main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2023 — 10:07

Vormt kunstmatige intelligentie een gevaar voor de mensheid? ‘Je moet transparantie eisen’

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich in rap tempo, misschien wel te snel. Reden genoeg voor grote techbedrijven om te zeggen dat overheidsregulering nodig is. “Het moet transparanter worden”, stelt trendwatcher Farid Tabarki bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kunstmatige intelligentie maakt zo’n snelle vlucht, dat toonaangevende wetenschappers en techbazen, waaronder Google-topman Sundar Pichai, pleiten voor een ontwikkelingspauze. “Op een gegeven moment gaat de mensheid de grip op de ontwikkeling van deze techniek verliezen.”

Ook Twitter-baas Elon Musk waarschuwt voor de gevaren. Vooral wanneer iets in kunstmatige vorm slimmer wordt dan de slimste mens op aarde. “Dat is als een zwart gat, want je weet niet wat er daarna gebeurt. Dat is moeilijk te voorspellen.” We moeten “voorzichtig” zijn met kunstmatige intelligentie, stelt Musk. “Ik denk dat er overheidstoezicht moet komen, want het is een groot gevaar voor het volk.”

Overheidsregulering

Tabarki onderscheidt drie soorten categorieën waar de overheid zich in zou kunnen mengen: authentiek, gemanipuleerd en gegenereerd. “Authentiek is een foto die je zelf hebt gemaakt”, legt Tabarki uit. “Gemanipuleerd is als je de foto digitaal edit. Gegenereerd is iets wat door de computer is gemaakt en eruitziet alsof het echt is.”

De overheid kan meer transparantie eisen. Bijvoorbeeld dat iemand weet waar die naar kijkt. Dat kan dan via een watermerk of disclaimer aangegeven worden. “Je moet altijd melden waar iets vandaan komt. Dat je weet of je met een mens praat of met een chatbot. Dat zijn allemaal dingen die nu niet helemaal duidelijk en gereguleerd zijn. Dat is het minimale dat je kunt eisen.”

Het is ook een probleem dat over landsgrenzen heengaat, zegt Tabarki. “Ik hoop dat wereldoverheden met elkaar gaan samenwerken om de grote internationale bedrijven in check te houden. Want alleen vanuit Nederland lukt je dat niet.”

‘Dat is het rare van technologie’

Tegelijkertijd vindt de trendwatcher het moeilijk om te duiden of computers slimmer kunnen worden dan de mens, of dat zij dat al zijn. “Dat is het rare van technologie. Dat zullen wij nooit echt weten.”

Deels omdat niet duidelijk is wat er allemaal in die processen gebeurt. Zo was er laatst een intelligentiecomputer bij Google die zichzelf Bengaals had geleerd, terwijl niemand daar een opdracht toe had gegeven. “Daar moeten wij goed op gaan letten. Hoe maken wij transparant wat er gebeurt met die technologie.”

ChatGPT

Een goed voorbeeld van kunstmatige intelligentie is ChatGTP. “Die kan alles voor je uitzoeken wat je wilt. Een samenvatting, een speech voor een huwelijk. Je kunt ermee coderen, muziek mee maken. Er zit eigenlijk geen limiet aan, behalve dat wij zeggen wat die moet doen.”

Lees ook: 

Amerikaanse ondernemers en wetenschappers waarschuwen voor systemen als ChatGPT

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer