main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 2 juni 2023 — 21:52

Hoe belanden vrouwen in het criminele circuit? ‘Zijn vaak eerst slachtoffer van seksueel misbruik’

Er lopen wel degelijk vrouwen rond in het criminele circuit, al zijn het er een stuk minder dan mannen. De manier waarop zij veroordeeld en verhoord worden is anders. Net zoals hun weg naar het criminele pad. “Een deel is eerst slachtoffer geweest van seksueel misbruik en krijgt daardoor psychische klachten. Die route zie je bij jongens niet”, zegt criminoloog Anne-Marie Slotboom tegen Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Uit onderzoek dat Slotboom deed naar meisjes tussen de 12 en 27 jaar in het criminele circuit, blijkt dat er weinig verschil zit tussen jongens en meisjes als je hen vraagt wat zij qua criminaliteit al eens hebben gedaan.

De verschillen ontstaan pas op het moment dat zij in beeld komen bij de politie. “Het kan zijn dat meisjes lichtere dingen doen waardoor de politie zich niet druk maakt om ze op te pakken en andere prioriteiten heeft”, verklaart Slotboom. Het kan ook zijn dat de politie de meisjes over het hoofd zien. “De aandacht gaat vaker uit naar de jongens, omdat ze weten dat zij vaak de verdachten zijn en niet zo zeer de meisjes.” De politie rent dus vaker achter jongens aan dan achter meisjes. “Dat is logisch, want de kans is groter dat je dan de hoofddader te pakken hebt. Meisjes blijven vaker uit beeld.”

Hoe de meisjes in de criminaliteit belanden is deels hetzelfde als de jongens, stelt de criminoloog. “Zij hebben verkeerde vrienden, stoppen met school, hebben niks afgemaakt en hebben vaak een kort lontje.” Die regels gelden echter niet voor alle vrouwen. Een deel komt op een heel andere manier in de criminaliteit terecht. “Dat zijn de meisjes die eerst slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik en daardoor psychische klachten krijgen. Zij doen eerst zichzelf iets aan, lopen weg en komen verkeerde jongens en mannen tegen. Zij gaan met die verkeerde mannen op pad en rollen zo de criminaliteit in. Dat is een hele andere route die je bij jongens niet ziet.”

‘Een blinde vlek’

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat mannen in 2022 130.000 keer verdachte waren van een strafbaar feit, tegenover 26.000 keer onder vrouwen. Mannen worden het vaakst verdacht van rijden onder invloed. Vrouwen worden het vaakst verdacht van diefstal, verduistering, inbraak en winkeldiefstal.

Tekst gaat verder onder tweet

Er zijn dus wel degelijk vrouwen die zich vergrijpen aan een misdaad, maar worden zij ook hetzelfde veroordeeld? “Wij vinden vinden dat vrouwen gemiddeld lagere straffen krijgen”, zegt forensisch psycholoog Vivienne de Vogel, die onderzoek hiernaar heeft gedaan. “Vrouwen worden ook vaker ontslagen van rechtsvervolging en sterk verminderd ontoerekeningsvatbaar verklaard. Voor dezelfde type delicten.”

Hoe komt dat eigenlijk? “Vrouwen zijn vaak wat opener over hun psychische problemen of vertellen makkelijker over trauma’s. Dat komt dan duidelijker in beeld.” Wat betreft mannen is dat “een blinde vlek” volgens De Vogel. “Er wordt bij hen minder naar gevraagd of niet op gelet.”

Verschillen tussen mannen en vrouwen in criminaliteit

Rechters oordelen in (zware) misdaden ook vaak anders als het bijvoorbeeld om een man-vrouw-combinatie gaat. Zoals wanneer een man en vrouw over straat lopen, de man een pistool uit zijn jaszak trekt en iemand doodschiet. Is de vrouw dan medeplichtig aan de moord? Het vonnis zal waarschijnlijk anders zijn dan wanneer de rollen zijn omgedraaid of wanneer het om twee mannen gaat. “Rechters zijn geneigd te zeggen dat vrouwen niet thuishoren in dat circuit en dat het ruzies zijn tussen mannen. Zij staat daar ver vanaf en is geen volwaardige medepleger”, zegt advocaat Ayse Çimen.

Tekst gaat verder onder tweet

En wat zijn de verschillen als vrouwen al in detentie zitten? “Zij zijn wat gevoeliger, minder gehard of minder bezig geweest met een pakkans”, gaat Çimen verder. “Mijn ervaring is dat vrouwen in detentie iets meer zorg nodig hebben en meer steun zoeken bij hun advocaat dan de gemiddelde mannelijke verdachte. Bij hen gaat het vaak over hoe hun zaak ervoor staat, wat zij kunnen verwachten en hoe de procedure verloopt.”

Er zijn ook verschillen te merken in de manier hoe vrouwen en mannen worden ondervraagd. “Een man is eerder bereid de strijd aan te gaan”, zegt Peter van Leusden, die verhoren deed in zijn tijd bij de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). “Dat heb je minder met vrouwen, daar heb je misschien onbewust iets meer empathie voor. Ze gooien een hoop emotie in de strijd en misschien smelt ik als man dan iets te vroeg.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Lees ook: 

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer