main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
President Joe Biden.
18 augustus 2021 — 12:28

Biden Watch: Chaos op vliegveld Kabul regelrechte pr-ramp voor Biden

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Wij bezochten tijdens de laatste presidentiële verkiezingscampagne de bijeenkomsten van zowel president Trump als zijn uitdager Joe Biden. Zoals altijd presenteren presidentskandidaten vooral een opwindende binnenland-agenda met slogans als ‘Make America Great Again’ en ‘Build Back Better’. ‘ It’s the economy, stupid’, zei Clinton al in zijn winnende verkiezingsstrijd in 1992. Meer banen, meer koopkracht. Daar verover je kiezers mee.

Maar tijdens de Trump-bijeenkomsten gebeurde er iets bijzonders. Het meeste applaus oogstte hij in die volle stadions als hij sprak over zinloze, eindeloze oorlogen zoals in Afghanistan. Ook Joe Biden wilde zo snel mogelijk van die oorlog af en heeft de afgelopen dagen met
een abrupte, totale Amerikaanse troepenterugtrekking het kleed onder iets van een stabiel Afghanistan weggetrokken.

Exit

Trump bezweert dat hij nog wel een kleine troepenmacht had willen behouden om de exit van Amerikaanse militairen en die van duizenden Afghaanse partners voor te bereiden en te begeleiden. Natuurlijk valt die Trump-belofte niet hard te maken nu hij zelf geen president meer is. Maar feit is dat nu ook Biden door een buitenlandcrisis is ingehaald met alle onzekere, potentieel gevaarlijke gevolgen.

Natuurlijk kunnen we het Afghanistan-falen niet louter op het conto van Biden schrijven. Tijdens dat andere Vietnam-drama waren Kennedy, Johnson, Nixon en ook nog even Ford verantwoordelijk. In Afghanistan raakte president Bush al meteen verstrikt in tegengestelde strategieën. Traditionele Republikeinse real politici wilden een korte oorlog om Bin Laden, Al Qaida en de Taliban te vernietigen en verdrijven.

Maar idealistische neoconservatieven wilden Afghanistan en andere terroristische hotspots ook nog eens transformeren tot een democratie naar westers model. Daar waren heel veel militairen, hulpverleners en financiële middelen voor nodig.

Foutenfestival

Obama liet zich inpakken door zijn generaals die veelal niet de slechte statistieken lieten zien, maar met mooie praatjes verzekerden dat succes steeds dichter bij kwam. Nee dus. Vicepresident Biden doorzag het Afghaanse foutenfestival wel, maar zijn baas Obama wilde niet luisteren. Wat een persoonlijke tragedie voor hem dat deze week Kabul, en daarmee eigenlijk heel Afghanistan, op herhaling van ‘Saigon 1975’ ging. Een vernederde supermacht! Nu al historische beelden van Afghaanse vluchtelingen die zich tevergeefs vastklampten aan de vertrekkende Amerikaanse vliegtuigen.

De komende weken moet blijken hoeveel schade het presidentschap van Biden oploopt met dit dossier Afghanistan. Uit een eerste peiling blijkt dat een kleine meerderheid van mening is dat de president de kwestie niet goed aanpakt. Anderzijds vindt een ruime meerderheid van de Amerikanen dat het maar eens afgelopen moet zijn met al die oorlogen en dat Amerika niet overal ter wereld de rol van politieagent hoeft te spelen. Biden zit in een netelige situatie, maar gaf maandagavond tijdens een toespraak in het Witte Huis te kennen absoluut geen spijt
te hebben van zijn besluit.

De president en zijn staf realiseren zich dondersgoed dat de beelden vanaf het vliegveld van Kabul een regelrecht pr-drama zijn, maar zullen er deze dagen en weken alles aan doen om het gesprek weer over binnenlands beleid te laten gaan. Biden heeft daar zijn bord vol. Zijn infrastructuurwet moet nog door het Huis van Afgevaardigden en daarna wil hij een pakket van ruim drieduizend miljard dollar voor klimaat en sociale programma’s door het Congres loodsen. Buitenlandse afleiding kan de president niet gebruiken, maar zijn politieke tegenstanders zullen Biden ‘Afghanistan’ ongetwijfeld lang blijven inwrijven.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer