main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
President Joe Biden.
18 augustus 2021 — 12:28

Biden Watch: Chaos op vliegveld Kabul regelrechte pr-ramp voor Biden

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Wij bezochten tijdens de laatste presidentiële verkiezingscampagne de bijeenkomsten van zowel president Trump als zijn uitdager Joe Biden. Zoals altijd presenteren presidentskandidaten vooral een opwindende binnenland-agenda met slogans als ‘Make America Great Again’ en ‘Build Back Better’. ‘ It’s the economy, stupid’, zei Clinton al in zijn winnende verkiezingsstrijd in 1992. Meer banen, meer koopkracht. Daar verover je kiezers mee.

Maar tijdens de Trump-bijeenkomsten gebeurde er iets bijzonders. Het meeste applaus oogstte hij in die volle stadions als hij sprak over zinloze, eindeloze oorlogen zoals in Afghanistan. Ook Joe Biden wilde zo snel mogelijk van die oorlog af en heeft de afgelopen dagen met
een abrupte, totale Amerikaanse troepenterugtrekking het kleed onder iets van een stabiel Afghanistan weggetrokken.

Exit

Trump bezweert dat hij nog wel een kleine troepenmacht had willen behouden om de exit van Amerikaanse militairen en die van duizenden Afghaanse partners voor te bereiden en te begeleiden. Natuurlijk valt die Trump-belofte niet hard te maken nu hij zelf geen president meer is. Maar feit is dat nu ook Biden door een buitenlandcrisis is ingehaald met alle onzekere, potentieel gevaarlijke gevolgen.

Natuurlijk kunnen we het Afghanistan-falen niet louter op het conto van Biden schrijven. Tijdens dat andere Vietnam-drama waren Kennedy, Johnson, Nixon en ook nog even Ford verantwoordelijk. In Afghanistan raakte president Bush al meteen verstrikt in tegengestelde strategieën. Traditionele Republikeinse real politici wilden een korte oorlog om Bin Laden, Al Qaida en de Taliban te vernietigen en verdrijven.

Maar idealistische neoconservatieven wilden Afghanistan en andere terroristische hotspots ook nog eens transformeren tot een democratie naar westers model. Daar waren heel veel militairen, hulpverleners en financiële middelen voor nodig.

Foutenfestival

Obama liet zich inpakken door zijn generaals die veelal niet de slechte statistieken lieten zien, maar met mooie praatjes verzekerden dat succes steeds dichter bij kwam. Nee dus. Vicepresident Biden doorzag het Afghaanse foutenfestival wel, maar zijn baas Obama wilde niet luisteren. Wat een persoonlijke tragedie voor hem dat deze week Kabul, en daarmee eigenlijk heel Afghanistan, op herhaling van ‘Saigon 1975’ ging. Een vernederde supermacht! Nu al historische beelden van Afghaanse vluchtelingen die zich tevergeefs vastklampten aan de vertrekkende Amerikaanse vliegtuigen.

De komende weken moet blijken hoeveel schade het presidentschap van Biden oploopt met dit dossier Afghanistan. Uit een eerste peiling blijkt dat een kleine meerderheid van mening is dat de president de kwestie niet goed aanpakt. Anderzijds vindt een ruime meerderheid van de Amerikanen dat het maar eens afgelopen moet zijn met al die oorlogen en dat Amerika niet overal ter wereld de rol van politieagent hoeft te spelen. Biden zit in een netelige situatie, maar gaf maandagavond tijdens een toespraak in het Witte Huis te kennen absoluut geen spijt
te hebben van zijn besluit.

De president en zijn staf realiseren zich dondersgoed dat de beelden vanaf het vliegveld van Kabul een regelrecht pr-drama zijn, maar zullen er deze dagen en weken alles aan doen om het gesprek weer over binnenlands beleid te laten gaan. Biden heeft daar zijn bord vol. Zijn infrastructuurwet moet nog door het Huis van Afgevaardigden en daarna wil hij een pakket van ruim drieduizend miljard dollar voor klimaat en sociale programma’s door het Congres loodsen. Buitenlandse afleiding kan de president niet gebruiken, maar zijn politieke tegenstanders zullen Biden ‘Afghanistan’ ongetwijfeld lang blijven inwrijven.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in