main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 juni 2024 — 11:23

Onnodig, schadelijk of zelfs kankerverwekkend: ‘Complottheorieën over zonnebrand zijn klinkklare onzin’

Smeren, smeren en nog eens smeren is het devies bij tropische temperaturen, maar steeds meer mensen twijfelen aan het effect van zonnebrand of vrezen zelfs dat de crème juist huidkanker veroorzaakt. Oorzaak? Influencers die de gekste complottheorieën de wereld in slingeren. Huisarts Stefan van Rooijen veegt alle desinformatie van tafel.

”Ik smeer geen dingen op mijn huid die ik niet zou opeten of überhaupt kan uitspreken”, roept een influencer op TikTok. Een andere ‘internet-grootheid’ meent op Instagram dat onze voorouders ook geen zonnebrand gebruikten, buiten leefden en ”geen huidkanker kregen”. Weer een ander stelt dat meer en meer mensen huidkanker krijgen, terwijl we ook meer en meer zonnebrand gebruiken. ”It makes no sense”, roept de Amerikaan.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Dergelijke complottheorieën doen niet alleen in de Verenigde Staten de ronde, maar winnen ook in Nederland steeds meer terrein. Mensen delen berichten over de gevaren van zonnebrand op sociale media of gebruiken WhatsApp om hun woord te verkondigen.

”Zonnebrandcrème is niet schadelijk en niet kankerverwekkend”, zegt huisarts Van Rooijen stellig in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Er zitten ook geen hormonen in die schade kunnen doen. Wat wél schade geeft? Geen crème gebruiken.”

De huisarts adviseert om de twee uur goed te smeren. ”Zonnebrand die in Nederland en de rest van Europa op de markt is, is goed getest.”

Vergrijzing

Volgens het KWF is huidkanker de meest voorkomende soort kanker in Nederland. ”De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2023 kregen 77.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Ongeveer 1.000 mensen per jaar overlijden door de ziekte. Meestal komt huidkanker door teveel blootstelling aan uv-straling of de zonnebank”, aldus KWF. Goed smeren is dan ook het advies.

Hoe komt het dan dat meer Nederlanders huidkanker krijgen? Door bevolkingsgroei en vergrijzing. Ouderen lopen meer risico op de ziekte, stelt het Integraal Kankercentrum Nederland.

Boek

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf, te gast in Goedemorgen Nederland, maakt zich zorgen over complottheorieën die op sociale media de ronde doen. ”Het is onvoorstelbaar. Met veel pijn en moeite hebben we begrepen dat de zon ook schadelijk is en dat er een eenvoudig hulpmiddel is. Complottheorieën ondergraven dat.”

Het is een groter verschijnsel, aldus Dijkgraaf. ”We hebben zoveel meer kennis, maar we schieten onszelf in de voet door sociale media, die ongecontroleerd zijn en dit soort nepnieuws verspreiden.” De demissionair minister hoopt op een kentering. ”Laatst sprak ik met studenten. Eentje zei: als ik echt iets wil weten, zoek ik het op in een boek.”

Lees ook:

CDA: Rusland moet zelf betalen voor oorlogsschade in Oekraïne

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Huurwet van Hugo de Jonge ‘rijdt meer woningen bouwen volledig in de wielen’

Hugo de Jonge (CDA) wist in zijn laatste dagen als demissionair minister voor Volkshuisvesting een wet erdoorheen te krijgen die de huren moet reguleren. Projectontwikkelaar…

Lees meer

Minister Faber (PVV) wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie

De ministers en staatssecretarissen van kabinet Schoof I zullen het beleid dat is opgesteld in het hoofdlijnenakkoord verder moeten vormgeven. De minister van Asiel (Marjolein…

Lees meer

Hoger onderwijs vreest achteruitgang, uitval en meer ongelijkheid

Universiteiten en hogescholen zijn bang dat meer studenten hun opleiding niet afmaken als het nieuwe kabinet fors bezuinigt op hoger onderwijs en onderzoek en een…

Lees meer

Amerikaans Hooggerechtshof neemt geen definitief besluit over onschendbaarheid Trump

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geen definitief besluit genomen in de onschendbaarheidszaak van oud-president Donald Trump. De zaak wordt teruggestuurd naar een lagere rechtbank. Volgens het…

Lees meer

Bedreigde loodgieter uit Vlaardingen mag terug naar huis, maar voor hoelang?

De sluiting van de woning van de Vlaardingse loodgieter aan de Gretha Hofstralaan wordt niet verlengd. Een woordvoerder van burgemeester Bert Wijbenga bevestigt berichtgeving van…

Lees meer

Organisaties kijken terug op ‘waardige’ slavernijherdenking

Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) vindt dat het een “mooie herdenking” was van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark….

Lees meer

Nederlandse puppysmokkelaar aangehouden in Duitsland: puppy’s in beslag genomen

In het oosten van Duitsland is zondagavond een Nederlandse automobilist staande gehouden om het smokkelen van zeven puppy’s, meldt de Duitse politie. De 40-jarige man…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat betekenen nieuwe wetten voor de economie?

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist…

Lees meer

Beursgenoteerde bedrijven betaalden recordbedrag aan rente

Beursgenoteerde bedrijven betaalden wereldwijd een recordbedrag aan rente afgelopen boekjaar. Bij elkaar betaalden ze 458 miljard dollar, bijna een kwart meer dan een jaar eerder….

Lees meer

Van Zwol: coalitie moet zich niet te veel met kabinet bemoeien

Of het aankomende kabinet ‘extraparlementair’ wordt, hangt volgens oud-formateur Richard van Zwol af van het gedrag van de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Van Zwol: formatie was niet makkelijk, maar wel noodzakelijk

“Het was niet altijd makkelijk”, blikt afzwaaiend formateur Richard van Zwol terug op de formatie van het kabinet-Schoof. Maar hij noemt het “uiteindelijk wel noodzakelijk”…

Lees meer

Meerdere bewindslieden moesten zakelijke belangen opzij zetten

Een aantal bewindslieden had zakelijke belangen die zij moesten melden of opzij moesten zetten om minister te worden. Dat staat in het eindverslag van formateur…

Lees meer

Voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven over kabinet Schoof I: ‘Het kan zomaar tweeënhalfjaar duren voordat het valt’

Voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven spreekt zijn vertrouwen uit in het aankomend kabinet Schoof I, maar verwacht niet dat zij de hele rit uitzitten. “Dit kabinet…

Lees meer