main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Brendan Smialowski / AFP
22 september 2021 — 12:18

Biden Watch: Joe Biden worstelt met de wereld en z’n eigen Amerika

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Joe Biden en de Verenigde Naties? Dat moet toch wel een bijzonder gelukkig huwelijk zijn. Biden, ‘Mister Compromis’, is de vleesgeworden VN. Hij is er kind aan huis. Mocht aldaar regelmatig president Obama vervangen. Redde in de jaren negentig de VN van de financiële ondergang door zelfs de oerconservatieven ervan te overtuigen dat de achterstallige VN-contributie moest worden betaald.

Als nieuwbakken president zette Biden nadrukkelijk een multilaterale bril op. In tegenstelling tot criticaster Donald Trump wilde Biden weer samenwerken met internationale organisaties zoals de VN. Het hoofdgebouw in New York is dé diplomatieke wereldtempel. Biden verklaarde meteen: ‘Diplomacy is back’. Applaus van Amerika’s vrienden!

Boze bondgenoten

Welnu, na Bidens’ mooie, ‘diplomatieke’ wittebroodsweken moeten we constateren dat uitgerekend Europese bondgenoten zoals Frankrijk zijn gepasseerd bij de recente, geheime Amerikaans-Britse wapendeal met Australië en dat bondgenoten en partners onvoldoende zijn geconsulteerd bij de overhaaste terugtrekking uit Afghanistan. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) is boos, omdat Amerika en een select groepje landen over bijna driekwart van alle vaccins beschikken.

Biden-toespraak

Met Biden zou een meer vriendelijke wind over de wereld waaien. Maar de Biden die gisteren naar het spreekgestoelte liep voor zijn VN-rede zag een planeet voor zich die wordt gegeseld door politieke spanningen, milieurampen en pandemieën. VN-baas Guterres sprak tevoren van ongekende spanningen terwijl Amerika juist mét China de wereldproblemen moet oplossen. Hij sprak van een nieuwe Koude Oorlog en een internationale politiek waar het woord ‘confrontatie’ steeds vaker valt.

Biden probeerde gisteren de wereld juist een ‘diplomatieke reset’ voor te schotelen. De president vertelde dat hij er de afgelopen maanden alles aan gedaan heeft om relaties met de EU, de NAVO en landen als Japan, Australië en India te intensiveren. Maar achter deze schone, ‘diplomatieke’ façade blijven toch wat elementen van Trumps’ buitenlandse politiek zichtbaar, zoals met name de sterke nadruk op de indamming van de Chinese invloed. ‘Trump Light’ dus. Maar daarmee overtuigt hij de ex-president niet. Trump deponeerde de ‘slappe’ toespraak al meteen naar de prullenbak.

Spanningen

Grote spanningen blijven de internationale betrekkingen én de Amerikaanse binnenlandse politiek beheersen. Gisteren ontvingen we ook het nieuwe schandaalboek ‘Peril’ van Bob Woodward. Op de eerste pagina’s roept Democraat Nancy Pelosi al dat Trump een levensgevaarlijke idioot is. Maar polarisatie is er niet alleen tussen Democraten en de Republikeinen. Binnen de Democratische partij staan de linkervleugel en meer conservatieve vleugel mijlenver van elkaar af als het gaat om steun voor de 3500 (!) miljard dollar die de regering-Biden wil gebruiken voor sociale- en milieuwetgeving.

En bij de Republikeinen wordt door Trumpianen al geopperd om de eigen Senaatsleider Mitch McConnell te ‘trakteren’ op een echte pro-Trump tegenkandidaat voor nieuw leiderschap. Het is de zoveelste aanwijzing dat Donald Trump zijn greep op de partij niet loslaat en zich over twee jaar (of eerder) in de arena meldt om alsnog een tweede presidentstermijn te winnen. McConnell, die toch al bekendstaat om zijn flexibele politieke standpunten als dat in zijn straatje past, is vorig jaar herkozen als senator en zit dus stevig in het zadel. De vraag is of hij zich laat gijzelen door de alles dominerende Trump-vleugel in de Republikeinse partij of dat hij zijn eigen koers blijft varen en zo een cruciale factor blijft.

Het wordt hoe dan ook ongelooflijk boeiend om te zien hoe de machtsverhoudingen zich in beide partijen gaan ontvouwen.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in