main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
2 augustus 2021 — 15:21

Biden Watch: Waar is Kamala Harris toch?

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Sporadisch zien we haar. Zoals toen in Guatemala: duizenden kilometers van de Mexicaans-Amerikaanse grens om de aanzwellende migrantenstroom daar aan te pakken. ‘Waarom zo ver van die grens?’, vroeg een kritische journalist. Kamala stuntelde. Zei dat de armoede in die landen zelf het echte probleem was. Er moest met Amerikaanse hulp een economisch herstelplan komen. Trump wreef het er nog even in. ‘Pas toen ik aankondigde de Mexicaanse grens te bezoeken, kwam zij eindelijk ook. Maar zij vloog even naar El Paso, ver van de echte grenschaos.’

Kamala heeft van Biden ook het dossier van de stemrechthervorming toegeschoven gekregen. Dat zijn ingewikkelde langetermijndossiers met weinig direct politiek gewin. Een veeg teken. Kamala wordt niet ingezet om Biden’s acute infrastructuurplannen aan de man te brengen. Ze zit vooral opgesloten in het Witte Huis.

Ondankbaar ambt

Doorgaans opereerde een vicepresident in de luwte van de baas. In 1974 schreef de beroemde historicus Arthur Schlesinger dat het ondankbare ambt maar beter meteen kon worden afgeschaft. Maar juist de laatste dertig jaar zien we dat in een steeds ingewikkelder maatschappij (en wereld!) de vicepresident steeds belangrijker wordt, zelfs een soort van co-president. Denk aan Al Gore, Dick Cheney en… Joe Biden.

Een vicepresident moet groeien, maar daar zien we bij Kamala nog weinig van. Ze heeft een imagoprobleem. Ze werkte zich in Californië op tot de rijke Democratische elite, bezocht aan de lopende band de juiste feestjes en recepties. Ver weg van de gewone Democraat. Ze was ‘tough on crime’, maar bekritiseerde ook de politie. Ze wisselt nogal vlot van standpunten. Van voor naar tegen de radicale Green Deal en Medicare for All. Het etiket pragmaticus kun je positief opvatten, maar niet dat van opportunist. Haar populariteitscijfers zijn laag. Nogal wat stafleden hebben ontslag genomen. Lijkt Kamala al op Louis Dreyfus als de hersenloze, ‘spartelende’ politicus in de HBO-komedie ‘Veep’?

Juiste koers

Is het tij nog te keren? Als Kamala het met hulp van haar communicatieteam slim aanpakt, kan ze het schip zeker nog op de juiste koers krijgen. Vooropgesteld: een vicepresident is historisch gezien zelden populairder dan de baas. Nixon had onder Eisenhower een marginale rol en kwam pas als president tot bloei. Lyndon Johnson beleefde zijn finest hours na de moord op JFK.

Het Witte Huis kan Kamala inzetten als belangrijke troef bij de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar november. Immers, met Biden was zij medeverantwoordelijk voor de krappe winst in Arizona en Georgia, staten die normaliter prooi voor de Republikeinen zijn. Kamala kan met gerichte campagnebijeenkomsten haar zichtbaarheid vergroten en de vooral vrouwelijke kiezers in de belangrijke voorsteden aansporen opnieuw naar de stembus te gaan.

Eén van de beste adviezen krijgt Kamala van politiek strateeg Cornell Belcher. Uit recent onderzoek blijkt dat 24 procent van de ondervraagde kiezers tussen de 18 en 29 ‘geen mening’ als antwoord gaf op de vraag of ze positief tegen haar aankijken. Als die 24 procent representatief is voor de rest van het land, dan is er binnen die kiezersgroep nog een wereld te winnen, vooral als ze de ambitie heeft om de eerste vrouwelijke Amerikaanse president te worden. Gezien Biden’s leeftijd doemt die kans misschien wel sneller op dan iedereen denkt. Vooralsnog maakt ze de verwachtingen niet waar.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK: 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

32-jarige man aangehouden voor fatale steekpartij in Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden voor de fatale steekpartij woensdagavond in Rotterdam, waarbij een 22-jarige Rotterdammer om het leven kwam….

Lees meer

T-Mobile stopt met sponsoring The Voice of Holland

Telecombedrijf T-Mobile stopt met de sponsoring van het tv-programma The Voice of Holland. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van RTL Boulevard. Ook supermarktketen Lidl,…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit: 36.308 positieve tests

Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

KLM-vlucht naar Miami vertraagd na bommelding

Een KLM-vlucht naar Miami is zondagochtend vertraagd door een 22-jarige Duister die zei dat hij een bom bij zich had. De Koninklijke Marechaussee doorzocht het…

Lees meer

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen…

Lees meer

Amsterdamse Museumplein stroomt vol met demonstranten

Het Amsterdamse Museumplein stroomt zondagmiddag vol met demonstranten. Duizenden betogers vertrokken eerder vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het plein voor…

Lees meer

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT

Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op…

Lees meer

JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’

JA21 gaat niet instemmen met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. “Dat is echt een no-go”, zegt fractievoorzitter van die partij Joost Eerdmans…

Lees meer

Directeur Yoeri Albrecht gaat van De Balie een kerk maken

Directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht gaat met De Balie een levensbeschouwend genootschap oprichten, zodat het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer…

Lees meer

Oud-VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen: vertrek uit politiek niet gelopen zoals ik me had voorgesteld

Voormalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen had niet voorzien dat er zo veel ophef zou ontstaan na haar overstap van het ministerschap naar de lobbyorganisatie ‘Energie-Nederland’….

Lees meer

Directeur KHN: meer acties horeca zullen volgen

Er zullen “zeker meer acties” van de horeca volgen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zaterdagavond tegen Nieuwsuur. Gisteren openden verschillende horecaondernemers…

Lees meer

Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning

Naar schatting hebben zo’n 8000 tot 10.000 mensen in Groningen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente is tevreden over…

Lees meer

Lichaam gevonden in water in Den Haag, politie doet onderzoek

In Den Haag is afgelopen nacht in het water een lichaam van een overleden persoon gevonden, meldt de politie op Twitter. Er wordt onderzoek gedaan…

Lees meer