main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: EPA.
Stand van Nederland - 23 oktober 2023 — 14:13

Nederlandse bierbrouwers bezorgd om plannen hogere bierbelasting

Nederlandse bierbrouwers zijn bezorgd over hun financiële situatie door de voorgestelde accijnsverhoging op bier. Drie op de tien brouwerijen verwachten dit jaar en volgend jaar verlies te maken, komt naar voren uit een peiling van marktonderzoeksbureau Ruigrok in opdracht van Nederlandse Brouwers, CRAFT en Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur onder 143 brouwerijen.

Ook verwachten brouwerijen dat hun kosten volgend jaar met 20 procent stijgen en dat de consumentenprijs meestijgt. Brouwerijen denken bovendien dat bierdrinkers vaker hun bier gaan kopen in buurlanden België en Duitsland.

Hoelang kun je nog een biertje drinken in de bruine kroeg? Stand van Nederland: Generatie Next zocht uit hoe het komt dat ze met uitsterven worden bedreigd. Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Bierbelasting per 1 januari 2024

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan een extra verhoging op de bierbelasting te willen doorvoeren per 1 januari 2024. In reactie daarop riepen de brancheorganisaties een petitie tegen de extra bierbelasting in het leven, die bijna 90.000 keer werd ondertekend. De extra accijnsverhoging komt hard aan bij de brouwerijen. Zo zou een glas tripelbier op het terras door de optelsom van veranderingen zo’n 30 procent duurder kunnen worden, aldus directeur Meint Waterlander van Nederlandse Brouwers.

Zorgen in de biersector

Nederland telt volgens de bierbranche meer brouwerijen dan België en heeft per hoofd van de bevolking meer brouwerijen dan Duitsland. Maar Jan Ausems, voorzitter van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de biersector. “Tot nu toe hebben dit jaar al bijna veertig brouwerijen hun deuren gesloten. Gelukkig zijn er ook brouwers die het nog aandurven te beginnen, maar ik vrees dat het saldo aan het eind van het jaar negatief zal zijn en dat daarmee 2023 voor het eerst in ongeveer 25 jaar een jaar met een krimp gaat worden.”

Lees ook:

Deze alcoholvrije dranken moeten hét alternatief worden voor bier of wijn

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer