main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 20 november 2023 — 22:13

Campagnestrateeg Mark Thiessen: ‘Peilingen tegenwoordig bepalender dan debatten’

Campagnestrateeg Mark Thiessen ziet dat de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november steeds meer een “trend” worden die de media en debatten beïnvloeden. “Ik heb inmiddels het idee dat die peilingen bepalender zijn dan de debatten of wat de politici doen. Dat is wel een beetje kwalijk”, zegt Thiessen in het radioprogramma WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

“Normaal gesproken spelen peilingen wel een rol, maar geen bepalende”, vervolgt de campagnestrateeg. “Maar de laatste twee weken zie je dat tijdens deze verkiezingen de peilingen bepalend zijn voor de dynamiek.” Thiessen ziet dat iedere keer als er een nieuwe peiling komt en een nieuwe trend wordt gesignaleerd, dat vervolgens doorslaat in de media en debatten.

Maandagavond kwam een nieuwe peiling uit van het I&O Research, waaruit bleek dat GroenLinks-PvdA flink in de lift zit en nu, net als de VVD, ook op 27 zetels staat. De PVV boekt daarnaast een virtuele winst van 6 zetels en komt in de peiling uit op 26 zetels. De partij van Geert Wilders staat nu samen met de VVD en GL-PvdA in de top drie. Met opnieuw 4 zetels verlies is Nieuw Sociaal Contract (NSC) met 21 zetels weggezakt naar de vierde plaats.

Luister de hele uitzending van Haagse Lobby terug als podcast:

EenVandaag-debat

Thiessen vond het EenVandaag-verkiezingsdebat interessant om te volgen. “We zaten al even te wachten wanneer de VVD onder druk gezet ging worden om verantwoording af te leggen over de afgelopen dertien jaar. Pas nu zag je dat partijleider Yeşilgöz flink aangepakt werd.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Thiessen vond de aanval van Jetten op Yeşilgöz sterk. “Hij doet het natuurlijk voor zijn doelgroep. Wat Yeşilgöz terugzegt maakt niet zoveel uit, zijn doelgroep verwacht van hem dat hij dit doet. Vervolgens had Yeşilgöz wel een antwoord op de vraag, maar ik vond dat geen goede weerlegging. Het is natuurlijk ook een vrij direct punt van Jetten.”

Strategische bewegingen merkbaar

D66 staat momenteel laag in de peilingen. Thiessen ziet aan Jetten dat hij beseft dat de kans groot is dat er een rechts kabinet komt. “Er begint daardoor nu een beweging te ontstaan om te voorkomen dat rechts weer dominant wordt. Automatisch gaan heel veel kiezers naar Timmermans toe, want hij is de grote leider op links. Jetten probeert met deze aanval om eigenlijk een soort van alternatief te vormen voor Timmermans.”

Thiessen ziet weinig heil in een strategische stem. “Strategisch stemmen klinkt in je hoofd misschien heel logisch, maar uiteindelijk verandert er niet veel. Het linkse blok wordt er niet groter van. Het heeft ook niet veel effect op coalitievorming of wat dan ook. Ik raad mensen aan om gewoon te kiezen op de partij waar je hart ligt.”

Lees ook:

Nieuwste peiling: GL-PvdA boekt winst en is nu even groot als VVD

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer