main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
15 september 2021 — 12:32

Biden Watch: Donald Trump hijgt Joe Biden in de nek

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Het wordt steeds duidelijker dat Donald Trump aan een heuse comeback bezig is. Natuurlijk zijn er andere Republikeinen als Ron DeSantis, Mike Pence en Ted Cruz die dolgraag president willen worden. Ze trekken met toespraken nu al het land door en halen alvast geld op. Allemaal in het geval dat Trump niet opgaat voor een nieuwe presidentiële campagne voor 2024. Vooralsnog zijn het ‘heilige boontjes’ die braaf zeggen dat ze zich louter sterk maken voor een Republikeinse overwinning bij de Congresverkiezingen in 2022.

Ze weten dat vrijwel alle peilingen aangeven dat de oud-president de onbetwiste Republikeinse leider is. Nu Biden in zwaar politiek weer verkeert vanwege de chaotische Afghanistan-exit, onenigheid in eigen partij, een maar niet te beteugelen corona-epidemie en een opdoemend inflatiespook, krijgt de populistische maestro als vanzelf nog meer wind in de zeilen.

Sleutelstaten

En hij houdt de druk op de Republikeinse ketel. Binnenkort organiseert hij grote publieksbijeenkomsten in sleutelstaten Georgia en Iowa. Toen journalisten onlangs vroegen of hij weer presidentskandidaat zal worden, antwoordde Trump: ‘That is an easy question’. Eigenlijk is het nog wat te vroeg om erover te praten, maar ‘I think you’re going to be happy. Let me put it that way. I think you’re going to be very happy.’

Opvallend is ook dat de Trump aanhangers de laatste weken aan de lopende band dwingende mailtjes van Trumps’ zoon krijgen om de kas van vader te spekken: ‘Vriend. Wij weten dat jij van Amerika houdt en het verschrikkelijk vindt dat Biden het land naar de sodemieter helpt met zijn linkse agenda. Maak vanavond nog geld over. Morgenochtend bij het ontbijt zal ik mijn vader vertellen van jouw steun. Duizend maal dank.’

Die kas is inmiddels al redelijk gevuld. Van alle andere potentiële Republikeinse kandidaten wordt Ron DeSantis, de Florida-gouverneur, als meest kansrijk gezien. Hij is agressief en slim. Als een tweede Trump is hij het vooralsnog met zowat alles eens wat de meester zegt. Trump onderkent ‘het eventuele gevaar’ en heeft al gezegd dat ‘Ronnie’ destijds door zijn presidentiële steun gouverneur is geworden en werkelijk alles aan hem te danken heeft. ‘Ik denk er serieus over na om hem mijn running mate te maken als ik ‘Het Grote Besluit’ neem.’ Zo kan DeSantis eenvoudig worden ‘kaltgestellt’ als hij onverhoopt toch met Trump zou willen concurreren.

Politieke daden

Timing is alles in de politiek. En natuurlijk hangt bij Trumps beslissing ook veel af van de politieke daden van Joe Biden. Op korte termijn kan er al veel duidelijk worden, want voor Biden en de Democratische partij wordt oktober een cruciale maand. Niet alleen moet het wetsvoorstel over infrastructuur ter waarde van zo’n 1500 miljard dollar nog door het Huis van Afgevaardigden; ook dat andere pakket ter waarde van 3500 miljard dollar – met veel sociale programma’s – ligt nog op goedkeuring te wachten.

Daar ligt voor Biden de crux. In het Huis is er een krappe meerderheid, maar alles valt en staat nu met de stem van Democraat Joe Manchin. De senator van West Virginia weigert een pakket van die omvang te steunen en wil die afbouwen naar 1500 miljard dollar. Dat is weer tegen het zere been van Alexandria Ocasio-Cortez. Die twee staan lijnrecht tegenover elkaar en bekvechten openlijk in media. Ter vergelijking: dat is alsof de uiterst linkse Jesse Klaver en oerconservatief Kees van der Staaij in één partij zitten en het toch met elkaar eens moeten worden. De vraag is: is die impasse te doorbreken en kan Biden serieuze successen op zijn naam zetten?

Ondertussen ziet Donald Trump het allemaal glimlachend aan.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

32-jarige man aangehouden voor fatale steekpartij in Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden voor de fatale steekpartij woensdagavond in Rotterdam, waarbij een 22-jarige Rotterdammer om het leven kwam….

Lees meer

T-Mobile stopt met sponsoring The Voice of Holland

Telecombedrijf T-Mobile stopt met de sponsoring van het tv-programma The Voice of Holland. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van RTL Boulevard. Ook supermarktketen Lidl,…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit: 36.308 positieve tests

Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

KLM-vlucht naar Miami vertraagd na bommelding

Een KLM-vlucht naar Miami is zondagochtend vertraagd door een 22-jarige Duister die zei dat hij een bom bij zich had. De Koninklijke Marechaussee doorzocht het…

Lees meer

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen…

Lees meer

Amsterdamse Museumplein stroomt vol met demonstranten

Het Amsterdamse Museumplein stroomt zondagmiddag vol met demonstranten. Duizenden betogers vertrokken eerder vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het plein voor…

Lees meer

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT

Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op…

Lees meer

JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’

JA21 gaat niet instemmen met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. “Dat is echt een no-go”, zegt fractievoorzitter van die partij Joost Eerdmans…

Lees meer

Directeur Yoeri Albrecht gaat van De Balie een kerk maken

Directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht gaat met De Balie een levensbeschouwend genootschap oprichten, zodat het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer…

Lees meer

Oud-VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen: vertrek uit politiek niet gelopen zoals ik me had voorgesteld

Voormalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen had niet voorzien dat er zo veel ophef zou ontstaan na haar overstap van het ministerschap naar de lobbyorganisatie ‘Energie-Nederland’….

Lees meer

Directeur KHN: meer acties horeca zullen volgen

Er zullen “zeker meer acties” van de horeca volgen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zaterdagavond tegen Nieuwsuur. Gisteren openden verschillende horecaondernemers…

Lees meer

Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning

Naar schatting hebben zo’n 8000 tot 10.000 mensen in Groningen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente is tevreden over…

Lees meer

Lichaam gevonden in water in Den Haag, politie doet onderzoek

In Den Haag is afgelopen nacht in het water een lichaam van een overleden persoon gevonden, meldt de politie op Twitter. Er wordt onderzoek gedaan…

Lees meer