main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS
10 november 2021 — 11:36

Biden Watch: De diep verdeelde ‘Big Tent’ van Joe Biden en Nancy Pelosi staat nog

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Wat moet Joe Biden vorige week hebben gedacht toen hij thuisgekomen na de Glasgow klimaattop uit de Air Force One stapte en hoorde dat Republikein Glenn Youngkin tot nieuwe gouverneur van Virginia was gekozen? Het moet een klap in het gezicht zijn geweest van de president die de staat vorig jaar nog met tien procent verschil won van Donald Trump. Democraat Terry McAuliffe, een Clinton-discipel die een matige, toondove campagne voerde, bewees Biden een ongelooflijk slechte dienst.

In New Jersey, een betrouwbaar Democratisch stemmende staat, won zittend gouverneur Phil Murphy met een neuslengte verschil van zijn Republikeinse opponent. Dat is alsof de VVD met pijn en moeite de grootste partij wordt in Wassenaar.

Openlijke furie

Rollebollend gingen ze de laatste maanden over straat aangaande de broodnodige infrastructuurwet en Build Back Better (BBB), een wet waarin verregaande maatregelen staan om de sociale zekerheid op te tuigen en het klimaatprobleem aan te pakken.

Als keffertjes die hun zin niet kregen vochten diverse Democraten hun furie openlijk uit. Soms zelfs als echte pitbulls. De conservatieve Joe Manchin en ultraprogressieve Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) zijn allebei Democraten, maar liggen ideologisch mijlenver uit elkaar en geven geen duimbreedte toe. Op die wind moet de arme Joe Biden zeilen. Van de gematigde vleugel van zijn partij krijgt de president het verwijt zijn oren te veel naar de progressieven te laten hangen, de progressieven vinden juist andersom.

Biden snakte daarom naar eigenlijk een politiek succes. Dat kwam er toen het Huis van Afgevaardigden zonder steun van de in veel media heilig verklaarde AOC de historische infrastructuurwet aannam. Een duizelingwekkend bedrag van 1200 miljard dollar wordt vrijgemaakt voor onder meer wegen, bruggen, openbaar vervoer, tunnels, vliegvelden, havens, internettoegang en oplaadstations voor elektrische auto’s. Biden beloofde een deal tussen beide Democratische facties en kreeg die ook na marathon lang onderhandelen.

B(uild) B(ack) B(etter)

De linkse Democraten likken inmiddels hun wonden. Zij hielden lange tijd hun poot stijf, zouden pas voor de infrastructuurwet stemmen als de conservatieve Democraten gelijktijdig voor ‘hun’ mega BBB-wet zouden stemmen. Onder druk van ‘ijzeren Nancy (Pelosi)’ en ‘compromissen Joe’ bezweken zij uiteindelijk. Het beoogde kolossale bedrag van 6000 miljard dollar voor BBB is inmiddels overigens al terug gebracht naar 1750 miljard. Pas vanaf 15 november beloven de conservatieve senatoren ‘ja’ te stemmen als tenminste die BBB ook financieel degelijk in elkaar zit.

Een recept dus voor aanhoudend politiek gesteggel. Bernie Sanders en linkse Congresvrienden hebben al veel BBB-wensen ingeslikt, waaronder geen gratis ‘community college’ en geen langdurig betaald ouderschapsverlof.

Na de slechte uitslagen in Virginia en New Jersey begrijpt iedere Democraat dat er wel iets van een BBB-deal moet komen. Pelosi spreekt liefkozend over haar partij als een Big Tent met nu eenmaal veel verschillende meningen. Maar die verdeeldheid zit diep als heuse kraters. Dat kan de Democraten lelijk opbreken bij de Congresverkiezingen in 2022 en de presidentsverkiezingen in 2024.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK: 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer