main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 november 2022 — 12:53

Meer mensen dan ooit hebben in 2023 recht op toeslagen: dit moet u daarover weten

Een bijdrage voor je huur, zorg of het betalen van de kinderopvang: een recordaantal mensen heeft in 2023 recht op een toeslag, en de eerste brieven hierover vallen aanstaande week op de deurmat. Maar niet bij de 500.000 extra huishoudens die ook recht hebben op deze toeslagen, gezien deze mensen nog niet bekend zijn bij de overheid. Daarom adviseert staatsecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) hen goed te bekijken waar ze recht op hebben. “Eind deze week is daar ook een rekenhulp voor beschikbaar.”

Het kabinet wil mensen tegemoetkomen in de huidige financiële zware tijd. “De zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget worden verhoogd”, zegt De Vries in Goedemorgen Nederland.

De zorgtoeslagverhoging is alleen voor 2023 van toepassing, de huurtoeslag is structureel en het kindgebonden budget wordt in de loop van de tijd afgebouwd.

Controleer de brief goed

In de brief die mensen ontvangen over de toeslagen heeft de fiscus al een inschatting gemaakt van het bedrag waar de ontvangers ongeveer recht op hebben, maar De Vries benadrukt dat het belangrijk is dat deze gegevens wel nog goed nagelopen worden. “Want er verandert best wel veel. Er worden behoorlijk hoge CAO’s afgesloten en mensen krijgen soms ook een incidentele bijdrage van hun werkgever.” Dit kan soms voor terugvorderingen zorgen. “Dus het is goed om dit te voorkomen.”

De rekenhulp moet de 500.000 huishoudens die eerder geen recht hadden op toeslagen, maar nu wel, dus gaan helpen. De Vries: “Het is niet heel veel werk.”

Kritiek

Het plan van het kabinet wordt niet zonder kritiek ontvangen. Schuldhulpverlener Marjorie Malbons vindt dat de toeslagen weggehaald moeten worden bij de Belastingdienst. “Het is een inner en geen verstrekker”, zegt zij. “Dus als alles neergezet wordt bij de organisaties waar het voor bedoeld is: de woningbouw, de zorgverzekeraar, denk ik dat het wat makkelijker zou zijn.” Volgens Malbons is het huidige systeem te ingewikkeld.

Het is ook een enigszins vreemde stap. Minister-president Mark Rutte gaf in 2020 al aan van het toeslagensysteem af te willen, maar dat lukte deze kabinetsperiode nog niet. De consensus is dat het toeslagensysteem niet werkt en dat het burgers juist in de problemen brengt. Dat komt mede doordat er eerst geld wordt uitgekeerd. Pas achteraf wordt gecontroleerd of iemand er wel recht op heeft.

De Vries onderschrijft dat het in dit licht geen logische stap is. “Maar ik denk dat het hele uitzonderlijke tijden zijn, en we willen toch zorgen dat mensen heel gericht ondersteuning krijgen”, geeft ze aan. “We hebben een hele range aan maatregelen, maar ik denk dat dit ook wel heel belangrijk is voor mensen.”

LEES OOK: Van Rij: voor zomer duidelijkheid compensatie slachtoffers institutioneel racisme bij Belastingdienst


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer