BBB-Kamerlid Cor Pierik wil nieuwe stikstofwet: 'Nederland op slot door wetgeving, niet door stikstof'
BBB-Tweede Kamerlid Cor Pierik wil een nieuwe stikstofwet van BBB-ministers Mona Keijzer (Volkshuisvesting) en Femke Wiersma (Landbouw). "Nederland zit op slot. Niet vanwege stikstof, maar vanwege de stikstofwetgeving. We hebben te maken met juridische uitspraken die onmogelijk zijn."
Een speciale kerngroep van ministers opgericht om een oplossing te vinden voor de stikstofproblematiek moet volgens Pierik met de wetgeving aan de gang. "Die nieuwe wetgeving kan morgen opgestart worden", zegt het Kamerlid in het radioprogramma Sven op 1.
"Ik zal niet zeggen dat er overmorgen een wet ligt, maar ik denk wel dat de urgentie zó groot is, dat we heel snel aan de slag moeten met een nieuw wettelijk kader, wat goed gezwaluwstaart wordt met de Europese kaders", zegt Pierik, die waarschuwt dat de urgentie verder is toegenomen na een uitspraak van de hoogste bestuursrechter.
Die oordeelde eind vorig jaar dat boeren, bouwers, of andere bedrijven niet zomaar ongebruikte stikstofruimte mogen inzetten zonder hiervoor een vergunning aan te vragen. Met terugwerkende kracht betekent dit dat boeren die tussen 2020 en 2025 zo te werk gingen, mogelijk illegaal zijn. Zij hebben tot en met 2030 om dit te herstellen.
Het is nog onduidelijk wat de uitspraak betekent voor woonwijken die zijn gebouwd dankzij zogenoemde interne saldering, zoals het schuiven met stikstofruimte genoemd wordt. Woonminister Mona Keijzer zegt dat bewoners van dergelijke wijken zich niet te veel zorgen hoeven te maken. "Het is niet eerder vertoond dat een wijk dan gesloopt moet worden, dat zal wat mij betreft ook niet gebeuren", aldus de bewindsvrouw.
'Er moeten echt stappen gezet worden'
Pierik wil dat de kerngroep van ministers, die waarschijnlijk vandaag het levenslicht ziet, gaat bespreken hoe de vergunningverlening weer op gang kan worden gebracht. "Nieuwe wetgeving of een spoedwet; er moet iets gebeuren om er in ieder geval voor te zorgen dat woningen gebouwd kunnen worden."
Als dat niet lukt, vreest Pierik voor grote gevolgen voor de huisvesting. "100.000 woningen bouwen in een jaar. Dat is een hele opgave. Als dat op slot wordt gezet, kun je wel een beetje natellen waar we over een paar jaar staan."
Hij wil dat BBB-ministers Femke Wiersma (Landbouw) en Mona Keijzer (Huisvesting) het initiatief nemen. "Het voortouw zou ik in eerste instantie bij mevrouw Wiersma neerleggen. Maar ik denk dat ze dit in de kerngroep samen moeten oppakken."
Spoedwet
Of een spoedwet per se nodig is, durft Pierik niet te zeggen. "Ik ben geen jurist. Ik ben een Kamerlid dat ziet dat het op dit moment aan alle kanten aan het ontsporen is. Niet alleen in de woningbouw, in de landbouw al bijna tien jaar. Er moeten echt stappen gezet worden."
Luister dit gesprek terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
De rechter zal mogelijk oordelen dat het kabinet zich te houden heeft aan de wet die er nu ligt. "We kunnen van alles roepen over wat er in het verleden beter had gemoeten en anders handiger had gekund. Maar we hebben nu te maken met de huidige situatie, waarin we zien dat de vergunningverlening helemaal stilgevallen is op verschillende terreinen. Daar zullen we mee aan de slag moeten gaan", aldus Pierik. "Dat betekent echt dat we naar een ander juridisch kader moeten."