main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 12 januari 2021 — 13:11

Verlenging lockdown: ‘Tweede coronarecessie lijkt onvermijdelijk’

Met een verlenging van de coronarecessie lijkt een tweede coronarecessie onvermijdelijk. Dat zegt Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank, in Goedemorgen Nederland. “Dat betekent dat het herstel waar we allemaal naar snakken opnieuw langer op zich laat wachten.”

Een tweede coronarecessie betekent simpelweg dat er twee kwartalen achtereenvolgens sprake is van economische krimp, aldus Vrieselaar. Hij benadrukt dat de precieze cijfers nog berekend moeten worden.

“Tot en met de zomer zagen we dat het economisch gezien ontzettend goed deden”, zegt Vrieselaar. “We deden het zelfs beter dan de Verenigde Staten.” Toen we het coronavirus van de zomer verdwenen waanden, zat de Nederlandse economie nog geen 3 procent onder het niveau van voor de coronacrisis, aldus de econoom. “In landen als het Verenigd Koninkrijk was dat meer dan 9 procent. Dus in Nederland deden we het internationaal gezien heel erg goed.”

Tweede golf

Maar toen kwam de tweede golf, waardoor economen verwachten dat er in het laatste kwartaal van 2020 wederom economische krimp te zien is. “Door deze verlenging van de lockdown, maar ook omdat er bij heel veel belangrijke handelspartners opnieuw de maatregelen zijn aangescherpt (Duitsland en Verenigd Koninkrijk), verwachten we dat we dit kwartaal opnieuw minder economische activiteit hebben.”

Volgens Vrieselaar betekent dit dat de overheid meer zal moeten bijspringen. “Dat het meer geld kost en dat het misschien met een beetje pech langer duurt voordat we er helemaal bovenop zijn.”

Faillissementen

Brancheorganisaties waarschuwen al langer voor een “tsunami aan faillissementen”. Dit sluit ook Vrieselaar niet uit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vandaag dat er in 2020 2703 bedrijven failliet verklaard zijn. Dat is het laagste aantal faillissementen in twintig jaar. “Dus voorlopig zien we het nog niet”, zegt Vrieselaar. “Maar dat kan betekenen dat het ook nog gaat komen.”

Het wrange van deze crisis is dat de rekening ervan op het bordje komt te liggen van de jongeren, zegt Vrieselaar. “Als je terugkijkt naar vóór de coronacrisis, begin 2020, werd er gesproken over een investeringsfonds. Toen wisten we niet wat we met dat geld moesten.” Het geld wat nu uitgegeven wordt, is straks niet beschikbaar voor verduurzaming en onderwijs. Wel plaatst hij als kanttekening dat wanneer de overheid deze steun niet had geboden, jongeren waarschijnlijk ook een van de grootste slachtoffers waren geweest. “Heel erg veel jongeren hadden dan geen werk gehad. Want je ziet vaak dat de jongste bedienden als eerste worden gewipt.”

Diepe zakken

Aan het begin van de crisis beloofde minister van Financiën Wopke Hoekstra dat de “zakken diep waren”. Dat is nog altijd het geval, stelt Vrieselaar. Dat komt ook omdat de Europese Unie de gebruikelijke norm, dat een land maar 60 procent staatsschuld mag hebben ten opzichte van de economie, heeft losgelaten gezien de uitzonderlijke omstandigheden.

“Zelfs als je dat nog even vergeet zit Nederland daar nog lang niet in de buurt. In het derde kwartaal was de Nederlandse staatsschuld wel opgelopen met tientallen miljarden, en toen zaten we op 55 procent”, zegt de econoom. “Dus we hebben nog wel even te gaan tot we die 60 procent bereiken en daarna hebben we dus nog meer ruimte.”

LEES OOK: Roep om strengere coronaregels: ‘Mensen soms niet risicomijdend’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer