main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Olivier DOULIERY / AFP
13 oktober 2021 — 14:39

Biden Watch: Druk op Biden loopt op en Trump voert al ‘campagne’

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

In september had al gestemd moeten worden. Over Joe Bidens’ mega-infrastructuurwet van maar liefst 1000 miljard dollar. Zo beloofde Democratisch parlementsvoorzitter Nancy Pelosi. Maar het gebeurde niet. De reden?

Het schip van de Democraten helt inmiddels flink naar links over. De tijden van de gematigde Obama en Clinton zijn voorbij. Progressieve Democraten eisen dat de infrastructuurwet, die ook op sympathie kan rekenen van conservatieve Democraten en Republikeinen, wordt gekoppeld aan mega-sociale wetgeving van 3500 miljard dollar! Amerika moet een nieuw Europa worden met verzorging van de wieg tot het graf. Inclusief klimaatvriendelijke reuze-injecties.

Moord en brand

De Republikeinen schreeuwen moord en brand over die tweede wet, maar ook een paar conservatieve Democratische senatoren als Joe Manchin en Kirsten Sinnema zijn mordicus tegen. Manchin heeft onlangs gezegd dat hij niet verder wil gaan dan 1500 miljard dollar. ‘Nooit mag Amerika een verzorgingsstaat worden’, roepen beiden. Hier is sprake van een heuse surplace. Het gevaar is groot dat Bidens’ hele binnenlandagenda in elkaar stort. Bij zo weinig beweging is het logisch dat zijn populariteitscijfers naar beneden gaan. Een magere 38 procent nog maar.

Is er voor Biden en co nog een politieke uitweg? Jawel, maar het pad naar succes wordt steeds smaller, want met opstartende verkiezingscampagnes voor het Congres in 2022 wordt de bereidheid tot compromissen steeds kleiner. Vandaar dat in politiek Washington deze dagen de lampjes tot diep in de nacht branden. Anders dan Obama zegt Biden niet iets in de trant van ‘Dit is precies hoe we er in staan. Take it or leave it.’

Sociale plannen

Nee, Biden houdt de eindjes open. Een leger van Biden-medewerkers spreekt voortdurend met Congresleden. Aan een ieder wordt gevraagd wat hij of zij, als het echt moet, wil snijden in de grootse sociale plannen. Maar er komt een moment, in ieder geval voor eind van het jaar, dat Biden en Pelosi met een stikken-of-slikken-voorstel zullen komen. Dat zal, verwachten we, richting de 2000 miljard gaan. Of misschien nog iets lager. Het zal een dubbeltje op z’n kant worden.

De Biden-overwinning zal gepresenteerd worden als een reuze succes. Allerlei gratis voorzieningen zoals peuteronderwijs, betaald ziekteverlof en extra gratis medische voorzieningen voor ouderen zullen miljoenen plezieren. Biden creëert dan een mooi palmares voor de Democraten bij de voorverkiezingen en zijn eventuele eigen herverkiezingscampagne.

Maar het loopt fout af als er niets wordt bereikt. De polarisatie in Amerika zal dan nog verder toenemen. Trump zal als een Captain America de wind in de zeilen krijgen. Trump voerde deze week in de eerste presidentiële verkiezingsstaat Iowa al welhaast campagne voor het Witte Huis in 2024. Na diens speech was de menigte uitzinnig. Ook boos.

Voor de camera spraken aanhangers van een naderende burgeroorlog. ‘Zo kan het niet langer’ riep een genaturaliseerde Vietnamese-Amerikaan die verklaarde als nieuwe naam bij zijn immigratie gekozen te hebben voor ‘Trump’. ‘Die naam staat voor vrijheid, niet voor socialisme.’ Twitter maakte bekend dat het woordje ‘burgeroorlog’ maar liefst 67.000 maal op Twitter die middag als trending topic was verschenen.

Oud-Democratische presidentskandidaat Andrew Yang merkte in een televisie-interview op: “Polarization is worse than ever and getting worse not better. There is a Civil War coming if we don’t stop dehumanizing those we disagree with politically”.

De druk op Biden is dus enorm om op heel korte termijn miljoenen Amerikanen nog tevreden te stellen. Niets minder dan de (nabije) toekomst van Amerika staat op het spel.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer