main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Nicholas Kamm / AFP
8 december 2021 — 11:21

Biden Watch: De plussen en minnen van één jaar Joe Biden

In de laatste Biden Watch van 2021 bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Dat doen ze aan de hand van drie plussen en minnen. Alstublieft!

Plus 1: American Rescue Plan en infrastructuur

Afgelopen maart tekende Joe Biden het American Rescue Plan. Checks tot 1400 dollar gingen naar Amerikaanse gezinnen die een stevige meevaller wel konden gebruiken in coronatijd. Ook tuigde de regering doortastend beleid op om zo veel mogelijk Amerikanen te vaccineren. In november volgde Bidens’ handtekening onder het pakket van 1200 miljard dollar aan investeringen in infrastructuur. Het zal miljoenen extra banen opleveren voor gewone Amerikanen.

Min 1: Build Back Better zit vast in de Senaat

Deze nog grotere wet van maar liefst 1750 miljard dollar zal de Amerikaanse maatschappij omploegen en meer Europees maken. Denk aan ouderschapsverlof, een soort kinderbijslag en gratis peuteronderwijs. De wet kan met een nipte meerderheid worden aangenomen, maar dan moeten alle Democraten voor stemmen. En laat nou net senator Joe Manchin van West Virginia een conservatieve Democraat zijn. Hij blijft dwarsliggen, want Build Back Better raakt de kolenindustrie in zijn staat, waar hij overigens een groot financieel privébelang in heeft. Ook waarschuwt hij voor nog meer inflatie als de overheid zo veel geld in de economie pompt. Dat is een spookbeeld dat sommige criticasters van Biden zelfs doet denken aan de hyperinflatie van de Weimar Republiek.

Plus 2: Regeren met het hoofd, niet per tweet

Onder Biden is het weer ‘back to normalcy’. Biden wil het beeld presenteren van stuurman op de kalme zee. Alles onder controle. Geen twitterstormen meer! Persconferenties zijn weer brave sessies. In die zin heeft Biden de broodnodige rust hersteld. Maar let op: rust kan overslaan in gezapigheid. Dan doemt het beeld op van een hoogbejaarde president die de rit uitzit.

Min 2: Kamala Harris

Kamala Harris sloot zich als vicepresident aan bij Team Biden, maar komt als eerste vrouwelijke ‘veepee’ onvoldoende uit de verf. Met de grensproblematiek kreeg de oud-senator een omvangrijk hoofdpijndossier op haar bord. Opvallender: diverse vertrouwelingen en adviseurs haakten in het eerste jaar meteen af. Harris zou met veel stafleden ruzie maken. Als potentiële opvolger van Biden creëert Harris haar eigen imagoprobleem.

Plus 3: Sterke ploeg

Wat je ook vindt van Biden als president; hij heeft oog voor goed personeel. Te beginnen met stafchef Ron Klain die de wandelgangen in DC door en door kent. De ervaren Janet Yellen runt Financiën en laat zich niet gek maken. Anthony Blinken is de gedegen dossiervreter die de rust herstelde op Buitenlandse Zaken en de jonge Pete Buttigieg (39) is het grote politieke talent op Transport die de infrastructuuragenda van Biden formidabel verkoopt. Hij zal ongetwijfeld de conclusie trekken dat zijn kansen op een mogelijke opvolging van Biden toenemen.

Min 3: Echte eenheid ver te zoeken, Trump hijgt Biden in de nek

Biden is de ultieme bruggenbouwer in Washington. Toch slaagt hij er niet in het vergiftigde politieke klimaat te veranderen. Misschien is dat vanwege de al jaren toenemende polarisatie ook wel teveel gevraagd. Volgens de voormalige Republikeinse politieke denker Robert Kagan zou Amerika zelfs wel eens in drie, vier jaar op een burgeroorlog afkoersen. Dat zijn grote woorden, maar de politieke situatie is ronduit ernstig. Het midden is uit de Amerikaanse politiek weggeslagen. Republikeinen trekken steeds meer naar rechts, Democraten naar links. Compromissen sluiten lukt nauwelijks meer.

Afgelopen week overleed senator en presidentskandidaat Bob Dole (98). Twee weken geleden schreef hij een afscheidscolumn die in veel Amerikaanse kranten is verschenen. We hopen dat iedere politicus in Washington en daarbuiten zich de wijze woorden van de gerespecteerde Republikein aantrekt:

“During my years in Congress, Democrats and Republicans were political combatants, but we were also friends. I learned that it is difficult to get anything done unless you can compromise — not your principles but your willingness to see the other side. Too many of us have sacrificed too much in defending that freedom from foreign adversaries to allow our democracy to crumble under a state of infighting that grows more unacceptable by the day.”

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK: 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer