main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
1 september 2021 — 12:53

Biden Watch: ‘Ongeïnteresseerde’ Biden maakt het Trump wel heel makkelijk

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

De hartverscheurende beelden vanuit Bourbon Street, in de sfeervolle French Quarter van New Orleans, deden even denken aan de verwoestende orkaan Katrina in 2005. Gevolg: meer dan 1800 doden. Toenmalig president Bush verspeelde destijds een fors deel van zijn binnenlandse krediet, omdat de hulpverlening veel te laat op gang kwam. De leiding van de wereldmacht liet zich zestien jaar geleden van zijn slechtste kant zien.

Stormvloedkeringen, versterkte dijken en pompen in hartje ‘NOLA’ voorkwamen dat orkaan Ida dezelfde schade kon aanrichten. President Biden stelde federaal geld beschikbaar voor hulp, maar heeft deze weken zijn bordje meer dan vol liggen. Niet alleen Ida vergt de aandacht van de president en zijn team. Maandag klonk weliswaar het sein ‘brand meester’ toen de laatste Amerikaanse troepen Afghanistan hadden verlaten, maar de beelden van terroristische aanslagen en wanhopige Afghanen die zich vastklampen aan vliegtuigen staan op ieders netvlies gebrand.

Flinke slag

Bovendien moet de regering-Biden nog een flinke slag slaan in het terugdringen met het aantal coronabesmettingen. Veel mensen zijn al deels of volledig gevaccineerd, maar in staten als Florida, Louisiana en Mississippi laait het virus op. Opvallend is dat Biden in zijn oproep om je te laten vaccineren bijval krijgt van twee politici die bepaald niet bekend staan als zijn bondgenoten: oud-president Donald Trump en Republikeins Senaatsleider Mitch McConnell. De oproep van Trump tijdens een rally in Alabama om je toch vooral te laten vaccineren, leidde zelfs tot boegeroep.

De tekst gaat verder onder de video.

Dat het bord van Bidens jonge presidentschap vol ligt, wordt ook ingegeven door kritische geluiden vanuit eigen gelederen. Progressieve Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen alleen stemmen over de infrastructuurwet van 1000 miljard dollar (een deal tussen Democraten en Republikeinen), nadat er is gestemd over een groot, sociaal steunpakket ter waarde van zo’n 3500 miljard dollar. Biden zal zich op meerdere terreinen een circusartiest voelen die twaalf schaaltjes tegelijk in de lucht moet houden zonder dat er één kapot valt. En zoals Abraham Lincoln al zei: a house divided against itself cannot stand.

Trump

Ondertussen blijft Trump zich toch weer stevig roeren. Gisteren riep hij in niet mis te verstane woorden op dat Biden vanwege de ‘schandelijke vernederingen’ van Amerika in Afghanistan onmiddellijk moet aftreden, na uiteraard excuses te hebben gemaakt aan Amerika en de wereld. Trump heeft nog niet gezegd dat hij weer voor het presidentschap gaat in 2024. Vooralsnog steunen diverse van zijn topgeldschieters de campagnes van Republikeinse Congreskandidaten die in 2022 moeten zorgen voor een Republikeinse Congresmeerderheid. Op dit moment ziet het er naar uit dat die kans behoorlijk groot is. Dat maakt de druk op Biden alleen maar groter.

En dan nog iets. Trump sprak Biden er ook op aan dat hij bij de aankomst in Amerika van het stoffelijk overschot van een Amerikaanse ‘Afghanistan’-militair diverse malen op zijn horloge had gekeken. ‘Ongeïnteresseerd!’ concludeerde Trump meteen. In een beelddemocratie geeft Biden zo wel heel makkelijk openingen aan Trump die hij en/of mede-Republikeinen dankbaar zullen exploiteren. En natuurlijk ook de beelden van een overhaast vertrekkend Amerikaans leger met achterlating van duur defensiemateriaal in de Afghaanse woestijn. ‘Als ik nog president was, had ik zelfs ieder schroefje nog meegenomen naar Amerika. Belastinggeld immers!’

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in