder gemakkelijk naar de stembus zullen gaan.
Stemgeheim
Wanneer iemand niet zelfstandig naar de stembus kan, is het mogelijk om iemand anders te volmachten. Maar dit is niet voor iedereen ideaal. De timing is totaal ongelukkig, stelt Marjolein van den Broek. Ze heeft een visuele beperking, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat betekent dus dat ik en vele andere mensen met een beperking niet kunnen gaan stemmen met behoud van stemgeheim.”
Van den Broek geeft aan dat het zelfstandig uitbrengen van haar stem heel belangrijk is voor haar. “Het is ook mijn recht.” Ze heeft een petitie gestart. “Daarmee willen we aantonen hoe belangrijk het is dat iedereen mag stemmen. We hebben begrip voor de stakingen. We vinden het openbaar vervoer en de omstandigheden heel belangrijk voor de chauffeurs, alleen staken kan je elke dag doen en stemmen kan je een keer in de vier jaar doen.”
Iedereen zou naar de stembus moeten kunnen
Marga de Jager, CEO ANWB reageert in de uitzending dat ze groot voorstander is van een andere stakingsdag. “Het feit dat we mogen stemmen en in een democratie leven en vervolgens ook iedereen zijn stem zou moeten kunnen uitbrengen, zou bij degenen die staken een goed appèl moeten zijn om daar rekening mee te houden.”
PvdA-leider Attje Kuiken hoopt dat de stakingen voor 15 maart al voorbij zullen zijn. Zelf geeft ze aan dat haar partij ‘rode taxi’s’ zullen inzetten om mensen te helpen om de weg naar de stembus te vinden.
Meldpunt voor mensen met een beperking
Koepelorganisatie Ieder(in) opent woensdag een meldpunt voor kiezers met een beperking met het oog op de aankomende Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen daar zowel positieve als negatieve ervaringen rondom de verkiezingen melden. Op die manier wil de organisatie in kaart brengen of mensen met een beperking goed aan de verkiezingen kunnen meedoen.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar kreeg Ieder(in) 150 meldingen. Daarvan was bijna de helft positief en ongeveer een derde negatief. Negatieve reacties kwamen bijvoorbeeld van kiezers in een rolstoel die niet makkelijk de stemlocatie in konden.
Slechtziende of blinde kiezers kunnen op 15 maart in 95 gemeentes zelfstandig stemmen op een of meerdere stemlocaties. Er zijn daar hulpmiddelen, zoals de zogeheten stemmal. Dat is een mal met voelbare cijfers en braille waar het stembiljet door medewerkers van het stembureau in wordt gelegd. Via een zogenoemde soundbox met koptelefoon krijgt de kiezer te horen welke partijen en kandidaten op de lijsten staan. Die kan de kiezer dan opzoeken door de gaatjes in de mal te tellen.
Lees ook:
CNV: Dubbele stakingsuitkering blijft toch mogelijk, maar je moet wel snel zijn
Door: Matthijs Meulblok