main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Nicholas Kamm / AFP
27 oktober 2021 — 13:33

Biden Watch: SOS, de Amerikaanse democratie dreigt te verzuipen

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Ja, u leest het goed. Een noodsignaal! De toestand in Amerika verslechtert! Oud-president Trump trekt al jaren het land door om de ondergang van de natie te voorspellen. Zeker nu hij niet meer aan het bewind is. ‘Sleepy Joe stort de natie in de afgrond!’

Maar ook een befaamd denker als de vroegere Republikein Robert Kagan, die eerder het boek met de sinistere titel ‘The Jungle Grows Back’ publiceerde, waarschuwt. Democratie zou in de wereldgeschiedenis wel eens een kortstondig levend plantje kunnen zijn. Dat groeit op een open (‘transparante’) plek die heel snel weer wordt overwoekerd door het donkere woud waar autoritaire leiders heer en meester zijn.

Politieke en constitutionele crisis

En onlangs schreef hij in The Washington Post dat ‘de Verenigde Staten aankoersen op de grootste politieke en constitutionele crisis sinds de Burgeroorlog met over een jaar of drie, vier een behoorlijke kans op massaal geweld, een ineenstorting van het centrale gezag en de verdeling van het land in met elkaar vechtende rode en blauwe regio’s.’

Ook president Obama waarschuwt voor de ondergang van de Amerikaanse democratie. Afgelopen weekend zei hij op campagnepad in Virginia dat zijn land op een kantelpunt staat. Kiezen we werkelijk voor verkiezingsuitslagen die steevast worden betwist? Veel Republikeinse kiezers zijn in de ban van complottheorieën die knagen aan de pilaren van de Amerikaanse democratie. Politici, journalisten, commentatoren, in wezen wordt vrijwel niemand meer vertrouwd, behalve de populistische leider, aldus Obama.

Is het huidige Amerika als een moderne Weimar-republiek die vanwege alle haat en polarisatie van binnenuit wordt ondermijnd door radicale, linkse en rechtse identiteitsdenkers? Miljoenen gewone Amerikanen hebben geen vertrouwen meer in de politiek en media.

Biden gemangeld?

Wat kan de huidige president doen? Wordt hij als typische midden-politicus gemangeld tussen links en rechts? Maandenlang paait hij links Amerika door pal achter reuze sociale- en klimaatwetgeving te staan ter waarde van maar liefst 3500 miljard dollar. Maar hij kietelde ook rechts Amerika, want hij is vooral ook voorstander van een realistische infrastructuurwet die vele banen zal opleveren. En oh ja, compromissen wil hij ook wel sluiten.

Toen Biden onlangs vanuit het raam van het Witte Huis keek, zag hij ook een demonstratie van een groep mensen die wil dat de president zich luidt uitspreekt voor de For The People Act, een wet die garandeert dat iedereen in welke staat dan ook kan stemmen, zonder dat er barricades worden opgeworpen. In staten als Texas en Georgia zijn recent wetten aangenomen die het voor de wat armere Amerikanen (die veelal Democratisch stemmen) een stuk lastiger of duurder maakt om naar de stembus te gaan.

Biden hoopt deze week, vlak voor zijn vertrek naar Europa, een politiek succes te boeken door in elk geval de infrastructuurwet door het Congres te loodsen. Als hij in Rome straks de leiders van G20 ontmoet en een paar dagen later in Glasgow de klimaattop bijwoont, zal zijn gezag een stuk groter zijn bij binnenlands succes. Zijn politieke evenknieën zullen achter de schermen bij Biden hun zorgen uiten over de wankele democratie in Amerika. Ook veel wereldpartners zijn er immers niet bij gebaat als de Verenigde Staten binnen een paar jaar in een constitutionele crisis belanden. Het is diep treurig dat er zo over het huidige Amerika wordt gesproken.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer