main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
29 september 2021 — 12:05

Biden Watch: Cheney opent aanval op Trump, neemt zij het in 2024 op tegen Biden?

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

De tweet van Liz Cheney, het Republikeinse Congreslid en dochter van de machtige oud-vicepresident Dick Cheney, liet aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Ik hou van Republikeinse presidenten die hun herverkiezing winnen’. Ze voegde ‘plagend’ een foto van oud-president Bush (2001-2009) toe. Het is een aanval op Donald Trump, de president die ze verafschuwt omdat hij het vuurtje opstookte voor de aanval op het Capitool op 6 januari en zijn niet bewezen claims dat de verkiezingen van vorig jaar november zijn gestolen.

Cheney wond er tijdens een interview op CBS geen doekjes om. ‘Ik denk dat miljoenen mensen zich door het hele land verraden en misleid voelen door Trump. Hij zegt dat de verkiezingen zijn gestolen en blijft dat zeggen. Hij blijft dingen roepen die niet waar zijn en blijft geld inzamelen voor die claims’. Cheney lijkt op dit moment de enige serieuze Republikeinse uitdager te zijn van Trump voor de presidentsverkiezingen in 2024. Daarmee stelt ze zich binnen de Republikeinse partij dapper, maar ook kwetsbaar op.

Speciale commissie

Ze nam zelfs plaats in de speciale commissie die de opstand bij het Capitool en de rol van Trump daarbij onderzoekt. Ze is met een collega de enige Republikein die zitting neemt in de commissie die door een groot deel van de Republikeinse achterban wordt gezien als een Democratische poging om Trump te beschadigen. Cheney wil volgend jaar worden herkozen als Congreslid namens haar thuisstaat Wyoming, maar zal alle denkbare drek vanuit het kamp-Trump en het fanatiekste deel van zijn achterban over zich heen krijgen. ‘De Liz Cheney’s van deze wereld, we moeten van ze af’, foeterde Trump tijdens een rally. De Trump-campagne wil met een nog rechtsere tegenkandidaat in de voorverkiezingen voorkomen dat Cheney een nieuwe termijn krijgt.

‘Cow girl’ politicus

De dreigende scheuring-in-slowmotion binnen de Republikeinse partij zit er al langer aan te komen. Veel Republikeinse politici laten in de coulissen weten dat ze zich niet kunnen vinden in een partij onder leiding van Trump, maar durven dat niet hardop te zeggen uit angst voor represailles. Maar niemand minder dan oud-president George W. Bush gaat volgende maand in Dallas campagne voor haar voeren. Hij beschouwt Trump als een gevaar voor de natie en dat impliceert dat Liz Cheney de redding ervan zou zijn. Cheney houdt met alles rekening. Ze lust Trump rauw en hij haar. Liz komt uit een echte rodeostaat. In hetzelfde CBS-interview gaf ze aan dat ze verwacht forse klappen van Trump te krijgen. ‘Maar in onze familie zeggen we: ‘Cow girl up. Meteen weer opstaan en terugvechten!’ Sommigen noemen de aartsconservatieve politicus al de nieuwe Amerikaanse Margaret Thatcher!

Het kan dus gebeuren dat over drie jaar niet Trump, maar Liz Cheney het opneemt tegen Joe Biden. En dan kan het ook nog zo zijn dat Cheney een eigen partij begint en zo de strijd aanbindt tegen Biden en… Trump!

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer