main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Amerikaanse president Joe Biden.
19 juli 2021 — 13:01

Biden Watch: Tegenwoordig is iedereen Amerika-‘deskundige’

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Iedere Nederlander is een Amerika-deskundige. U dus ook! Er is geen land ter wereld waar zo veel Amerika-deskundigen zijn. Ga maar na. In de afgelopen Trump-jaren was er alleen al op de televisie een overdaad aan Amerika-commentaar. Avond-in, avond-uit. Ook ‘gewone’ journalisten werden expert en praatten u bij tot u geen ‘Stars and Stripes’ meer kon zien.

Nieuwe Amerika-deskundigen vergaarden populariteit met hun anti-Trump-geluiden waarna rechtse nieuwkomers opeens een heuse niche ontdekten. Zij namen het juist op voor hun Trump. Meteen ook een voorbeeld voor de Nederlandse politiek! Wilders en Baudet werden grote fans.

Activisme

Het fenomeen Amerika-deskundige leidt aan inflatie en is in feite niets meer waard. Wat opvalt is dat menig deskundige in de media links of rechts activisme beoefent en zichzelf daarmee op een voetstuk plaatst. De arrogantie ten top. In een tijdgeest gekenmerkt door steeds meer polarisatie kleurt de deskundige al vlot donkerrood of diepblauw. Ze venten hun eigen mening uit. Kortom, je adoreert ‘The Donald’ of je bent onder de indruk van ‘Joe’. Is het werkelijk interessant om voortdurend te horen wat zij persoonlijk van een politicus vinden? Nee dus.

In deze Biden Watch volgen wij Biden en co op de voet. Natuurlijk zijn feit en mening niet honderd procent te scheiden. Maar je moet het op z’n minst proberen. Wij laten ons niet meeslepen met een Biden- of Trump-euforie of, zoals u wilt, Trump- of Biden-haat. Beloofd!

Amerika-event

En dan stel je mensen weleens teleur. Vorige maand organiseerden wij een Amerika-event in perscentrum Nieuwspoort over het presidentschap van Biden. ‘Hij doet het geweldig. De rust is wedergekeerd!’ riep iemand tijdens de vragenronde uit. ‘Wat voor cijfer geven jullie hem voor die eerste maanden?’ Stan en ik keken elkaar aan. ‘Vooruit, een dun zeventje voor die eerste wittebroodsweken’, luidde ons antwoord. Veel teleurgestelde gezichten in de zaal. Waarom zo zuinig?

Infrastructuur

Met z’n eerste prik-en-geld-wet van 1900 miljard dollar had de president inderdaad voor veel vaccinaties en directe financiële hulp gezorgd. Prima. Maar het wordt al lastiger. Neem zijn grootse infrastructuurplannen. Niet alleen Republikeinen, maar ook gematigde Democraten vinden dat Biden als een Dagobert Duck geld wil uitgeven.

Toch steunt zo’n zeventig procent van de Amerikanen beleid om de verkruimelde infrastructuur van een flinke metamorfose te voorzien. Bruggen staan op instorten, veel wegen zitten vol gaten, vliegvelden en havens snakken naar een upgrade, grote delen van het land zitten zonder snel internet en dat Amerika nog steeds niet beschikt over een hogesnelheidslijn die alle uithoeken van het land met elkaar verbindt, is voor zo’n grote mogendheid een gotspe.

Biden maakt serieus werk van de infrastructuur, maar heeft op het intens partijdige Capitol Hill medewerking van ‘beide kanten van het politieke gangpad’ nodig. Vooralsnog zit er een groot financieel gat in de mooie presidentiële plannen. Als Biden die wetgeving door het Congres loodst, is dat een groot succes. Zelfs de meest verstokte Trump-adepten onder de Amerika-deskundigen zullen dat dan moeten erkennen.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met Klaas Knot

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. 
  • President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de stand van de Nederlandse economie;
  • VVD-prominent en oud-minister Henk Kamp over het programkabinet;
  • Het kersverse Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger van NSC over haar passie voor politiek;
  • Schrijver en journalist Arendo Joustra over zijn boek Qwerty, de lijst der lijsten.

Luister de aflevering hier terug als podcast!

Wat gaat er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ariejan Korteweg. Hij was tien jaar lang politiek commentator voor de Volkskrant en schreef het boek Lobbyland, over de invloed van lobbyisten op de politiek;
  • Oud CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, tegenwoordig mede-eigenaar van Meines-Holla, een van de grootste lobbykantoren van Den Haag;
  • En Nora van Elferen, sinds dit jaar partner bij EPPA, het oudste lobbykantoor van Den Haag.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app!

Criminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie om geld af te troggelen: ‘Ontwikkelingen gaan razendsnel’

Criminelen maken steeds meer gebruik van AI om mensen op te lichten. Waar phishing mails en neppe voice-memo’s een paar jaar geleden nog ongeloofwaardig waren,…

Lees meer

Extraparlementaire tijden zorgen voor onzekerheid bij lobbyisten

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Kim Putters. Afgelopen donderdag presenteerde hij zijn rapport waarin hij een programkabinet adviseert, dat is een…

Lees meer

Gevangene die jaar te vroeg vrijkwam nu spoorloos verdwenen

Een gedetineerde is vorig jaar door een fout 401 dagen te vroeg vrijgelaten uit de gevangenis in Zaanstad, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na…

Lees meer

Opnieuw meer dan 2000 mensen in Ter Apel, weinig doorstroom

In Ter Apel hebben in de nacht van zondag op maandag 2167 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

BBB: expatregeling mag niet verdwijnen

Het schrappen van de expatregeling moet worden heroverwogen. Dat zegt BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Henk Vermeer in het radioprogramma Sven op 1. Volgens de rechterhand van partijleider…

Lees meer

Gemeenten verwachten 9 procent meer uitgaven dit jaar

Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim 9 procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat zal er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen? Presentator Martijn de Greve…

Lees meer