main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Brendan Smialowski / AFP
19 juli 2021 — 13:01

Biden Watch: Tegenwoordig is iedereen Amerika-‘deskundige’

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Iedere Nederlander is een Amerika-deskundige. U dus ook! Er is geen land ter wereld waar zo veel Amerika-deskundigen zijn. Ga maar na. In de afgelopen Trump-jaren was er alleen al op de televisie een overdaad aan Amerika-commentaar. Avond-in, avond-uit. Ook ‘gewone’ journalisten werden expert en praatten u bij tot u geen ‘Stars and Stripes’ meer kon zien.

Nieuwe Amerika-deskundigen vergaarden populariteit met hun anti-Trump-geluiden waarna rechtse nieuwkomers opeens een heuse niche ontdekten. Zij namen het juist op voor hun Trump. Meteen ook een voorbeeld voor de Nederlandse politiek! Wilders en Baudet werden grote fans.

Activisme

Het fenomeen Amerika-deskundige leidt aan inflatie en is in feite niets meer waard. Wat opvalt is dat menig deskundige in de media links of rechts activisme beoefent en zichzelf daarmee op een voetstuk plaatst. De arrogantie ten top. In een tijdgeest gekenmerkt door steeds meer polarisatie kleurt de deskundige al vlot donkerrood of diepblauw. Ze venten hun eigen mening uit. Kortom, je adoreert ‘The Donald’ of je bent onder de indruk van ‘Joe’. Is het werkelijk interessant om voortdurend te horen wat zij persoonlijk van een politicus vinden? Nee dus.

In deze Biden Watch volgen wij Biden en co op de voet. Natuurlijk zijn feit en mening niet honderd procent te scheiden. Maar je moet het op z’n minst proberen. Wij laten ons niet meeslepen met een Biden- of Trump-euforie of, zoals u wilt, Trump- of Biden-haat. Beloofd!

Amerika-event

En dan stel je mensen weleens teleur. Vorige maand organiseerden wij een Amerika-event in perscentrum Nieuwspoort over het presidentschap van Biden. ‘Hij doet het geweldig. De rust is wedergekeerd!’ riep iemand tijdens de vragenronde uit. ‘Wat voor cijfer geven jullie hem voor die eerste maanden?’ Stan en ik keken elkaar aan. ‘Vooruit, een dun zeventje voor die eerste wittebroodsweken’, luidde ons antwoord. Veel teleurgestelde gezichten in de zaal. Waarom zo zuinig?

Infrastructuur

Met z’n eerste prik-en-geld-wet van 1900 miljard dollar had de president inderdaad voor veel vaccinaties en directe financiële hulp gezorgd. Prima. Maar het wordt al lastiger. Neem zijn grootse infrastructuurplannen. Niet alleen Republikeinen, maar ook gematigde Democraten vinden dat Biden als een Dagobert Duck geld wil uitgeven.

Toch steunt zo’n zeventig procent van de Amerikanen beleid om de verkruimelde infrastructuur van een flinke metamorfose te voorzien. Bruggen staan op instorten, veel wegen zitten vol gaten, vliegvelden en havens snakken naar een upgrade, grote delen van het land zitten zonder snel internet en dat Amerika nog steeds niet beschikt over een hogesnelheidslijn die alle uithoeken van het land met elkaar verbindt, is voor zo’n grote mogendheid een gotspe.

Biden maakt serieus werk van de infrastructuur, maar heeft op het intens partijdige Capitol Hill medewerking van ‘beide kanten van het politieke gangpad’ nodig. Vooralsnog zit er een groot financieel gat in de mooie presidentiële plannen. Als Biden die wetgeving door het Congres loodst, is dat een groot succes. Zelfs de meest verstokte Trump-adepten onder de Amerika-deskundigen zullen dat dan moeten erkennen.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer