main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 12 november 2022 — 20:15

Rechtsgeleerde Afshin Ellian: standpunt Rutte over asielinstroom onomkeerbaar, mogelijk druk op verdragen

De aankondiging dat premier Mark Rutte de asielstroom wil inperken is onomkeerbaar en zet mogelijk Europese verdragen onder druk. Dat zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian zaterdag in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie te vinden dat het aantal asielzoekers omlaag zal moeten, omdat hij de verwachte asielinstroom van 50.000 volgend jaar “veel te hoog” vindt. De premier heeft naar eigen zeggen “een lijstje” met mogelijke maatregelen in zijn hoofd, maar wijdde ook daar niet over uit. “Het is wel ingewikkeld”, erkende hij.

Rutte wilde ook nog niet zeggen welke opties op tafel liggen om de toestroom te verminderen. “U ziet het zodra het klaar is.” Wel sloot hij uit dat de grenzen helemaal dicht gaan voor asielzoekers. Het kabinet heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over het beperken van de asielinstroom.

Woorden Rutte ‘onomkeerbaar’

Volgens Ellian heeft Rutte Nederland met zijn uitspraak “beloofd te gaan onderzoeken hoe hij binnen de bestaande verdragen en internationale afspraken de instroom kan inperken”. Zijn aankondiging is “onomkeerbaar”, zegt de rechtsgeleerde. “Wat de kosten ook zijn; hier kun je niet op terugkomen.”

“De VVD en Rutte moeten nu komen met een pakket aan maatregelen. Als het kabinet en de Tweede Kamer akkoord gaan, moeten we zien of de maatregelen binnen één of twee jaar effect kunnen sorteren. Er zijn mensen die zeggen dat je allerlei maatregelen niet kunt nemen vanwege het handvest van de Europese Unie en de Verdragen van Genève”, zegt Ellian.

Als internationale verdragen inderdaad verhinderen dat het kabinet beleid kan maken dat moet zorgen voor gecontroleerde migratie “wordt de hele belangrijke vraag opgeworpen of er iets met de verdragen moet gebeuren”, zegt Ellian.

Iran

Ondertussen volgt Ellian de situatie in zijn geboorteland Iran, waar mensen sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini al weken de straat op gaan om te protesteren tegen het strenge islamitische regime, op de voet. Hij spreekt zijn steun uit voor de “dappere meisjes” die protesteren tegen de ayatollahs, de (geestelijk) leiders van het land.

Steeds meer vrouwen in Iran doen afstand van hun hoofddoek, omdat het een symbool van onderdrukking zou zijn. Eén van de meest prominente Iraanse actrices, Taraneh Alidoosti, heeft zich donderdag met een foto zonder hoofddoek opnieuw nadrukkelijk uitgesproken voor vrouwenrechten in haar land.

Ellian: “De ayatollahs hebben de afgelopen weken gezegd dat zonder hoofddoek vrouwen iedere avond met een andere man willen slapen. Een ander zei: als ze geen hoofddoek dragen, willen ze dat mannen aan hun billen zitten. Dit zeggen mensen die in de wet hebben geïntroduceerd dat je vier vrouwen tegelijkertijd mag hebben.”

“En ze hangen profeet Mohammed aan, die 25 vrouwen had”, zegt Ellian. “Deze gekken zeggen tegen eervolle, dappere Iraanse meisjes dat ze losbandig willen zijn. De meest losbandige en verdorven mensen op aarde zijn de ayatollahs, salafisten en islamisten. Ze beledigen de één miljard vrouwen in de islamitische wereld.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer