Klimaatpaus Ed Nijpels wil mensen niet aanspreken op vliegvakanties: 'Geen klimaatpolitie'
Ed Nijpels vindt dat we mensen die op vakantie gaan met het vliegtuig niet daarop moeten aanspreken. Maar, zegt hij: "Als je zorgt voor CO2-uitstoot, met je auto of door je gedrag, moet je daar ook voor betalen. Dat is de kern."
Voor zijn laatste vakantie ging Nijpels, die toegeeft nog vlees te eten, naar Curaçao. "Er is een groot misverstand. De vraag is vaak: wat pak je mensen af? Je pakt mensen niets af", zegt de VVD-coryfee in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar als je bijvoorbeeld wil vliegen, is het normaal dat je de schade die je daarmee aanricht compenseert."
Als Nijpels zijn vliegticket koopt, vinkt hij steevast het vakje voor het compenseren van je CO2-voetafdruk aan. "Dat spreekt voor zich." Maar mensen aanspreken op hun vliegreizen vindt 'de klimaatpaus' niet juist. "Het is een verkeerde benadering."
"Het is de benadering dat klimaatbeleid alleen maar ellende betekent voor mensen", legt hij uit. "Wat in ieder geval moet gebeuren: als je zorgt voor CO2-uitstoot, met je auto of door je gedrag, moet je daar ook voor betalen. Dat is de kern. Niet mensen pesten of achterna zitten. Geen klimaatpolitie dus."
Klimaatberaad
Dit weekend komt een groep Nederlanders voor het eerst samen in het Nationaal Burgerberaad Klimaat. Van de 70.000 mensen die eerder een uitnodiging hebben ontvangen, hebben zich er 4070 aangemeld die graag mee willen doen. 175 mensen zijn uitgekozen, die volgens voorzitter Nienke Meijer een dwarsdoorsnede vormen van de samenleving.
Nijpels is blij met het klimaatberaad. "De selectie is wetenschappelijk verantwoord. De moeder met twee kinderen en de student zitten er ook bij. Het klimaatberaad heeft de opdracht gekregen om na te denken over maatregelen om minder te consumeren, minder te reizen, noem maar op. Voor dat pakket aan ideeën krijgen ze een halfjaar de tijd."
In het najaar worden de voorstellen gepresenteerd aan het kabinet. "Het is niet het wondermiddel. Als dat het geval zou zijn, hebben we een groot feest", zegt Nijpels.
Of het kabinet daadwerkelijk wil luisteren naar het klimaatberaad, is volgens hem nog de vraag. "In een groot aantal landen in Europa worden dit soort beraden georganiseerd. Soms over klimaat, in Ierland over abortus. Als je dit doet, heeft het alleen maar effect als je vervolgens ook luistert naar de boodschap. De minister en het hele kabinet moeten ernaar luisteren."
'Sophie Hermans moet gaten dichten'
Dat kan mogelijk geen kwaad. Het kabinet heeft de schier onmogelijke taak om in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent te verminderen. In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. "Gaat dat lukken? Niet met het potje van 4,5 miljard van minister Hermans", zegt Nijpels, die kritisch is op het kabinet.
"Die 55 procent staat in de wet en nog beter, het staat in dit regeerakkoord. Maar tegelijkertijd heeft dit regeerakkoord een aantal gaten geschoten in die 55 procent-doelstelling", verzucht de VVD'er. "Ze hebben bijvoorbeeld de verplichte warmtepomp afgeschaft. Het kabinet heeft het zichzelf alleen maar moeilijker gemaakt. Sophie Hermans moet de gaten dichten."