main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2022 — 09:53

Poetin: sancties tegen Rusland ‘eigen doelpunt’ van het Westen

De Russische president Vladimir Poetin noemt de huidige westerse sancties tegen zijn land “een eigen doelpunt”. Hij wees maandag op de verslechterde westerse economie, die volgens hem het gevolg zijn van de sancties die tegen Rusland zijn afgekondigd. “We kunnen nu volledig verklaren dat het beleid met betrekking op Rusland heeft gefaald”, zei Poetin.

Hij noemde de Westerse strategie tegen Rusland een “economische Blitzkrieg”, die volgens hem “niet succesvol blijkt. De sancties scoorden in het doel van de initiatiefnemers”. Hij doelde naar eigen zeggen op “de stijgende inflatie, werkloosheid en de verslechtering van de economische dynamiek in de Verenigde Staten en Europa”. En “de dalende levensstandaard voor Europeanen en de devaluatie van hun spaargeld”.

Rusland is doelwit van zware economische sancties van de westerse landen naar aanleiding van de aanval op Oekraïne die 24 februari is begonnen. Rusland is een belangrijke leverancier van aardgas en olie en van andere belangrijke grondstoffen.

Volgens The Financial Times staat Rusland voor een van de ergste economische crises sinds begin jaren negentig toen de Sovjet-Unie net uiteen gevallen was en er economische chaos heerste. Rusland zou dit jaar zijn bruto binnenlands product met zeker 11 procent zien krimpen. Volgens Poetin stabiliseert echter de economie van zijn land, inclusief de inflatie van rond de 17,5 procent.

‘Pure flauwekul’

Volgens bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden Frans Osinga is de metafoor van Poetin “pure flauwekul”, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Een ‘economische Blitzkrieg’ was nooit de intentie. Sancties werken traag.” En volgens Osinga hebben de westerse maatregelen “wel degelijk impact, ook op de militaire industrie”.

Zo hebben de Russen “sommige productielijnen van T72- en T80-tanks al stil moeten leggen. Hetzelfde geldt voor de productie van luchtafweerraketten omdat ze bepaalde middelen niet meer uit het Westen kunnen krijgen”, aldus Osinga. De zich voortslepende strijd in Oekraïne is een zware kostenpost voor de Russische staat.

Ondertussen wordt Oekraïne volop door het Westen gesteund, weet hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst. “De Wereldbank is een hele grote speler en zorgt ervoor dat Oekraïne door kan gaan als overheid en dat salarissen en pensioenen betaald blijven worden. Zaaigoed wordt ook weer gepland, zoals tarwe. En er is een groot fonds opgezet. Nederland heeft daar een groot aandeel in gehad en heeft in maart 80 miljoen euro bijgedragen”, legt ze uit.

Biden niet naar Kiev

De Verenigde Staten overwegen Rusland toe te voegen aan de lijst van staatssponsoren van terrorisme. Dat zou betekenen dat er nog meer sancties tegen het land ingesteld kunnen worden. Op de lijst staan op dit moment landen als Noord-Korea, Syrië, Cuba en Iran.

Een woordvoerder van Joe Biden heeft ondertussen laten weten dat de Amerikaanse president voorlopig geen bezoek brengt aan Kiev, ondanks een uitnodiging van zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski. Mocht Biden overigens wél plannen hebben om Kiev te bezoeken, wordt dat vanwege veiligheidsredenen vooraf niet bekendgemaakt.

LEES OOK: Zelenski: Oekraïne kan binnenkort kandidaat-lid EU worden

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer