main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 februari 2023 — 13:45

Chaos Schiphol krijgt nieuw hoofdstuk: belangenpartijen lijnrecht tegenover elkaar

Er lijkt maar geen einde te komen aan de chaos op Schiphol. Meerdere belangenpartijen rondom de luchthaven staan lijnrecht tegenover elkaar. Luchtvaartmaatschappijen, afhandelaars en Schiphol voeren achter de schermen een hard gevecht met de centrale vraag wat de luchthaven aankan tijdens de piekdrukte van dit jaar. Welke partij wil wat precies?

Te beginnen bij de luchthaven zelf. Schiphol denkt opnieuw na over het instellen van een maximum passagiersaantal voor de aankomende vakantieperiodes om urenlange wachtrijen en verdwenen koffers (nogmaals) te voorkomen.

Dat schiet reisorganisatie ANVR in het verkeerde keelgat. De topman van de reisbranche Frank Oostdam spreekt in De Telegraaf van schande. Hij vindt dat Schiphol de eerder gemaakte beloftes moet waarmaken. “Het is onacceptabel dat Schiphol na de flinke stoere taal van een paar weken geleden nu ineens weer passagiers wil weren. Hier zijn wij helemaal niet blij mee”, aldus Oostdam tegen de krant.

Koffertoeslag

De volgende partij is die van de afhandelaars. Zij krijgen steun van vakbond FNV. Die stelt op zijn beurt voor om een koffertoeslag in te voeren. Een passagier betaalt dan 2 euro extra voor een koffer. Dat geld gaat vervolgens rechtstreeks in de zak van bijvoorbeeld een bagage-afhandelaar.

FD-journalist Jean Dohmen zegt bij Goedemorgen Nederland dat Schiphol bezig is zijn reputatie op het spel te zetten als het weer misgaat. Dus nog zo’n lange periode van chaos kan de luchthaven zich niet veroorloven. “Het heeft ook te maken met de prijs die je betaalt aan de mensen die er werken. Dan kom je bij zo’n koffertoeslag uit. Dat leidt ongetwijfeld tot veel gemor.”

Voormalig VVD-Kamerlid Han ten Broeke ziet dat Schiphol voor het tweede jaar op rij “opnieuw niet presteert”. Hij vreest voor het “aanzien van Nederland en ook zeker van Schiphol”.

Lees ook: 

Schiphol houdt weer banenmarkt voor werven personeel

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer