main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
8 september 2021 — 12:10

Biden Watch: Staatssocialisme van ‘Oom Dagobert’ Biden is schrikbeeld voor de Republikeinen

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Met de regelmaat van de klok duiken de geruchten op: Donald Trump gooit zich in 2024 opnieuw in de strijd voor het presidentschap. Jim Jordan, Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, claimt uit de mond van Trump te hebben gehoord dat de oud-president ‘na alle gekkigheid in Afghanistan’ zo goed als klaar is om zijn kandidatuur aan te kondigen. Trump zou bezig zijn met de eerste voorbereidingen voor een herverkiezingscampagne en houdt zo de Republikeinse partij stevig in zijn greep.

Bovendien zit hij niet stil in zijn resort in Florida. Vrijwel dagelijks krijgen ook wij als Amerika-volgers mails van zijn team dat vraagt om (financiële) steun. In die mails laat Trump zijn aanhangers weten er ‘altijd voor jullie te zijn en altijd voor jullie te vechten’. De sneren vanuit kamp Trump richting Joe Biden en zijn regering zijn persoonlijk: ‘Biden is seniel!’. Met de chaotische uittocht uit Afghanistan lijkt Trump al helemaal de ideale stok te hebben gevonden om Biden mee te slaan.

Stok van Joe Manchin

Die stok kan de komende weken langer worden. Menig progressieve Democraat kan niet wachten om te stemmen over een pakket van 3500 miljard dollar aan maatschappelijke investeringen, ook voor het milieu. In de Senaat heeft Biden zijn handen vol aan partijgenoot Joe Manchin, de katholieke senator van de bescheiden ‘kolenstaat’ West Virginia. Hij heeft de politieke sleutel in handen. Manchin stelt een ‘strategische pauze’ voor. Hij maakt zich zorgen over het hoge prijskaartje, de consequenties voor de staatsschuld en de stijging van de inflatie.

Manchin, die bekend staat als de meest conservatieve Democraat in de Senaat, vindt dat zijn collega-Democraten hun ambities om veel geld uit te geven naar beneden moeten bijstellen. Manchin trekt wel heel veel macht naar zich toe. West Virginia heeft een kleine 1,8 miljoen inwoners, maar de stem van Manchin telt net zo zwaar als die van een senator uit Californië, een staat met bijna veertig miljoen inwoners. Dat is net alsof de wethouder van Steenwijk wetgeving kan blokkeren waar het grootste deel van Nederland juist om zit te smachten.

Cruciale weken

Dus breken er cruciale weken aan voor Joe Biden. In feite gaat het hier om niets minder dan de slag om Amerika. Als de Biden-plannen allemaal worden verwezenlijkt, kiest Amerika voor het ‘oude’ Europese model: verzorging namens de staat van de wieg tot het graf. Betaald en verlengd ouderschapsverlof, gratis openbaar onderwijsjaren voor peuters en studenten, ruimhartige uitkeringen aan ouderen en zwakkeren en ga zo maar door. De landelijke overheid zal vele miljarden dollars doorsluizen naar de staten. ‘Oom Dagobert’ Biden moet nog wel het geldplaatje rond krijgen. Rijke burgers en ondernemers die meer dan 400.000 dollar per jaar verdienen, zullen vooral opdraaien voor de kosten, net als de miljardairs.

Staatssocialisme

Voor de Republikeinen is het een schrikbeeld. Trump heeft het al over staatssocialisme en niets minder dan de ondergang van Amerika. Wij verwachten dat Manchin en andere conservatieve Democraten het schip Amerika, na maanden van uiterst moeizaam overleg achter de schermen van Bidens ‘stuurhut’, zal geleiden naar een meer voorzichtige middenkoers. Biden is dan tevreden als ‘Mister Compromis’, maar links Amerika en de Republikeinen niet. De polarisatie in een toch al hopelijk verdeeld land zal daarom niet verdwijnen.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer