main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Nicholas Kamm / AFP
8 december 2021 — 11:21

Biden Watch: De plussen en minnen van één jaar Joe Biden

In de laatste Biden Watch van 2021 bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Dat doen ze aan de hand van drie plussen en minnen. Alstublieft!

Plus 1: American Rescue Plan en infrastructuur

Afgelopen maart tekende Joe Biden het American Rescue Plan. Checks tot 1400 dollar gingen naar Amerikaanse gezinnen die een stevige meevaller wel konden gebruiken in coronatijd. Ook tuigde de regering doortastend beleid op om zo veel mogelijk Amerikanen te vaccineren. In november volgde Bidens’ handtekening onder het pakket van 1200 miljard dollar aan investeringen in infrastructuur. Het zal miljoenen extra banen opleveren voor gewone Amerikanen.

Min 1: Build Back Better zit vast in de Senaat

Deze nog grotere wet van maar liefst 1750 miljard dollar zal de Amerikaanse maatschappij omploegen en meer Europees maken. Denk aan ouderschapsverlof, een soort kinderbijslag en gratis peuteronderwijs. De wet kan met een nipte meerderheid worden aangenomen, maar dan moeten alle Democraten voor stemmen. En laat nou net senator Joe Manchin van West Virginia een conservatieve Democraat zijn. Hij blijft dwarsliggen, want Build Back Better raakt de kolenindustrie in zijn staat, waar hij overigens een groot financieel privébelang in heeft. Ook waarschuwt hij voor nog meer inflatie als de overheid zo veel geld in de economie pompt. Dat is een spookbeeld dat sommige criticasters van Biden zelfs doet denken aan de hyperinflatie van de Weimar Republiek.

Plus 2: Regeren met het hoofd, niet per tweet

Onder Biden is het weer ‘back to normalcy’. Biden wil het beeld presenteren van stuurman op de kalme zee. Alles onder controle. Geen twitterstormen meer! Persconferenties zijn weer brave sessies. In die zin heeft Biden de broodnodige rust hersteld. Maar let op: rust kan overslaan in gezapigheid. Dan doemt het beeld op van een hoogbejaarde president die de rit uitzit.

Min 2: Kamala Harris

Kamala Harris sloot zich als vicepresident aan bij Team Biden, maar komt als eerste vrouwelijke ‘veepee’ onvoldoende uit de verf. Met de grensproblematiek kreeg de oud-senator een omvangrijk hoofdpijndossier op haar bord. Opvallender: diverse vertrouwelingen en adviseurs haakten in het eerste jaar meteen af. Harris zou met veel stafleden ruzie maken. Als potentiële opvolger van Biden creëert Harris haar eigen imagoprobleem.

Plus 3: Sterke ploeg

Wat je ook vindt van Biden als president; hij heeft oog voor goed personeel. Te beginnen met stafchef Ron Klain die de wandelgangen in DC door en door kent. De ervaren Janet Yellen runt Financiën en laat zich niet gek maken. Anthony Blinken is de gedegen dossiervreter die de rust herstelde op Buitenlandse Zaken en de jonge Pete Buttigieg (39) is het grote politieke talent op Transport die de infrastructuuragenda van Biden formidabel verkoopt. Hij zal ongetwijfeld de conclusie trekken dat zijn kansen op een mogelijke opvolging van Biden toenemen.

Min 3: Echte eenheid ver te zoeken, Trump hijgt Biden in de nek

Biden is de ultieme bruggenbouwer in Washington. Toch slaagt hij er niet in het vergiftigde politieke klimaat te veranderen. Misschien is dat vanwege de al jaren toenemende polarisatie ook wel teveel gevraagd. Volgens de voormalige Republikeinse politieke denker Robert Kagan zou Amerika zelfs wel eens in drie, vier jaar op een burgeroorlog afkoersen. Dat zijn grote woorden, maar de politieke situatie is ronduit ernstig. Het midden is uit de Amerikaanse politiek weggeslagen. Republikeinen trekken steeds meer naar rechts, Democraten naar links. Compromissen sluiten lukt nauwelijks meer.

Afgelopen week overleed senator en presidentskandidaat Bob Dole (98). Twee weken geleden schreef hij een afscheidscolumn die in veel Amerikaanse kranten is verschenen. We hopen dat iedere politicus in Washington en daarbuiten zich de wijze woorden van de gerespecteerde Republikein aantrekt:

“During my years in Congress, Democrats and Republicans were political combatants, but we were also friends. I learned that it is difficult to get anything done unless you can compromise — not your principles but your willingness to see the other side. Too many of us have sacrificed too much in defending that freedom from foreign adversaries to allow our democracy to crumble under a state of infighting that grows more unacceptable by the day.”

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK: 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer