main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
1 september 2021 — 12:53

Biden Watch: ‘Ongeïnteresseerde’ Biden maakt het Trump wel heel makkelijk

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

De hartverscheurende beelden vanuit Bourbon Street, in de sfeervolle French Quarter van New Orleans, deden even denken aan de verwoestende orkaan Katrina in 2005. Gevolg: meer dan 1800 doden. Toenmalig president Bush verspeelde destijds een fors deel van zijn binnenlandse krediet, omdat de hulpverlening veel te laat op gang kwam. De leiding van de wereldmacht liet zich zestien jaar geleden van zijn slechtste kant zien.

Stormvloedkeringen, versterkte dijken en pompen in hartje ‘NOLA’ voorkwamen dat orkaan Ida dezelfde schade kon aanrichten. President Biden stelde federaal geld beschikbaar voor hulp, maar heeft deze weken zijn bordje meer dan vol liggen. Niet alleen Ida vergt de aandacht van de president en zijn team. Maandag klonk weliswaar het sein ‘brand meester’ toen de laatste Amerikaanse troepen Afghanistan hadden verlaten, maar de beelden van terroristische aanslagen en wanhopige Afghanen die zich vastklampen aan vliegtuigen staan op ieders netvlies gebrand.

Flinke slag

Bovendien moet de regering-Biden nog een flinke slag slaan in het terugdringen met het aantal coronabesmettingen. Veel mensen zijn al deels of volledig gevaccineerd, maar in staten als Florida, Louisiana en Mississippi laait het virus op. Opvallend is dat Biden in zijn oproep om je te laten vaccineren bijval krijgt van twee politici die bepaald niet bekend staan als zijn bondgenoten: oud-president Donald Trump en Republikeins Senaatsleider Mitch McConnell. De oproep van Trump tijdens een rally in Alabama om je toch vooral te laten vaccineren, leidde zelfs tot boegeroep.

De tekst gaat verder onder de video.

Dat het bord van Bidens jonge presidentschap vol ligt, wordt ook ingegeven door kritische geluiden vanuit eigen gelederen. Progressieve Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen alleen stemmen over de infrastructuurwet van 1000 miljard dollar (een deal tussen Democraten en Republikeinen), nadat er is gestemd over een groot, sociaal steunpakket ter waarde van zo’n 3500 miljard dollar. Biden zal zich op meerdere terreinen een circusartiest voelen die twaalf schaaltjes tegelijk in de lucht moet houden zonder dat er één kapot valt. En zoals Abraham Lincoln al zei: a house divided against itself cannot stand.

Trump

Ondertussen blijft Trump zich toch weer stevig roeren. Gisteren riep hij in niet mis te verstane woorden op dat Biden vanwege de ‘schandelijke vernederingen’ van Amerika in Afghanistan onmiddellijk moet aftreden, na uiteraard excuses te hebben gemaakt aan Amerika en de wereld. Trump heeft nog niet gezegd dat hij weer voor het presidentschap gaat in 2024. Vooralsnog steunen diverse van zijn topgeldschieters de campagnes van Republikeinse Congreskandidaten die in 2022 moeten zorgen voor een Republikeinse Congresmeerderheid. Op dit moment ziet het er naar uit dat die kans behoorlijk groot is. Dat maakt de druk op Biden alleen maar groter.

En dan nog iets. Trump sprak Biden er ook op aan dat hij bij de aankomst in Amerika van het stoffelijk overschot van een Amerikaanse ‘Afghanistan’-militair diverse malen op zijn horloge had gekeken. ‘Ongeïnteresseerd!’ concludeerde Trump meteen. In een beelddemocratie geeft Biden zo wel heel makkelijk openingen aan Trump die hij en/of mede-Republikeinen dankbaar zullen exploiteren. En natuurlijk ook de beelden van een overhaast vertrekkend Amerikaans leger met achterlating van duur defensiemateriaal in de Afghaanse woestijn. ‘Als ik nog president was, had ik zelfs ieder schroefje nog meegenomen naar Amerika. Belastinggeld immers!’

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer