main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Nicholas Kamm / AFP
8 december 2021 — 11:21

Biden Watch: De plussen en minnen van één jaar Joe Biden

In de laatste Biden Watch van 2021 bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Dat doen ze aan de hand van drie plussen en minnen. Alstublieft!

Plus 1: American Rescue Plan en infrastructuur

Afgelopen maart tekende Joe Biden het American Rescue Plan. Checks tot 1400 dollar gingen naar Amerikaanse gezinnen die een stevige meevaller wel konden gebruiken in coronatijd. Ook tuigde de regering doortastend beleid op om zo veel mogelijk Amerikanen te vaccineren. In november volgde Bidens’ handtekening onder het pakket van 1200 miljard dollar aan investeringen in infrastructuur. Het zal miljoenen extra banen opleveren voor gewone Amerikanen.

Min 1: Build Back Better zit vast in de Senaat

Deze nog grotere wet van maar liefst 1750 miljard dollar zal de Amerikaanse maatschappij omploegen en meer Europees maken. Denk aan ouderschapsverlof, een soort kinderbijslag en gratis peuteronderwijs. De wet kan met een nipte meerderheid worden aangenomen, maar dan moeten alle Democraten voor stemmen. En laat nou net senator Joe Manchin van West Virginia een conservatieve Democraat zijn. Hij blijft dwarsliggen, want Build Back Better raakt de kolenindustrie in zijn staat, waar hij overigens een groot financieel privébelang in heeft. Ook waarschuwt hij voor nog meer inflatie als de overheid zo veel geld in de economie pompt. Dat is een spookbeeld dat sommige criticasters van Biden zelfs doet denken aan de hyperinflatie van de Weimar Republiek.

Plus 2: Regeren met het hoofd, niet per tweet

Onder Biden is het weer ‘back to normalcy’. Biden wil het beeld presenteren van stuurman op de kalme zee. Alles onder controle. Geen twitterstormen meer! Persconferenties zijn weer brave sessies. In die zin heeft Biden de broodnodige rust hersteld. Maar let op: rust kan overslaan in gezapigheid. Dan doemt het beeld op van een hoogbejaarde president die de rit uitzit.

Min 2: Kamala Harris

Kamala Harris sloot zich als vicepresident aan bij Team Biden, maar komt als eerste vrouwelijke ‘veepee’ onvoldoende uit de verf. Met de grensproblematiek kreeg de oud-senator een omvangrijk hoofdpijndossier op haar bord. Opvallender: diverse vertrouwelingen en adviseurs haakten in het eerste jaar meteen af. Harris zou met veel stafleden ruzie maken. Als potentiële opvolger van Biden creëert Harris haar eigen imagoprobleem.

Plus 3: Sterke ploeg

Wat je ook vindt van Biden als president; hij heeft oog voor goed personeel. Te beginnen met stafchef Ron Klain die de wandelgangen in DC door en door kent. De ervaren Janet Yellen runt Financiën en laat zich niet gek maken. Anthony Blinken is de gedegen dossiervreter die de rust herstelde op Buitenlandse Zaken en de jonge Pete Buttigieg (39) is het grote politieke talent op Transport die de infrastructuuragenda van Biden formidabel verkoopt. Hij zal ongetwijfeld de conclusie trekken dat zijn kansen op een mogelijke opvolging van Biden toenemen.

Min 3: Echte eenheid ver te zoeken, Trump hijgt Biden in de nek

Biden is de ultieme bruggenbouwer in Washington. Toch slaagt hij er niet in het vergiftigde politieke klimaat te veranderen. Misschien is dat vanwege de al jaren toenemende polarisatie ook wel teveel gevraagd. Volgens de voormalige Republikeinse politieke denker Robert Kagan zou Amerika zelfs wel eens in drie, vier jaar op een burgeroorlog afkoersen. Dat zijn grote woorden, maar de politieke situatie is ronduit ernstig. Het midden is uit de Amerikaanse politiek weggeslagen. Republikeinen trekken steeds meer naar rechts, Democraten naar links. Compromissen sluiten lukt nauwelijks meer.

Afgelopen week overleed senator en presidentskandidaat Bob Dole (98). Twee weken geleden schreef hij een afscheidscolumn die in veel Amerikaanse kranten is verschenen. We hopen dat iedere politicus in Washington en daarbuiten zich de wijze woorden van de gerespecteerde Republikein aantrekt:

“During my years in Congress, Democrats and Republicans were political combatants, but we were also friends. I learned that it is difficult to get anything done unless you can compromise — not your principles but your willingness to see the other side. Too many of us have sacrificed too much in defending that freedom from foreign adversaries to allow our democracy to crumble under a state of infighting that grows more unacceptable by the day.”

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK: 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair…

Lees meer

Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting…

Lees meer

Hamas ziet nieuwe steun VS als ‘groen licht’ voor agressie Israël

Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. “Deze steun, die…

Lees meer

Moet Nederland zich voorbereiden op een oorlogseconomie? ‘De wereld is grimmiger geworden’

Voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit ervoor dat de zelfbescherming van Nederland nadrukkelijker op de agenda moet komen. “De wereld is grimmiger…

Lees meer