main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
29 september 2021 — 12:05

Biden Watch: Cheney opent aanval op Trump, neemt zij het in 2024 op tegen Biden?

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

De tweet van Liz Cheney, het Republikeinse Congreslid en dochter van de machtige oud-vicepresident Dick Cheney, liet aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Ik hou van Republikeinse presidenten die hun herverkiezing winnen’. Ze voegde ‘plagend’ een foto van oud-president Bush (2001-2009) toe. Het is een aanval op Donald Trump, de president die ze verafschuwt omdat hij het vuurtje opstookte voor de aanval op het Capitool op 6 januari en zijn niet bewezen claims dat de verkiezingen van vorig jaar november zijn gestolen.

Cheney wond er tijdens een interview op CBS geen doekjes om. ‘Ik denk dat miljoenen mensen zich door het hele land verraden en misleid voelen door Trump. Hij zegt dat de verkiezingen zijn gestolen en blijft dat zeggen. Hij blijft dingen roepen die niet waar zijn en blijft geld inzamelen voor die claims’. Cheney lijkt op dit moment de enige serieuze Republikeinse uitdager te zijn van Trump voor de presidentsverkiezingen in 2024. Daarmee stelt ze zich binnen de Republikeinse partij dapper, maar ook kwetsbaar op.

Speciale commissie

Ze nam zelfs plaats in de speciale commissie die de opstand bij het Capitool en de rol van Trump daarbij onderzoekt. Ze is met een collega de enige Republikein die zitting neemt in de commissie die door een groot deel van de Republikeinse achterban wordt gezien als een Democratische poging om Trump te beschadigen. Cheney wil volgend jaar worden herkozen als Congreslid namens haar thuisstaat Wyoming, maar zal alle denkbare drek vanuit het kamp-Trump en het fanatiekste deel van zijn achterban over zich heen krijgen. ‘De Liz Cheney’s van deze wereld, we moeten van ze af’, foeterde Trump tijdens een rally. De Trump-campagne wil met een nog rechtsere tegenkandidaat in de voorverkiezingen voorkomen dat Cheney een nieuwe termijn krijgt.

‘Cow girl’ politicus

De dreigende scheuring-in-slowmotion binnen de Republikeinse partij zit er al langer aan te komen. Veel Republikeinse politici laten in de coulissen weten dat ze zich niet kunnen vinden in een partij onder leiding van Trump, maar durven dat niet hardop te zeggen uit angst voor represailles. Maar niemand minder dan oud-president George W. Bush gaat volgende maand in Dallas campagne voor haar voeren. Hij beschouwt Trump als een gevaar voor de natie en dat impliceert dat Liz Cheney de redding ervan zou zijn. Cheney houdt met alles rekening. Ze lust Trump rauw en hij haar. Liz komt uit een echte rodeostaat. In hetzelfde CBS-interview gaf ze aan dat ze verwacht forse klappen van Trump te krijgen. ‘Maar in onze familie zeggen we: ‘Cow girl up. Meteen weer opstaan en terugvechten!’ Sommigen noemen de aartsconservatieve politicus al de nieuwe Amerikaanse Margaret Thatcher!

Het kan dus gebeuren dat over drie jaar niet Trump, maar Liz Cheney het opneemt tegen Joe Biden. En dan kan het ook nog zo zijn dat Cheney een eigen partij begint en zo de strijd aanbindt tegen Biden en… Trump!

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in