main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Brendan Smialowski / AFP
22 september 2021 — 12:18

Biden Watch: Joe Biden worstelt met de wereld en z’n eigen Amerika

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Joe Biden en de Verenigde Naties? Dat moet toch wel een bijzonder gelukkig huwelijk zijn. Biden, ‘Mister Compromis’, is de vleesgeworden VN. Hij is er kind aan huis. Mocht aldaar regelmatig president Obama vervangen. Redde in de jaren negentig de VN van de financiële ondergang door zelfs de oerconservatieven ervan te overtuigen dat de achterstallige VN-contributie moest worden betaald.

Als nieuwbakken president zette Biden nadrukkelijk een multilaterale bril op. In tegenstelling tot criticaster Donald Trump wilde Biden weer samenwerken met internationale organisaties zoals de VN. Het hoofdgebouw in New York is dé diplomatieke wereldtempel. Biden verklaarde meteen: ‘Diplomacy is back’. Applaus van Amerika’s vrienden!

Boze bondgenoten

Welnu, na Bidens’ mooie, ‘diplomatieke’ wittebroodsweken moeten we constateren dat uitgerekend Europese bondgenoten zoals Frankrijk zijn gepasseerd bij de recente, geheime Amerikaans-Britse wapendeal met Australië en dat bondgenoten en partners onvoldoende zijn geconsulteerd bij de overhaaste terugtrekking uit Afghanistan. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) is boos, omdat Amerika en een select groepje landen over bijna driekwart van alle vaccins beschikken.

Biden-toespraak

Met Biden zou een meer vriendelijke wind over de wereld waaien. Maar de Biden die gisteren naar het spreekgestoelte liep voor zijn VN-rede zag een planeet voor zich die wordt gegeseld door politieke spanningen, milieurampen en pandemieën. VN-baas Guterres sprak tevoren van ongekende spanningen terwijl Amerika juist mét China de wereldproblemen moet oplossen. Hij sprak van een nieuwe Koude Oorlog en een internationale politiek waar het woord ‘confrontatie’ steeds vaker valt.

Biden probeerde gisteren de wereld juist een ‘diplomatieke reset’ voor te schotelen. De president vertelde dat hij er de afgelopen maanden alles aan gedaan heeft om relaties met de EU, de NAVO en landen als Japan, Australië en India te intensiveren. Maar achter deze schone, ‘diplomatieke’ façade blijven toch wat elementen van Trumps’ buitenlandse politiek zichtbaar, zoals met name de sterke nadruk op de indamming van de Chinese invloed. ‘Trump Light’ dus. Maar daarmee overtuigt hij de ex-president niet. Trump deponeerde de ‘slappe’ toespraak al meteen naar de prullenbak.

Spanningen

Grote spanningen blijven de internationale betrekkingen én de Amerikaanse binnenlandse politiek beheersen. Gisteren ontvingen we ook het nieuwe schandaalboek ‘Peril’ van Bob Woodward. Op de eerste pagina’s roept Democraat Nancy Pelosi al dat Trump een levensgevaarlijke idioot is. Maar polarisatie is er niet alleen tussen Democraten en de Republikeinen. Binnen de Democratische partij staan de linkervleugel en meer conservatieve vleugel mijlenver van elkaar af als het gaat om steun voor de 3500 (!) miljard dollar die de regering-Biden wil gebruiken voor sociale- en milieuwetgeving.

En bij de Republikeinen wordt door Trumpianen al geopperd om de eigen Senaatsleider Mitch McConnell te ‘trakteren’ op een echte pro-Trump tegenkandidaat voor nieuw leiderschap. Het is de zoveelste aanwijzing dat Donald Trump zijn greep op de partij niet loslaat en zich over twee jaar (of eerder) in de arena meldt om alsnog een tweede presidentstermijn te winnen. McConnell, die toch al bekendstaat om zijn flexibele politieke standpunten als dat in zijn straatje past, is vorig jaar herkozen als senator en zit dus stevig in het zadel. De vraag is of hij zich laat gijzelen door de alles dominerende Trump-vleugel in de Republikeinse partij of dat hij zijn eigen koers blijft varen en zo een cruciale factor blijft.

Het wordt hoe dan ook ongelooflijk boeiend om te zien hoe de machtsverhoudingen zich in beide partijen gaan ontvouwen.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer