Onderwijsminister Wiersma tegen plan Amsterdamse schoolbesturen: ‘Spant paard achter de wagen’
Onderwijsminister Dennis Wiersma is tegen het plan van Amsterdamse schoolbesturen om verschillende gezichten en niet-bevoegde professionals voor de klas te zetten. “Ik heb de overtuiging dat een vaste leraar, die er voor je is, je helpt en een arm om je heen kan slaan, heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen”, zegt Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO), de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs, is één leerkracht voor de klas niet langer haalbaar vanwege het nijpende tekort. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen willen zij minder scholen en coördinerende leerkrachten en niet-bevoegde professionals voor de klas, meldde Het Parool maandag.
Leerlingen krijgen dan les van wisselende professionals, zoals kunstenaars en accountants. Een bevoegde leerkracht krijgt een coördinerende rol. “Het BBO zegt: we maken van de noodoplossing – het af en toe inschakelen van extra hulp – de standaard en gaan ervan uit dat het niet meer lukt om één vast gezicht voor de klas te zetten. Ik ben daar echt tegen”, reageert Wiersma.
“Als je het idee van één leraar loslaat en accepteert dat de standaard iets anders is, span je het paard achter de wagen en geef je de status van het beroep niet wat het nodig heeft”, zegt de minister. “We zijn juist druk met het salaris, het verlagen van de werkdruk en hulp om de lessen heen.”
Scholen uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Almere kregen in 2020 al toestemming uit Den Haag om onder voorwaarden onbevoegden voor de klas te zetten, als noodgreep tegen de grote tekorten.
Wiersma vindt het ook geen goede zaak dat leraren zelf geen zeggenschap hebben gehad bij de totstandkoming van het plan. “Dit komt van een paar partijen in het onderwijs in Amsterdam, maar leraren zeggen: ik was er niet bij. Dat is niet goed. Als je afspraken maakt, moet dat met iedereen. Met ouders, met leraren en leerlingen.”
Situatie Amsterdam
De minister begrijpt dat de strijd tegen het personeelstekort extra lastig is voor scholen in Amsterdam. Kinderen gaan daar soms maar vier dagen in de week naar school en ook staan er al vaker onbevoegde docenten voor de klas. De ambities om het lerarentekort terug te dringen naar minder dan 5 procent zijn niet gehaald.
Wiersma: “Ik wil ook niet dat leerlingen soms maar vier dagen per week naar school gaan. Daarvoor heb je een goed plan nodig, maar dat is iets wat je met z’n allen een goed plan vindt. Dat is hier niet het geval.” Hij vindt dat de Amsterdamse schoolbesturen terug moeten naar de tekentafel.
“Zorg er met elkaar voor dat je een plan hebt dat ook voor leraren werkt en de status van het beroep niet uitholt”, aldus Wiersma.
Lees ook:
Onderwijsinspectie: leesvaardigheid basisscholieren onder gewenst niveau
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer