main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Brendan Smialowski / AFP
19 juli 2021 — 13:01

Biden Watch: Tegenwoordig is iedereen Amerika-‘deskundige’

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Iedere Nederlander is een Amerika-deskundige. U dus ook! Er is geen land ter wereld waar zo veel Amerika-deskundigen zijn. Ga maar na. In de afgelopen Trump-jaren was er alleen al op de televisie een overdaad aan Amerika-commentaar. Avond-in, avond-uit. Ook ‘gewone’ journalisten werden expert en praatten u bij tot u geen ‘Stars and Stripes’ meer kon zien.

Nieuwe Amerika-deskundigen vergaarden populariteit met hun anti-Trump-geluiden waarna rechtse nieuwkomers opeens een heuse niche ontdekten. Zij namen het juist op voor hun Trump. Meteen ook een voorbeeld voor de Nederlandse politiek! Wilders en Baudet werden grote fans.

Activisme

Het fenomeen Amerika-deskundige leidt aan inflatie en is in feite niets meer waard. Wat opvalt is dat menig deskundige in de media links of rechts activisme beoefent en zichzelf daarmee op een voetstuk plaatst. De arrogantie ten top. In een tijdgeest gekenmerkt door steeds meer polarisatie kleurt de deskundige al vlot donkerrood of diepblauw. Ze venten hun eigen mening uit. Kortom, je adoreert ‘The Donald’ of je bent onder de indruk van ‘Joe’. Is het werkelijk interessant om voortdurend te horen wat zij persoonlijk van een politicus vinden? Nee dus.

In deze Biden Watch volgen wij Biden en co op de voet. Natuurlijk zijn feit en mening niet honderd procent te scheiden. Maar je moet het op z’n minst proberen. Wij laten ons niet meeslepen met een Biden- of Trump-euforie of, zoals u wilt, Trump- of Biden-haat. Beloofd!

Amerika-event

En dan stel je mensen weleens teleur. Vorige maand organiseerden wij een Amerika-event in perscentrum Nieuwspoort over het presidentschap van Biden. ‘Hij doet het geweldig. De rust is wedergekeerd!’ riep iemand tijdens de vragenronde uit. ‘Wat voor cijfer geven jullie hem voor die eerste maanden?’ Stan en ik keken elkaar aan. ‘Vooruit, een dun zeventje voor die eerste wittebroodsweken’, luidde ons antwoord. Veel teleurgestelde gezichten in de zaal. Waarom zo zuinig?

Infrastructuur

Met z’n eerste prik-en-geld-wet van 1900 miljard dollar had de president inderdaad voor veel vaccinaties en directe financiële hulp gezorgd. Prima. Maar het wordt al lastiger. Neem zijn grootse infrastructuurplannen. Niet alleen Republikeinen, maar ook gematigde Democraten vinden dat Biden als een Dagobert Duck geld wil uitgeven.

Toch steunt zo’n zeventig procent van de Amerikanen beleid om de verkruimelde infrastructuur van een flinke metamorfose te voorzien. Bruggen staan op instorten, veel wegen zitten vol gaten, vliegvelden en havens snakken naar een upgrade, grote delen van het land zitten zonder snel internet en dat Amerika nog steeds niet beschikt over een hogesnelheidslijn die alle uithoeken van het land met elkaar verbindt, is voor zo’n grote mogendheid een gotspe.

Biden maakt serieus werk van de infrastructuur, maar heeft op het intens partijdige Capitol Hill medewerking van ‘beide kanten van het politieke gangpad’ nodig. Vooralsnog zit er een groot financieel gat in de mooie presidentiële plannen. Als Biden die wetgeving door het Congres loodst, is dat een groot succes. Zelfs de meest verstokte Trump-adepten onder de Amerika-deskundigen zullen dat dan moeten erkennen.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in