Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Veiligheid

Omroep WNL komt met indringende nieuwe serie Brandmerk: Kind van een Gedetineerde

Redactie

Een verhalenreeks door de ogen van kinderen van gedetineerden, dat is waar de nieuwe serie Brandmerk van Omroep WNL voor staat. Per uitzending staat een ander kind centraal en hoewel ieder verhaal anders is, hebben ze één gemene deler: ze zijn getekend voor het leven door een allesbepalende keuze van hun vader of moeder.  

Je bent een jaar of tien als je op een normale woensdagmiddag spelletjes speelt in de woonkamer. De politie doet een inval, je moeder wordt meegenomen. Vervolgens zie en spreek je haar voor drie maanden niet, je hebt geen idee wat er aan de hand is. Zo begint de nieuwe serie van 'Brandmerk: Kind van een Gedetineerde'. Het is het verhaal van Beau, die pas sinds kort weer alledaagse dingen met zijn moeder kan doen. Acht jaar lang heeft hij haar moeten missen, terwijl hij de sprong maakte van kind naar tiener en uiteindelijk naar volwassene. 

Andere hoofdpersonages uit deze serie zijn onder meer Rachel, Djenairo en Sanneke. Rachels vader - Dino Soerel - wordt de ongekroonde koning van de onderwereld genoemd en zit een levenslange straf uit. De moeder van Djenairo verdween op driejarige leeftijd uit zijn leven. Lange tijd dacht hij dat ze in het ziekenhuis verbleef. Sanneke kreeg ‘s nachts een telefoontje met de mededeling dat haar vader was aangehouden, nadat het levenloze lichaam van haar moeder in zijn kofferbak werd aangetroffen. 

Hoe is het om op te groeien met een vader of moeder in de gevangenis? In Nederland hebben naar schatting op elke willekeurige dag zeker 25.000 kinderen een ouder in detentie. Het zijn kinderen die indirect worden meegestraft door de daden van hun ouders. Zo worden ze niet opgehaald op school of krijgen ze geen knuffel meer voor het slapen gaan. Van de ouders ontbreekt altijd iemand bij een uitvoering, musical, diploma-uitreiking of langs het sportveld. Dat gemis heeft verregaande gevolgen. 

In de laatste uitzending spreekt presentatrice Menen Seijkens met staatssecretaris van Justitie en Veiligheid - Ingrid Coenradie - over de situaties waar duizenden kinderen dagelijks mee te maken krijgen. Uit onderzoek blijkt dat het onderhouden van goede ouder-kindrelaties, zowel tijdens als na detentie, recidivecijfers verlaagt. Meer aandacht voor het lot van deze kinderen kan hen helpen hun weg te vinden in het leven en niet de fouten van hun ouders te herhalen. 

De zesdelige serie wordt vanaf woensdag 19 februari wekelijks uitgezonden om 21.20 uur op NPO 3 en de gehele reeks is vanaf dezelfde datum te zien op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau
/div>