main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 26 mei 2023 — 07:00

Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven

Niet alleen politieagenten, ook boa’s moeten boetes uit kunnen schrijven aan daders van straatintimidatie. Dat zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz tegen het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van de Justitieminister waarin straatintimidatie wordt verboden. Boetes kunnen oplopen tot maximaal 9000,- euro. Zorgen zijn er over de handhaafbaarheid van de wet. Zo zegt de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans: “Met alleen politiecapaciteit gaan we het niet redden.” Karremans hoopt dat ook boa’s de mogelijkheid krijgen om daders niet alleen aan te spreken, maar eventueel ook op de bon te kunnen slingeren.

Minister Yeşilgöz is het daarmee eens. “Gemeenten zoals Rotterdam willen de ruimte krijgen om te kijken hoe we boa’s in kunnen zetten. Daarom gaan we met pilots kijken hoe we handhavers een belangrijke rol kunnen geven. Ze kunnen nu mensen aanspreken op hun gedrag en ik wil heel graag dat ze ook die laatste stap kunnen zetten als ze tegenover een dader staan.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Landelijke meld-app

Ook hoopt minister Yeşilgöz op termijn een landelijke meld-app te realiseren. Momenteel hebben sommige gemeenten wel een eigen meldpunt waar je straatintimidatie kunt melden, maar andere gemeenten niet. Om een eind te maken aan de wildgroei lijkt het de Justitieminister een goed plan om naar een landelijke meld-app toe te werken. “Het lijkt mij goed te kijken hoe je het best kunt bundelen, zodat er één plek is waarvan iedereen weet waar ‘ie naartoe moet, laagdrempelig.”

Onderzoek naar daders

Eerder pleitte VVD-Kamerlid Hatte van der Woude in het NPO Radio 1-programma WNL in de Kantine voor een onderzoek naar wie de daders zijn. Ze duidt daarmee op de culturele afkomst van de mannen die vrouwen intimideren, maar ook op hun geloof en hoe iemands gezinssituatie vroeger was. Ook minister Yeşilgöz wil de daders nog beter in beeld krijgen. “Als je weet wie de daders zijn, is een gerichte aanpak mogelijk. Zodra de wet er is, kunnen we hopelijk een beter beeld krijgen en kijken of we een patroon zien in de daders.”

Vanavond staat Het Misdaadbureau vanaf 19u op NPO Radio 1 in het teken van straatintimidatie.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook:

Veruit meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer