main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 november 2021 — 13:14

CDA’er Boswijk maakt zich zorgen over staat Defensie: ‘Moeten van héél ver komen’

De krijgsmacht kan in de huidige staat niet meer ons land verdedigen en zijn internationale taken uitvoeren. CDA-Kamerlid Derk Boswijk pleit daarom voor extra investeringen. “De realiteit is dat we van héél ver moeten komen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de defensiebegroting.

Demissionair minister Henk Kamp (Defensie) riep de formerende partijen, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, eerder al op om structureel ruim 4 miljard euro extra te investeren. Boswijk hoopt dat er genoeg “urgentie” is. “Bij een aantal partijen weet ik dat die er zeker is”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is ook niet een oproep van de laatste weken, maar van de laatste jaren.”

“Als je bijvoorbeeld naar de verkiezingsprogramma’s kijkt, trekken alle partijen er wel meer geld voor uit dan voorheen en het laatste kabinet heeft ook meer geïnvesteerd”, gaat Boswijk verder. Maar volgens hem is nóg meer geld hard nodig. “Ook als we vier miljard uittrekken, zijn we er eigenlijk nog niet.”

‘Pang-pang vrij gênant’

Boswijk is naast Kamerlid reservist (iemand die zich parttime inzet voor de krijgsmacht) en maakt soms aan den lijve mee hoe de tekorten defensie parten spelen. “Ik heb een aantal keer oefeningen gehad. Die duren dan een dag, maar om twaalf uur ben je door je munitie heen.” Hij moet dan ‘pang-pang’ of ‘pinda-pinda’ roepen. “Dat is vrij gênant”, zegt hij. “En kijk ook even naar de kazernes. Dat zijn soms barakken uit de jaren vijftig, waar sinds die tijd niet veel veranderd is.”

Om dat in de toekomst te voorkomen werd op Prinsjesdag duidelijk dat het Ministerie van Defensie er vanaf 2022 structureel 95 miljoen euro bijkrijgt. Ook dit jaar krijgt het ministerie er nog geld bij, namelijk 90 miljoen. Daarvan gaat 60 miljoen naar de aanschaf van munitie en 30 miljoen is voor veteranenzorg. Vanaf 2022 gaat er jaarlijks 20 miljoen extra naar de veteranen. De inlichtingendienst MIVD krijgt er structureel 15 miljoen bij vanaf volgend jaar.

Maar het is niet genoeg, stellen de minister en Commandant der Strijdkrachten. Zij willen er 4,2 miljard euro bij. Dat geld zou vooral bedoeld zijn om de achterstanden weg te werken.

“Je kan er op verschillende manieren naar kijken”, zegt Boswijk op de vraag hoeveel defensie nodig heeft. “Als wij aan die NAVO-norm willen voldoen, zou er 5 miljard euro naartoe moeten gaan.” Nederland houdt zich al jaren niet aan de NAVO-norm, die stelt dat twee procent van het bruto nationaal product aan defensie-uitgaven moet worden besteed. “Maar we hebben ook een defensievisie, die twee jaar geleden is vastgesteld. Daarin wordt gekeken op welke ontwikkelingen we moeten anticiperen.”

Het CDA wil volgens Boswijk wel “zo snel mogelijk” voldoen aan de NAVO-norm. “Maar tegelijkertijd moeten we ook naar de politieke realiteit kijken. We gaan er wel naartoe groeien, maar niet voor 2024. Zo eerlijk moeten we zijn. Maar als het aan ons ligt gaan we in ieder geval naar het EU- en NAVO-gemiddelde toe.”

Vakbond: Defensie kan taken niet meer uitvoeren

Ook Defensievakbond AMFP pleit voor meer geld en schaart zich achter de oproep van de minister en de Commandant der Strijdkrachten. “De Algemene Rekenkamer heeft geconcludeerd dat defensie niet meer het land kan verdedigen en niet meer kan bijdragen aan internationale missies, en dat er onvoldoende aandacht is voor de taakuitvoering”, zegt voorzitter Ton van den Berg in Goedemorgen Nederland. “Dat is slecht voor de veiligheid van Nederland”, waarschuwt hij.

“Het geld moet naar het personeel. Er moeten betere arbeidsvoorwaarden komen”, zegt Van den Berg. “Het geld moet ook naar materieel en naar de doorontwikkeling van de krijgsmacht, zodat die toekomstbestendig wordt.”

Van den Berg waarschuwt dat defensie zonder extra investeringen taken moet laten liggen. “Alleen deze zomer al hadden we de evacuatie van Nederlandse burgers en tolken uit Kabul. We hadden de watersnood in Limburg, waarbij defensie geassisteerd heeft. En we hadden de bosbranden in Albanië, waarbij we de Albaanse bondgenoot geholpen hebben. Als we niet meer geld aan defensie uitgeven, kunnen we dat niet meer doen”, aldus de vakbondsvoorzitter.

Volgens Boswijk ligt de hoogste urgentie bij de loonstijging. “De salarissen bij defensie zijn écht vreselijk laag. De manschappen zitten soms boven het armoedeniveau. Je kunt soms financieel gezien beten in de supermarkt werken dan bij defensie. Zo is op dit moment de realiteit. Je moet het compenseren door trainingstoeslagen en door op uitzending te gaan.”

‘Welvaart geeft verplichting’

Boswijk stelt dat het internationaal niet is uit te leggen dat een rijk land als Nederland de zaakjes rond defensie niet op orde heeft. “We zijn vreselijk welvarend, we staan in de top 20 van beste economieën. Dat geeft een verplichting.”

“Natuurlijk moet je ook meer gaan samenwerken. We werken veel met de Belgen en Duitsers samen en dat moeten we nog meer gaan doen in de toekomst. Maar dat ontslaat je niet van de plicht om fors te investeren in je defensie. Anders denken die partners ook: we gaan wel met iemand anders samenwerken”, aldus Boswijk.

LEES OOK: Voorzitter defensievakbond: ‘Defensie nu feitelijk verwaarloosde organisatie’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer