main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
13 oktober 2021 — 14:39

Biden Watch: Druk op Biden loopt op en Trump voert al ‘campagne’

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

In september had al gestemd moeten worden. Over Joe Bidens’ mega-infrastructuurwet van maar liefst 1000 miljard dollar. Zo beloofde Democratisch parlementsvoorzitter Nancy Pelosi. Maar het gebeurde niet. De reden?

Het schip van de Democraten helt inmiddels flink naar links over. De tijden van de gematigde Obama en Clinton zijn voorbij. Progressieve Democraten eisen dat de infrastructuurwet, die ook op sympathie kan rekenen van conservatieve Democraten en Republikeinen, wordt gekoppeld aan mega-sociale wetgeving van 3500 miljard dollar! Amerika moet een nieuw Europa worden met verzorging van de wieg tot het graf. Inclusief klimaatvriendelijke reuze-injecties.

Moord en brand

De Republikeinen schreeuwen moord en brand over die tweede wet, maar ook een paar conservatieve Democratische senatoren als Joe Manchin en Kirsten Sinnema zijn mordicus tegen. Manchin heeft onlangs gezegd dat hij niet verder wil gaan dan 1500 miljard dollar. ‘Nooit mag Amerika een verzorgingsstaat worden’, roepen beiden. Hier is sprake van een heuse surplace. Het gevaar is groot dat Bidens’ hele binnenlandagenda in elkaar stort. Bij zo weinig beweging is het logisch dat zijn populariteitscijfers naar beneden gaan. Een magere 38 procent nog maar.

Is er voor Biden en co nog een politieke uitweg? Jawel, maar het pad naar succes wordt steeds smaller, want met opstartende verkiezingscampagnes voor het Congres in 2022 wordt de bereidheid tot compromissen steeds kleiner. Vandaar dat in politiek Washington deze dagen de lampjes tot diep in de nacht branden. Anders dan Obama zegt Biden niet iets in de trant van ‘Dit is precies hoe we er in staan. Take it or leave it.’

Sociale plannen

Nee, Biden houdt de eindjes open. Een leger van Biden-medewerkers spreekt voortdurend met Congresleden. Aan een ieder wordt gevraagd wat hij of zij, als het echt moet, wil snijden in de grootse sociale plannen. Maar er komt een moment, in ieder geval voor eind van het jaar, dat Biden en Pelosi met een stikken-of-slikken-voorstel zullen komen. Dat zal, verwachten we, richting de 2000 miljard gaan. Of misschien nog iets lager. Het zal een dubbeltje op z’n kant worden.

De Biden-overwinning zal gepresenteerd worden als een reuze succes. Allerlei gratis voorzieningen zoals peuteronderwijs, betaald ziekteverlof en extra gratis medische voorzieningen voor ouderen zullen miljoenen plezieren. Biden creëert dan een mooi palmares voor de Democraten bij de voorverkiezingen en zijn eventuele eigen herverkiezingscampagne.

Maar het loopt fout af als er niets wordt bereikt. De polarisatie in Amerika zal dan nog verder toenemen. Trump zal als een Captain America de wind in de zeilen krijgen. Trump voerde deze week in de eerste presidentiële verkiezingsstaat Iowa al welhaast campagne voor het Witte Huis in 2024. Na diens speech was de menigte uitzinnig. Ook boos.

Voor de camera spraken aanhangers van een naderende burgeroorlog. ‘Zo kan het niet langer’ riep een genaturaliseerde Vietnamese-Amerikaan die verklaarde als nieuwe naam bij zijn immigratie gekozen te hebben voor ‘Trump’. ‘Die naam staat voor vrijheid, niet voor socialisme.’ Twitter maakte bekend dat het woordje ‘burgeroorlog’ maar liefst 67.000 maal op Twitter die middag als trending topic was verschenen.

Oud-Democratische presidentskandidaat Andrew Yang merkte in een televisie-interview op: “Polarization is worse than ever and getting worse not better. There is a Civil War coming if we don’t stop dehumanizing those we disagree with politically”.

De druk op Biden is dus enorm om op heel korte termijn miljoenen Amerikanen nog tevreden te stellen. Niets minder dan de (nabije) toekomst van Amerika staat op het spel.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in