main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
13 oktober 2021 — 14:39

Biden Watch: Druk op Biden loopt op en Trump voert al ‘campagne’

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

In september had al gestemd moeten worden. Over Joe Bidens’ mega-infrastructuurwet van maar liefst 1000 miljard dollar. Zo beloofde Democratisch parlementsvoorzitter Nancy Pelosi. Maar het gebeurde niet. De reden?

Het schip van de Democraten helt inmiddels flink naar links over. De tijden van de gematigde Obama en Clinton zijn voorbij. Progressieve Democraten eisen dat de infrastructuurwet, die ook op sympathie kan rekenen van conservatieve Democraten en Republikeinen, wordt gekoppeld aan mega-sociale wetgeving van 3500 miljard dollar! Amerika moet een nieuw Europa worden met verzorging van de wieg tot het graf. Inclusief klimaatvriendelijke reuze-injecties.

Moord en brand

De Republikeinen schreeuwen moord en brand over die tweede wet, maar ook een paar conservatieve Democratische senatoren als Joe Manchin en Kirsten Sinnema zijn mordicus tegen. Manchin heeft onlangs gezegd dat hij niet verder wil gaan dan 1500 miljard dollar. ‘Nooit mag Amerika een verzorgingsstaat worden’, roepen beiden. Hier is sprake van een heuse surplace. Het gevaar is groot dat Bidens’ hele binnenlandagenda in elkaar stort. Bij zo weinig beweging is het logisch dat zijn populariteitscijfers naar beneden gaan. Een magere 38 procent nog maar.

Is er voor Biden en co nog een politieke uitweg? Jawel, maar het pad naar succes wordt steeds smaller, want met opstartende verkiezingscampagnes voor het Congres in 2022 wordt de bereidheid tot compromissen steeds kleiner. Vandaar dat in politiek Washington deze dagen de lampjes tot diep in de nacht branden. Anders dan Obama zegt Biden niet iets in de trant van ‘Dit is precies hoe we er in staan. Take it or leave it.’

Sociale plannen

Nee, Biden houdt de eindjes open. Een leger van Biden-medewerkers spreekt voortdurend met Congresleden. Aan een ieder wordt gevraagd wat hij of zij, als het echt moet, wil snijden in de grootse sociale plannen. Maar er komt een moment, in ieder geval voor eind van het jaar, dat Biden en Pelosi met een stikken-of-slikken-voorstel zullen komen. Dat zal, verwachten we, richting de 2000 miljard gaan. Of misschien nog iets lager. Het zal een dubbeltje op z’n kant worden.

De Biden-overwinning zal gepresenteerd worden als een reuze succes. Allerlei gratis voorzieningen zoals peuteronderwijs, betaald ziekteverlof en extra gratis medische voorzieningen voor ouderen zullen miljoenen plezieren. Biden creëert dan een mooi palmares voor de Democraten bij de voorverkiezingen en zijn eventuele eigen herverkiezingscampagne.

Maar het loopt fout af als er niets wordt bereikt. De polarisatie in Amerika zal dan nog verder toenemen. Trump zal als een Captain America de wind in de zeilen krijgen. Trump voerde deze week in de eerste presidentiële verkiezingsstaat Iowa al welhaast campagne voor het Witte Huis in 2024. Na diens speech was de menigte uitzinnig. Ook boos.

Voor de camera spraken aanhangers van een naderende burgeroorlog. ‘Zo kan het niet langer’ riep een genaturaliseerde Vietnamese-Amerikaan die verklaarde als nieuwe naam bij zijn immigratie gekozen te hebben voor ‘Trump’. ‘Die naam staat voor vrijheid, niet voor socialisme.’ Twitter maakte bekend dat het woordje ‘burgeroorlog’ maar liefst 67.000 maal op Twitter die middag als trending topic was verschenen.

Oud-Democratische presidentskandidaat Andrew Yang merkte in een televisie-interview op: “Polarization is worse than ever and getting worse not better. There is a Civil War coming if we don’t stop dehumanizing those we disagree with politically”.

De druk op Biden is dus enorm om op heel korte termijn miljoenen Amerikanen nog tevreden te stellen. Niets minder dan de (nabije) toekomst van Amerika staat op het spel.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer