main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 24 april 2024 — 16:00

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden en waar een enorme ontvolking gaande is. Millennials trekken massaal weg naar de grote steden. Slechts een enkeling keert weer terug.

Demograaf Sébastien Oliveau vertelt in Stand van Nederland: Generatie Europa dat de bevolkingsdichtheid door de jaren heen behoorlijk is veranderd. Waar het in de 19e eeuw nog redelijk gelijkmatig was verdeeld, trekt de Franse bevolking nu massaal weg uit het Franse landelijke gebied. “Het contrast tussen steden en platteland wordt steeds groter. Dit verschil heeft met twee factoren te maken: de trek naar de steden en teruglopende geboortecijfers op het platteland.”

‘Er is daar niets te doen’

Studente Finance & Management Théa Larcher woont en studeert in het Zuid-Franse Toulon. Ze groeide op in Gray, een klein stadje in Franche-Comté. “Je hebt daar eigenlijk alleen bossen en velden. Er is weinig vermaak. Geen culturele uitjes, bioscoop of bowlingcentrum. Je moet een uur rijden als je wat leuks wilt doen.”

Larcher geeft de overheid de schuld van de leegloop. Doordat die volgens haar de kant kiest van de grote bedrijven, verdwijnen kleine ondernemers uit de landelijke regio’s. “Ik ga voor geen goud terug naar het platteland. Er is daar niets te doen. Het is voor mij gewoon helemaal niet interessant. Geen werk, geen uitgaansleven, geen kledingwinkels. Alleen maar bossen en meer niet.”

‘Minder voorzieningen trekken minder mensen aan’

Oliveau stelt dat door de terugloop van inwoners ook de voorzieningen minder worden. “En minder voorzieningen trekken minder mensen aan. Dat uit zich op verschillende manieren, het openbaar vervoer voorop. Minder mensen betekent minder vervoersmiddelen. Het platteland wordt dus minder toegankelijk. En minder mobiliteit maakt het leven minder makkelijk.”

Ook onderwijs is een lastig dilemma, vertelt de demograaf. “Zo kunnen ze niet blijven, omdat er weinig middelbare scholen op het platteland zijn. Die vind je voornamelijk in steden en dus gaan ze voor het eerst het huis uit. Als ze klaar zijn met school, is het lastig om terug te gaan, want er is weinig industrie en nauwelijks een dienstensector. Er is weinig werk voor mensen met een diploma. En dus zitten ze als het ware vast in de stad. Zelfs als ze terug zouden willen, zijn er geen banen voor ze.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Lucas Boustie keerde wél terug

Lucas Boustie is het daar niet per se mee eens.  Hij is opgegroeid in het gehucht Saint-Marc-à-Frongrier dat slechts 440 inwoners telt. Hij is met zijn partner na hun studie teruggekeerd naar het gehucht om daar hun kinderen groot te brengen. “Ik ben tien jaar geleden weggegaan, omdat hier weinig studiemogelijkheden waren. De dichtstbijzijnde universiteit ligt op 90, 100 kilometer. Ik ben teruggekeerd, omdat ik de kans kreeg om hier te gaan werken.”

Boustie kon tot zijn achttiende naar school in de omgeving, omdat zijn school op vijf kilometer afstand lag van zijn woonplaats. “Je kunt hier dus prima opgroeien, ook al is er geen hoger onderwijs. Zolang je maar je familie en vrienden hebt.” Qua vermaak waren er dingen als sport, muziek en andere activiteiten, vertelt hij.

De millennial denkt dat de ontvolking van het platteland op een gegeven moment zal ophouden. “Er ligt glasvezel hier in het dorp. Dat lijkt misschien onbeduidend, maar het is een enorme vooruitgang die het werken op afstand mogelijk maakt. Deze nieuwe manieren van werken maken een terugkeer mogelijk.” Daarnaast verwacht Boustie dat mensen de stad weer zullen verlaten vanwege klimaatverandering.

Wat is de toekomst van Europa? In aanloop naar de Europese verkiezingen onderzoekt Stand van Nederland: Generatie Europa Europese vraagstukken die millennials treffen. Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt:

  • Oud-informateur en minister Johan Remkes;
  • Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof;
  • En schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.
Zondag 10.00 uur
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer